Καφέ και λευκά αυγά - Γιατί διαφέρουν, ποια είναι καλύτερα

882 Views
Καφέ και λευκά αυγά - Γιατί διαφέρουν, ποια είναι καλύτερα Καφέ και λευκά αυγά - Γιατί διαφέρουν, ποια είναι καλύτερα

 


Υπάρχει άραγε διαφορά ανάμεσα στα λευκά και καφέ αυγά; Τι παραπάνω έχουν τα αυγά που προέρχονται από πουλερικά ελευθέρας βοσκής; Οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις και ξεκαθαρίζουν το τοπίο.
 
Η απόχρωση του αυγού καθορίζεται από τα γονίδια της κότας που το γεννά. Για παράδειγμα οι κότες που έχουν πιο ανοιχτόχρωμα φτερά -κυρίως λευκά- γεννούν λευκά αυγά ενώ αυτές που έχουν σκούρα -κυρίως καφέ φτερά- γεννούν καφέ.
 
Όσον αφορά τη διατροφική αξία των λευκών και των καφέ αυγών οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία αξιοσημείωτη διαφορά. Η διατροφική τους αξία δεν επηρεάζεται από το χρώμα του εκάστοτε αυγού.
 
Το κέλυφος των αυγών και το πάχος τους δεν εξαρτάται από το χρώμα τους -αν δηλαδή είναι λευκό ή καφέ- αλλά από την ηλικία της κότας που το γεννά. Σύμφωνα με έρευνες οι νεότερες κότες γεννούν αυγά με σκληρό κέλυφος σε αντίθεση με τις γηραιότερες που το κέλυφος είναι πιο λεπτό.
 
Εκεί που σίγουρα υπάρχει διαφορά είναι μεταξύ των αυγών που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής και αυτών που προέρχονται από ορνιθοτροφεία. Η τροφή των πουλερικών επηρεάζει άμεσα την ποιότητα, το χρώμα του κρόκου και τη γεύση του αυγού.
 
Οι κότες ελευθέρας βοσκής έχουν συνήθως καφέ χρώμα και οι κρόκοι των αυγών τους είναι πιο μεγάλοι και πιο έντονοι χρωματικά ενώ η γεύση τους είναι πιο πλούσια.
 
Πηγή: spirossoulis.com

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Αυγά

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή