Το αντικαρκινικό βότανο που κάνει... θαύματα

495 Views
Το αντικαρκινικό βότανο που κάνει... θαύματα Το αντικαρκινικό βότανο που κάνει... θαύματα

 Σε νέα έρευνα αποκαλύπτεται ο μοριακός μηχανισμός που εξηγεί την αντισπασμωδική δράση του κόλιανδρου και την ιδιότητά του να καθυστερεί τις επιληπτικές κρίσεις

Παραδοσιακά πολλά βότανα, συμπεριλαμβανομένου του κόλιανδρου, χρησιμοποιούνται για τις αντισπασμωδικές τους ιδιότητες. Μέχρι σήμερα πολλοί από τους μηχανισμούς δράσης των βοτάνων παραμένουν άγνωστοι. Σε νέα έρευνα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνια αποκαλύπτουν τον μοριακό μηχανισμό που επιτρέπει στο κόλιανδρο να καθυστερεί τις κρίσεις που εκδηλώνονται συχνά στους πάσχοντες από επιληψία και άλλες νόσους.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο FASEB εξηγεί την δράση του κόλιανδρου (Coriandrum sativum) σε μοριακό επίπεδο ως ένα ιδιαίτερα δραστικό ενεργοποιητή του διαύλου KCNQ, μια γνώση που προσδοκάται ότι θα οδηγήσει σε βελτιώσεις της υπάρχουσας αντιεπηληπτικής φαρμακευτικής αγωγής.

«Ανακαλύψαμε ότι το κόλιανδρο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό φάρμακο, ενεργοποιεί μια κατηγορία διαύλων καλίου στον εγκέφαλο με στόχο τη μείωση της έντασης της κρίσης» είπε ο Δρ. Geoff Abbott, καθηγητής φυσιολογίας και βιοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του UCI και κύριος ερευνητής της μελέτης. «Συγκεκριμένα βρήκαμε ότι ένα συστατικό του κόλιανδρου, η δοδεσενάλη, προσδένεται σε συγκεκριμένο σημείο του διαύλου καλίου ανοίγοντάς τον, μειώνοντας έτσι την κυτταρική δραστηριότητα. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική επειδή μπορεί να οδηγήσει σε πιο δραστική χρήση του κόλιανδρου ως αντισπασμωδικού ή σε τροποποιήσεις της δοδεσενάλης με σκοπό την ανάπτυξη πιο ασφαλών και δραστικών αντισπασμωδικών φαρμάκων».

Οι ερευνητές εξέτασαν τους μεταβολίτες των φύλλων κόλιανδρου αποκαλύπτοντας ότι το λιπαρό οξύ μακράς αλύσου (E)-2-dodecenal ενεργοποιεί πολλαπλούς διαύλους καλίου συμπεριλαμβανομένου του κυρίαρχου νευρωνικού ισόμορφου και του κυρίαρχου καρδιακού ισόμορφου, που είναι υπεύθυνα για την ρύθμιση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και της καρδιάς. Ο συγκεκριμένος μεταβολίτης διαπιστώθηκε ακόμη ότι συμπυκνώνει την αντισπασμωδική δράση του κόλιανδρου, καθυστερώντας ορισμένες επιληπτικές κρίσεις. Τα αποτελέσματα παρέχουν μια μοριακή βάση για τις θεραπευτικές δράσεις του κόλιανδρου και υποδεικνύουν ότι αυτό το πανταχού παρόν μαγειρικό βότανο είναι εντυπωσιακά επιδραστικό στους κλινικά σημαντικούς διαύλους καλίου.

Ο κόλιανδρος καταναλώνεται από τους ανθρώπους εδώ και 8,000 χρόνια. Βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών και πιστεύεται ότι καλλιεργούνται στην αρχαία Αίγυπτο.

Παραδοσιακά του αποδίδονται όχι μόνο αντισπασμωδικές ιδιότητες, αλλά και αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές, αντιβακτηριακές, καρδιοπροστατευτικές, γαστροπροστατευτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

Πηγή: ygeiamou

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΥγείαΑντικαρκινικάΒότανα

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Με πυγμή... αντιμετωπίζω το «αντίπαλον πέος»! Ο Δημήτρης Καρατζιάς απαντά σε 29+1 αιρετικές ερωτήσεις.
Με πυγμή... αντιμετωπίζω το «αντίπαλον πέος»! Ο Δημήτρης Καρατζιάς απαντά σε 29+1 αιρετικές ερωτήσεις.
με 0 Σχόλια 795 Views

Ποιον αντιπαθεί, με τι τα παίρνει στο κρανίο, με ποια επιτυχία χαίρεται και ποια θα’ θελε να ξεχάσει;   Σε ποια αμαρτία δεν αντιστέκεται, με τι φρικάρει, αλλά και τι δεν αντέχει πάνω του; Γιατί η χώρα μας κατάντησε μπουρδέλο; Ποια είναι η αγαπημένη του βρισιά και τι είναι αυτό που τον φτιάχνει στο σεξ; Δίνει τον ορισμό της λέξης… «καύλα» και εξηγεί τι εννοούν «Για τον πούτσο…» & «Γαμώ την πουτάνα μου»; Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντή του Vault Δημήτρης Καρατζιάς απαντά πως θα αντιμετώπιζε το… αντίπαλον πέος, γιατί θα  έκανε γυμνή φωτογράφηση και τι εύχεται στους εχθρούς του, μεταξύ άλλων στις «29+1 Αιρετικές Ερωτήσεις που του θέσαμε. Απάντησε χωρίς φόβο, πιστεύουμε με πάθος… Απολαύστε τον.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή