Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξάνουν το άγχος οι ειδήσεις – Πώς να το αντιμετωπίσετε

3048 Views
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξάνουν το άγχος οι ειδήσεις – Πώς να το αντιμετωπίσετε Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξάνουν το άγχος οι ειδήσεις – Πώς να το αντιμετωπίσετε

Η ανθρωπότητα δεν κατάφερε καλά καλά να επανέλθει από την τραυματική εμπειρία της πανδημίας και ακόμα μια κρίση, ανθρωπιστική αυτή τη φορά, απειλεί την ψυχική μας υγεία ακόμα κι αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριιά.

Υπάρχει όμως, τρόπος να προστατευτούμε

Μπορούμε να αισθανόμαστε τυχεροί που οι βόμβες δεν πέφτουν έξω από το σπίτι μας, όμως οι εικόνες του πολέμου και η σχετική ειδησεογραφία είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα του φόβου και της αβεβαιότητας, που με τη σειρά τους αυξάνουν το άγχος.

Πώς όμως μας επηρεάζουν ψυχικά αυτά τα γεγονότα; Η Nilufar Ahmed, Λέκτορας Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με άρθρο της στο The Conversation εστιάζει, αρχικά, στο γεγονός ότι εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος να εξετάζει το περιβάλλον για απειλές, έτσι ώστε να μας προστατεύσει από πιθανούς κινδύνους. Αυτό όμως με τη σειρά του μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν μικρό «εθισμό» στις κακές ειδήσεις, το φαινόμενο doomscrolling που ήδη έχουμε αναφέρει  σε παλιότερο άρθρο.

Έρευνες μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και η σύντομη έκθεσή μας σε δυσάρεστες ειδήσεις μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ανησυχίας και άγχους, μια κατάσταση που θα μπορούσε να γίνει μακροχρόνια. Επιπλέον, διαιωνίζονται οι αρνητικές σκέψεις με αποτέλεσμα να οδηγηθείτε σε ένα φαύλο κύκλο δυσφορίας και απαισιοδοξίας.

Ένας άλλος λόγος που οι ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να επιδεινώσουν την ψυχική μας υγεία είναι το γεγονός ότι νιώθουμε πόνο βλεποντας τις κακουχίες των άλλων. Οι προσωπικές ιστορίες που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντείνουν το αίσθημα της συνδεσιμότητας περισσότερο από την παράθεση στατιστικών σχετικά με τους θανάτους, ενισχύοντας το αίσθημα της ενσυναίσθησης.

Αν και μια κοινή συμβουλή είναι να αποφεύγουμε τις άσχημες ειδήσεις, σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι επηρεάζεται η ψυχική μας υγεία, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, λόγω και της συνεχής ροής των εικόνων στα κοινωνικά δίκτυα. Η δρ Nilufar Ahmed προτείνει ορισμένους τρόπους έτσι ώστε να προστατευτούμε:

Aναγνωρίστε τα συναισθήματά σας: Το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν χιλιόμετρα μακριά κι εσείς αισθάνεστε ανήσυχοι και αναστατωμένοι δε θα έπρεπε να σας κάνει να απορρίψετε αυτά τα συναισθήματα. Αν και αναμφίβολα υπάρχουν άλλοι που υποφέρουν, αυτό δεν ακυρώνει τα συναισθήματα που έχετε, που αν τα αποδεχτείτε χωρίς κρίση θα μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα.

Δώστε έμφαση στα συναισθήματά σας: Μέσα από τις εικόνες του πολέμου, μπορεί να αναγνωρίσουμε με κάποιο τρόπο τις στιγμές που μείναμε αβοήθητοι ή ότι δεν είχαμε τον έλεγχο στα χέρια μας, στιγμές αβεβαιότητας, ακόμα και του χαμού δικών μας κοντινών προσώπων. Η καταγραφή αυτών των συναισθημάτων μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά ή και να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε, έτσι ώστε να αποσυμφορήσετε το άγχος και να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία.

Λάβετε δράση: Ο αλτρουισμός μπορεί αποδεδειγμένα να μας οδηγήσει στην ευτυχία και βοηθώντας αυτούς που έχουν ανάγκη, μέσω κάποιας δωρεάς ή ακόμα και μέσω εθελοντικής προσφοράς, θα νιώσετε καλύτερα, μέσω του αισθήματος της ανταμοιβής.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας: Ένα αγαπημένο σας γεύμα, μια βόλτα στη φύση ή και στη γειτονιά σας ή κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε από την ένταση. Ακόμα, μιας και μοιάζει ανέφικτο να ελέγξουμε τη ροή των ειδήσεων, μπορούμε να ελέγξουμε το χρόνο που δίνουμε έμφαση.

Συνεπώς, αποφύγετε την έκθεση νωρίς το πρωί μόλις ξυπνήσετε και το βράδυ πριν κοιμηθείτε.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Αθλητισμός + Υγεία

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη