Άνοια: Τι να τρώτε και σε ποιά ποσότητα για να την προλάβετε

961 Views
Άνοια: Τι να τρώτε και σε ποιά ποσότητα για να την προλάβετε Άνοια: Τι να τρώτε και σε ποιά ποσότητα για να την προλάβετε

 

Οι ερευνητές του εγκεφάλου έχουν αναπτύξει μια «διατροφή για το μυαλό» που θα μπορούσε να αποτρέψει την απώλεια της μνήμης, και τη δυσκολία εστίασης και κρίσης που ορίζουν την άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, ενώ πρόσφατες μελέτες εμπλέκουν στην ανάπτυξη της νόσου τη μόλυνση από τον ιό του έρπη και ορισμένα γνωστά βακτήρια.

Οι επιστήμονες εξηγούν πως τα διάφορα ύποπτα μικρόβια κατορθώνουν να φθάσουν έως τον εγκέφαλο όπου παραμένουν σε λανθάνουσα (ανενεργή) κατάσταση έως ότου ενεργοποιηθούν από το γήρας ή κάποια αρρώστια.

Όταν συμβεί αυτό, αρχίζουν να σκοτώνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, προκαλώντας τα βαθμιαίως εξελισσόμενα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η θεωρία τους πρεσβεύει ακόμα ότι το βήτα-αμυλοειδές, η παθολογική πρωτεΐνη που θεωρείται ως αιτία της νόσου, παράγεται από τον ίδιο τον εγκέφαλο στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τα μικρόβια που σκοτώνουν τα κύτταρά του.

Αν η θεωρία αυτή ευσταθεί, στο μέλλον η ασθένεια ίσως θα μπορεί να αντιμετωπισθεί με κοινά αντιβιοτικά και αντιϊικά φάρμακα, καθώς η έγκαιρη εκρίζωση αυτών των μικροβίων θα είναι σωτήρια για τη μνήμη.

Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της απώλειας της μνήμης. Η δίαιτα MIND είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που στόχο έχει την πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω της κατανάλωσης τροφίμων που κάνουν καλό στο μυαλό.

Οι σχεδιαστές της δίαιτας υποστηρίζουν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών ακολουθώντας συνδυασμό της δίαιτας DASH με τη μεσογειακή διατροφή, ακόμα κι αν δεν την ακολουθεί αυστηρά.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush, διαπίστωσαν ότι η δίαιτα MIND θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ κατά 53%. Ακόμη και άτομα τήρησαν μερικώς τη διατροφή μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης κατά 33%.

Δείτε τι πρέπει να τρώτε και σε ποιά ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση:

Ψάρια: Μία φορά την εβδομάδα
Πουλερικά: Δύο φορές την εβδομάδα
Φασόλια: Τρεις ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα
Ξηροί καρποί: Πέντε ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τουλάχιστον έξι μερίδες την εβδομάδα
Άλλα λαχανικά: Τουλάχιστον μία μερίδα την ημέραΜούρα: Δύο ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα
Κρασί: Ένα ποτήρι την ημέρα
Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε το ως βασικό μαγειρικό λάδι

Πηγή: onmed.gr

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Αθλητισμός + ΥγείαΆνοια

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Προσεχώς «Το Κόλπο του Αιώνα» του Αριέλ Γουϊνογκράδ στους κινηματογράφους.
Προσεχώς «Το Κόλπο του Αιώνα» του Αριέλ Γουϊνογκράδ στους κινηματογράφους.
με 0 Σχόλια 464 Views

 Το σινεμά της Αργεντινής που κάνει θαύματα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει την ¨κλεμμένη» από πραγματικά γεγονότα απίθανη τραπεζική ληστεία που αναγνωρίστηκε παγκοσμίως σαν μια από τις πιο έξυπνες τον αιώνα που μας πέρασε.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή