«Φούσκα» τελικά τα ελληνικά σίκουελ;

4343 Views
«Φούσκα» τελικά τα ελληνικά σίκουελ; «Φούσκα» τελικά τα ελληνικά σίκουελ;

 

«Τηλεοπτικά Μαντάτα» #4 από τον Γιώργο Μπαστουνά.

.
Η φετινή τηλεοπτική σεζόν αποτελεί μέχρι στιγμής ίσως την πιο ενδιαφέρουσα των τελευταίων τηλεοπτικών χρόνων. Η τηλεόραση φάνηκε να μπαίνει σε παραγωγικούς ρυθμούς μετά από μία μακρά περίοδο συνεχούς αδράνειας και φειδωλής δημιουργίας. Η μυθοπλασία βρίσκεται στην πιο πυκνή της μορφή με πλήθος ελληνικών σειρών να καταλαμβάνουν πολλές ώρες του τηλεοπτικού αέρα. Προεξέχουσες σειρές φέτος είναι οι «Άγριες μέλισσες» και το «Κόκκινο ποτάμι», οι οποίες έχουν αποσπάσει τις θετικότερες κριτικές και την αμέριστη συμπαράσταση του κόσμου, που εκφράζεται με δυνατές τηλεθεάσεις σε δύο προγράμματα, που πράγματι αξίζουν την προσοχή μας. Αξιόλογοι ηθοποιοί, νέα πρόσωπα, πρωτογενή και ελληνικά σενάρια αποδεικνύουν, πως αν υπάρχει θέληση όλα γίνονται και πως υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα, που μπορούν να παράξουνέργα υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων.
 
Η φετινή,όμως, χρονιά δεν χαρακτηρίζεται μονάχα από τις νέες ελληνικές σειρές, αλλά και από την αναβίωση παλιών πετυχημένων ελληνικών σειρών. Με αφορμή την πρόσφατη τιμητική πρεμιέρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του «Καφέ της Χαράς» από τον 30άρη Ant1 θα προσπαθήσουμε να πούμε δύο λόγια για τα φετικά σίκουελ ή ριμέικ παλαιών αγαπημένων σειρών. Πρόκειται τελικά για ένα άνοστο και μπαγιάτικο ξαναζεσταμένο φαγητό; Μάλλον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό αποδείχθηκε…
 
Συγκεκριμένα, μετά βαΐων και κλάδων διαφήμισε ο ΣΚΑΪ την είσοδό του στη μυθοπλασία με ένα πρόγραμμα από το άλλοτε κραταιό και δυναμικό Mega, το «Λόγω Τιμής… 20 χρόνια μετά». Και παρά το πρώτο νοσταλγικό επεισόδιο, που πράγματι κέρδισε θετικές εντυπώσεις, στη συνέχεια η σειρά βυθίστηκε σε ένα αργοκίνητο μελοδραματισμό μίας παρωχημένης και παραδομένης στη μετριότητα πλοκής. Βαρετοί διάλογοι και κουραστική εξέλιξη σε μία σειρά, που έχασε το συνεκτικό της στοιχείο, την παρέα, εστιάζοντας αποκλειστικά στις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών της. Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται περίτρανα, πως ένα αξιόλογο καστ και μία προσεγμένη σκηνοθεσία και φωτογραφία δεν αρκούν, όταν το σενάριο υστερεί. Και αυτό φάνηκε από τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, που παρά τη δυναμική πρεμιέρα έπεσαν στα τάρταρα και οδήγησαν στη μη συνέχιση της σειράς και ως εκ τούτου στην ολοκλήρωσή της στα αρχικά συμφωνηθέντα 10 επεισόδια. Μάλλον η σειρά θα μείνει πια στο χρονοντούλαπο της τηλεοπτικής ιστορίας, δυστυχώς πιο σκονισμένη από ποτέ
.
..
Μία ακόμη σειρά, αυτήν την φορά σε μορφή ριμέικ, παρουσιάστηκε από τον ΣΚΑΪ και δεν είναι άλλη από την «Πολυκατοικία». Η ίδια ξεκίνησε αρκετά «παγωμένα» με ένα καστ αταίριαστο, ένα πλατό αδιάφορο και ένα σενάριο συνηθισμένο και άκρως προβλέψιμο. Σε καμία περίπτωση δεν είχε την λάμψη της παλιάς. Παρά την αισθητή βελτίωση και την αύξηση των ρυθμών της σε σχέση με τα αρχικά επεισόδια, η σειρά παρουσιάζει ένα άνευρο αποτέλεσμα, στο οποίο συμβάλλουν η έλλειψη ατακών και κωμικών τεχνασμάτων, με την γκρίνια και τις φωνές να δίνουν και να παίρνουν σε ένα ιδιαίτερα συγχέον αποτέλεσμα. Στην περίπτωση της «Πολυκατοικίας» μάλλον ισχύει η παράφραση του γνωστού ρητού… «το μη βέλτιον, χείριστον».
 
.
Φωτεινή εξαίρεση μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποτελεί το «Καφέ της Χαράς». Η -πιο πετυχημένη από άποψη τηλεθέασης- σειρά των Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια επετειακά στον Ant1 για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 30 χρόνων του καναλιού. Η εδώ και πάρα πολύ καιρό πολυαναφερόμενη επιστροφή έκανε πρεμιέρα και φάνηκε, ότι ήρθε για να μείνει. Στο προσκήνιο βάσει σεναρίου πλέον τίθενται τα μεγάλα πια παιδιά των πρωταγωνιστών, τα οποία συναντιούνται μετά από 14 χρόνια στο ίδιο μέρος, το Κολοκοτρωνίτσι, εξαιτίας της καταστροφής του «Καφέ» από έναν εμπρησμό. Παλιοί αγαπημένοι ήρωες επέστρεψαν στις οθόνες μας, δημιουργώντας μία ιδιαίτερα νοσταλγική διάθεση, με ένα σενάριο αρκετά δουλεμένο με πλοκή, όπως τουλάχιστον υπαινίχθηκε το πρώτο επεισόδιο. Η εικόνα της σειράς αρκετά βελτιωμένη με πιο προσεγμένη σκηνοθεσία στα κοινά με το παρελθόν σκηνικά, που φάνηκαν ανακαινισμένα. Σίγουρα υπήρχαν κάποια στοιχεία υπερβολής, όπως οι συνεχείς «φατσέικες» ατάκες ή η συνεννόηση Τρελαντώνη και Σταυρούλας αλά Ντένη Μαρκορά και Μαρούσκα, που θύμισε το καλτ ύφος της σειράς. Στην περίπτωση, όμως, αυτή σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σειρές φάνηκε να μπαίνουν τα θεμέλια για μία καλή κωμική σειρά, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει το παλιό, αλλά ίσως μπορέσει κάπως να το πλησιάσει. Μένει να το ανακαλύψουμε… Πάντως το πρώτο επεισόδιο δέχθηκε την πλήρη αποδοχή του τηλεοπτικού κοινού με ποσοστάάνω του 50%.
 
.
Σε μία εποχή, που η νοσταλγία και η αναδρομή στο παρελθόν έχει γίνει κανόνας, τα κανάλια προσπαθούν να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους σε αυτήν την τάση. Η επιλογή αυτή δεν είναι λανθασμένη, αρκεί να μην πατά επί πτωμάτων, αλλοιώνοντας επιτυχημένες σειρές και στερώντας έρεισμα σε νέα μυθοπλασία. Γιατί καλό και το παρελθόν, αλλά δεν πρέπει να μας αποκόπτει από τη σύγχρονη εποχή, την ώρα μάλιστα, που στο εξωτερικό στο κομμάτι μυθοπλασία μεγαλουργούν. Το αν θα αποτελέσει μία μόδα, που θα συνεχιστεί και από άλλες σειρές θα φανεί από την επιτυχία του «Καφέ». Το μόνο σίγουρο είναι, πως το κοινό έχει γίνειαπαιτητικό και δεν αρκείται σε «αρπαχτές» της στιγμής…

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μπαστουνάς Γιώργος
Μπαστουνάς Γιώργος
Ως απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ και με πολλαπλές… καλλιτεχνικές ανησυχίες, δοκίμασα την πένα μου, συντάσσοντας τηλεοπτικές κριτικές, ορισμένες συνεντεύξεις και ένα αστυνομικό-ψυχογραφικό μυθιστόρημα, και τη φωνή μου, διενεργώντας μία εκπομπή στο ραδιόφωνο, για να καταλήξω φέτος στην αγαπημένη kulturosupa με στόχο να δοκιμαστώ σε γνωστά (τηλεοπτικά), αλλά και άγνωστα (θεατρικά) λημέρια.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θεατρική Κουλτουροβραδιά προ κορωνοϊού: Συζητώντας για τη «Φωνή της Λουντμίλα» με Άρη Μπαφαλούκα & Μουκίου (ρεπορτάζ – βίντεο - φωτό)
Θεατρική Κουλτουροβραδιά προ κορωνοϊού: Συζητώντας για τη «Φωνή της Λουντμίλα» με Άρη Μπαφαλούκα & Μουκίου (ρεπορτάζ – βίντεο - φωτό)
με 0 Σχόλια 750 Views

Ήταν Δευτέρα 9 του Μάρτη όταν η Κουλτουρόσουπα είχε συνάντηση με την «Φωνή της Λουντμίλα». Μια παράσταση που ευτύχησε να παρουσιαστεί καθώς 3 μέρες μετά έκλεισαν τα θέατρα όλης της χώρας… Και αν σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά, αναφερόμαστε σε αυτήν , είναι γιατί η ζωή (συγκρατημένα) συνεχίζεται και θα ήταν άδικο να παραβλέψουμε εντελώς από τις δημοσιεύσεις μας, μια εξαιρετική παράσταση. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή