Ο «κόφτης» του ΑΝΤΕΝΝΑ με τη διπλή ανάγνωση. Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου

259 Views
Ο «κόφτης» του ΑΝΤΕΝΝΑ με τη διπλή ανάγνωση. Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου Ο «κόφτης» του ΑΝΤΕΝΝΑ με τη διπλή ανάγνωση. Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου

 Ο «κόφτης» του ΑΝΤΕΝΝΑ με τη διπλή ανάγνωση. Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου

       Σύσσωμα τα κανάλια έπαθαν ένα… ταράκουλο μετά την πρωτόγνωρη ανακοίνωση του Αντέννα ότι απαγορεύει αναπαραγωγή υλικού του προγράμματός του, παρά μόνο με δική του άδεια και πληρωμή. Εκπομπάρχες και πανελίστες, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι, παρουσιαστές και σούργελα, όλοι ανεξαιρέτως κι αδιακρίτως εξέφρασαν άποψη περί «ελευθεροτυπίας», καταγγέλοντας το κανάλι του Αμαρουσίου για φασισμό, αλαζονεία, λογοκρισία και λοιπά «δεοντολογικά», τα οποία άλλωστε όλοι οι σχολιάζοντες έχουν κορώνα στο κεφάλι τους και ιερό ευαγγέλιο στην καριέρα τους. Για την ακρίβεια, δεν τολμούν να κάνουν ρούπι αν δεν ξετινάξουν τον δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας, τον οποίο φυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού κάτω από το εικονοστάσι και τα βράδια κάτω από το προσκεφάλι… Έχοντας αποστηθίσει και την τελευταία λεπτομέρεια υποπαραγράφου, που θεωρούν αδιανόητο να παραβούν στην άσκηση του λειτουργήματος. Προφανώς τα πολυπληθή τηλε-σούργελα εξαιρούνται και απαλλάσσονται λόγω «ακαταλόγιστου».
 
       Μιλάμε  για  δημοσιογράφους καταρχήν, οι οποίοι κατακεραύνωσαν την απόφαση, κάνοντας λόγο για περιορισμό της πολυφωνίας, επιλεκτική λογοκρισία, περιορισμό στη διάδοση (οποιασδήποτε) είδησης, φίμωση των καναλιών και λοιπά σχετικά με την περίσταση κλισέ. Ωστόσο, κλισέ- ξεκλισέ, επί της ουσίας ως γενική θεώρηση έχουν  δίκιο, παρόλο που ΞΕΡΟΥΝ  για ποιους χτυπά η καμπάνα, για ποιου είδους υλικό νοιάζεται  η απαγόρευση και ότι η  άδεια λειτουργεί ως  φραγμός στην ασυδοσία, επιτρέποντας υπό όρους την πληρωμένη πλέον παραχώρηση. Εντούτοις και γενικά μιλώντας, με ποια λογική το προϊόν ενός σταθμού, μπορεί να αναπαράγεται σωρηδόν και ανεξέλεγκτα χωρίς την έγκρισή του; Σε ποια άλλα είδη λόγου ή εικόνας συμβαίνει αυτό;
 
       Βεβαίως σε πνευματικά ή καλλιτεχνικά έργα υπάρχει η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ μια τηλεοπτική εκπομπή θεωρείται (και κατά κανόνα είναι) αναλώσιμο, υποβαθμισμένο  προϊόν  «κοινής χρήσης». Πιθανόν όμως ανάμεσα στο σκουπιδιαρό, να πρόκειται για εκπομπή αφιερωμένη στο πνεύμα και την τέχνη… π.χ. ένα σπουδαίο ιστορικό αφιέρωμα… μια παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων… μια εκπαιδευτική εκπομπή περί τέχνης… μια συνέντευξη με κορυφαίο επιστήμονα… μια εκπομπή για το βιβλίο, το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, το χορό… ένα σήριαλ υψηλής αισθητικής… Αυτά τα ποιοτικά τηλεοπτικά προϊόντα, σαφώς ανήκουν στην κατηγορία των πνευματικών ή καλλιτεχνικών δημιουργιών και οφείλουν να κατοχυρώνουν πνευματικά δικαιώματα με όλες τις νόμιμες συνέπειες σε περίπτωση αντιγραφής, κλοπής, αναπαραγωγής κλπ., επιτρέποντας βεβαίως «αναδημοσίευση» υπό όρους. Υπάρχει άραγε αντίρρηση επ’ αυτού;
 
       Όμως εν προκειμένω δεν πρόκειται γι αυτό, το ανέφερα για λόγους αντικειμενικότητας,  άλλωστε παρόμοιας ποιότητας εκπομπές… με το φανάρι και ΑΝ! Οι δημοσιογράφοι που υπερασπίζονται τη δεοντολογία- άσχετα που εμπράκτως την κακοποιούν βάναυσα, αναφέρονται στην είδηση ως κοινό αγαθό, όπως  βέβαια είναι. Και ως είδηση λογίζονται τόσοτα μέτρα του Τσίπρα ή ο βομβαρδισμός του Ιράκ, όσο και οι δηλώσεις Σφακιανάκη ή το διαζύγιο Μενεγάκη. Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ είναι ΑΛΛΟ θέμα. Οποιαδήποτε είδηση προκύπτει σε εκπομπή ενός καναλιού, ΔΕΝ θεωρείται ιδιοκτησία του. Σαφώς έχουν δικαίωμα να λάβουν γνώση και οι μη θεατές του συγκεκριμένου καναλιού, σαφώς έχουν δικαίωμα να σχολιάσουν οι πάντες σε οποιοδήποτε χώρο, σαφώς η είδηση οφείλει να διακινηθεί ελεύθερα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς ελευθεροτυπίας. Διαφορετικά, ο μη επτρέπων την ελεύθερη διακίνηση, όντως λειτουργεί φασιστικά σε ιδεολογικό επίπεδο και υστερόβουλα σε πρακτικό, εκμεταλλευόμενος για ίδιον όφελος ένα κοινό αγαθό που στρεβλά θεωρεί ως κτήμα του.
 
       Μιλώντας πάντα για ειδήσεις που προκύπτουν από το υλικό ενός καναλιού, αν θεωρηθούν «ιδιοκτησία» του και απαγορευτεί η διακίνηση/ αναπαραγωγή τους, καταρχήν παραβιάζεται βασική συνταγματική αρχή περί ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην ενημέρωση. Κατά δεύτερον νομιμοποιείται ΚΑΙ επίσημα η εμπορευματοποίηση μιας είδησης, που παύει να αντιμετωπίζεται ως κοινό αγαθό, αλλά ως ιδιωτικό, διαχειριζόμενο από τον «κάτοχό» του κατά το δοκούν ως εμπόρευμα. Κατά τρίτον, ο ανθρωποφάγος πόλεμος που θα πυροδοτηθεί για την εξασφάλιση μιας αποκλειστικότητας , δεν θα έχει προηγούμενο και όσα είδαμε μέχρι τώρα θα μοιάζουν… παιδικές σειρές. Κατά τέταρτον, η (προσφιλής άλλωστε) παραπληροφόρηση, που εν προκειμένω δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιβεβαίωσης με ντοκουμέντα, θα  αγριέψει  επικίνδυνα  και… ο σώζων εαυτόν σωθήτω! Να αναφέρω κι άλλα;
 
       Είναι αδιανόητο  σε ένα δημοκρατικό καθεστώς πολυφωνίας, κάθε κανάλι να κρατά για τον εαυτό του ως ιδιωτικό απόκτημα μια οποιαδήποτε (ασχέτως αξιολόγησης) είδηση, απαγορεύοντας την ελεύθερη διακίνησή της ή αντίθετα πουλώντας την! Είναι αντισυνταγματικό, αντιδεοντολογικό, αντιδημοκρατικό, τελεία και παύλα! Μόνο που στο παρόν τηλεοπτικό τοπίο, ανάλογο φυσικά με το γενικότερο μπάχαλο σε όλα τα επίπεδα, όπου καμιά αξιακή αρχή, κανένα μέτρο, κανένα όριο δεν έχουν θέση, η ελευθερία ήταν αναμενόμενο να μεταφραστεί σε πλήρη ασυδοσία και αυθαιρεσία. Που σημαίνει ότι οι «ευφυείς» του χώρου δεν αρκέστηκαν στην αναπαραγωγή και σχολιασμό μιας είδησης, όσο σημαντικής ή φαιδρής κι αν είναι. Πέρασαν στο άλλο άκρο, στήνοντας ολόκληρες εκπομπές, στην κατηγορία των «ψυχαγωγικών» ή «σατιρικών», βασισμένες αποκλειστικά στην αναπαραγωγή άλλων ως βολικότατο, ανέξοδο κολλάζ, χωρίς τίποτα πρωτογενές, πέρα από τη διαφορετική μούρη και σάχλα εκάστου παρουσιαστή/ παρουσιάστριας.
 
       Με ένα πανομοιότυπο κόνσεπτ, όπου από την αρχή μέχρι το τέλος αναλώνεται σε αποσπάσματα άλλων εκπομπών, θεωρώντας  προφανώς οι υπέρμαχοι του «πλουραλισμού», μείζονα είδηση για την ενημέρωση του κοινού, τον τρόπο που μίλησε/ ντύθηκε/ έβηξε/ φταρνίστηκε/ κατούρησε ο δείνα παρουσιαστής ή καλεσμένος και «ελάτε να σχολιάσουμε» για την επικύρωση… του δημοκρατικού διαλόγου! Και ξανά κλεμμένο βίντεο να ψυχαγωγηθούμε με τη δουλειά άλλων και ξανά-μανά κατιναριό και οι πιο πονηροί, προσθέτοντας ενδιάμεσα καμιά παραλλαγή, κανένα «πείραγμα» στο βιντεάκι, κανένα συνεντευξιαζόμενο να σχολιάσει κι αυτός, ίσα να πουν ότι έφτιαξαν «δική» τους εκπομπή χωρίς να  ξοδέψουν  ούτε χρήμα, ούτε φαιά ουσία.  Κι όταν σωθεί η τηλεοπτική ανακύκλωση, περιλαβαίνουν την ιντερνετική. Στο τέλος της μέρας, από τις απανωτές επαναλήψεις με  τις ίδιες σκηνές, τα ίδια αποσπάσματα, τις ίδιες ατάκες στις ατέλειωτες εκπομπές ανακύκλωσης, σε πιάνει αναγούλα! Ειδικά, έτσι και πει κανείς  καμιά παπαριά, ακολουθεί εβδομαδιαία περιφορά και εις βάθος ανάλυση, από «δεοντολόγους» που υπερασπίζονται το φτηνό κουτσομπολιό ως «είδηση». Να όμως που ο Αντέννα τους χάλασε τη σούπα και είπε «τζάμπα – τέλος!» Ή τα σκας και αντίγραφε όσο θέλεις, ή στοπ!
 
       Όλοι τούτοι λοιπόν της «ψυχαγωγίας», με ύφος σαν να δέχτηκαν τρομοκρατικό χτύπημα τουλάχιστον, επιτέθηκαν στην απόφαση με το προφανές επιχείρημα «μα αν δεν αναπαράγουμε υλικό από άλλες εκπομπές, τί διάολο θα κάνουμε; Άσε που τις προβάλουμε!» Έλα μου ντε! Το δίκιο τους βουνό και είναι αλήθεια τους πόνεσε η ψυχή μου. Δεν είναι μικρό πράγμα να έρχεται ο άλλος να σου παίρνει την έτοιμη και τζάμπα μπουκιά από το στόμα και να σε αφήσει να βολοδέρνεις ψάχνοντας ιδέες... Με τί προσόντα; Με το ευνουχισμένο μυαλό που αντιγραφέα;  Το IQ ραδικιού; Τη φαντασία αμοιβάδας; Βλέπεις δεν βοηθά το ντεκαπάζ στο μαλλί, ούτε το σιλικονάτο ντεκολτέ, ούτε ο άσπλαχνος χορηγός που θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια για τα… πρωτογενή υλικά! Και κλαααααααμα οι κυρίες… ή οι κύριοι… Δύσκολο πράγμα η άτιμη η αυθεντικότητα γαμώτο! Πόσω μάλλον όταν δεν την είχες ποτέ, εκπαιδευμένος να «υπάρχεις» μέσα από  άλλους… Όταν όμως το ξεφτιλίζεις, κάποτε οι άλλοι θα σου βάλουν «κόφτη»!  Ή θα σου πουν «πλέρωνε»! ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Π. Στασινοπούλου
Π. Στασινοπούλου

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη από το ΚΘΒΕ στη Mονή Λαζαριστών
Η «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη από το ΚΘΒΕ στη Mονή Λαζαριστών
με 0 Σχόλια 690 Views

H «Γκόλφω» το γνωστό έργο του Σ. Περεσιάδη αποτελεί τη δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Η παράσταση, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία Χ.Παπαδημητρίου. Γκόλφω η Χρύσα Τουμανίδου.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή