Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες εκδίδουν υπεράριθμα εισιτήρια;

496 Views
Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες εκδίδουν υπεράριθμα εισιτήρια; Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες εκδίδουν υπεράριθμα εισιτήρια;

 Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες εκδίδουν υπεράριθμα εισιτήρια;

Ο λόγος είναι οι στατιστικές που δείχνουν πως κάποια άτομα δεν εμφανίζονται για να ταξιδέψουν, οπότε οι αεροπορικές εταιρείες με αυτόν τον τρόπο βρίσκουν ευκαιρία να πουλήσουν δύο φορές κάποιες θέσεις στο αεροπλάνο. 

Και τι θα γίνει αν παρουσιαστούν υπεράριθμοι επιβάτες; 

Η εταιρεία δίνει κίνητρα σε κάποιους εθελοντές να ταξιδέψουν με την επόμενη πτήση. Τα κίνητρα αυτά είναι ένα χρηματικό ποσό ανάλογα με την εταιρεία και την πτήση, και επιβεβαιωμένη κράτηση για την επόμενη πτήση. Ίσως και κάποιο γεύμα στο αεροδρόμιο, για να περάσει ευκολότερα η επιπλέον αναμονή. Αν δεν παρουσιαστούν εθελοντές, οι εταιρεία επιλέγει στην τύχη αυτούς που θα αφήσει απ’ έξω. Δεν μπορεί να επιλέξει άτομα κάτω των 18 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες, ασθενείς και άτομα τρίτης ηλικίας. 

Ωστόσο αυτό το δικαίωμα για υπεράριθμα εισιτήρια δεν το χρησιμοποιούν όλες οι αεροπορικές εταιρείες. Κάποιες δεν παίρνουν αυτό το ρίσκο καθώς δεν θέλουν να κινδυνεύσει η φήμη τους. Οι περισσότερες το κάνουν μόνο σε πτήσεις όπου έχουν εύκολες εναλλακτικές λύσεις. 

Αν δηλαδή μια αεροπορική εταιρεία εκτελεί πέντε πτήσεις την ημέρα σε έναν προορισμό, είναι εύκολο να ζητήσει από τους επιβάτες να δώσουν τις θέσεις τους καθώς υπάρχει η δυνατότητα να τους βολέψει στην επόμενη πτήση. Αν όμως η επόμενη πτήση είναι την επόμενη μέρα ή μετά από μέρες, οι εταιρίες δεν παίρνουν το ρίσκο να πουλήσουν υπεράριθμα εισιτήρια καθώς αν γίνει η στραβή και παρουσιαστούν όλοι οι επιβάτες, θα της κοστίσουν ακριβά. Θα χρειαστεί να πληρώσουν στους επιβάτες, εκτός από την αποζημίωση, έξοδα διανυκτέρευσης και διατροφής ή να εξασφαλίσουν εισιτήρια με άλλη αεροπορική εταιρεία, που εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη.

 Όταν στο παρελθόν η IATA θέσπισε αυτόν τον κανονισμό, δεν ήταν λίγοι οι επιβάτες που δεν παρουσιάζονταν να ταξιδέψουν καθώς τότε τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά και εύκολα έπαιρνες τα χρήματα του εισιτηρίου πίσω ή το προγραμμάτιζες για άλλη πτήση χωρίς επιπλέον κόστος. Τώρα τα πράγματά δυσκόλεψαν.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στο εισιτήριο έχουν πρόστιμο και αν δεν παρουσιαστείς να ταξιδέψεις, χάνεις τα λεφτά σου. Οπότε ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν παρουσιάζονται να ταξιδέψουν. Έτσι οι εταιρείες δεν παίρνουν εύκολα αυτό το ρίσκο να εκδώσουν υπεράριθμα εισιτήρια. Έκτος και αν τους τύχει ένα γκρουπ που δεν χωρά ολόκληρο καθώς έχουν πουληθεί όλα τα υπόλοιπα εισιτήρια. Για να μη χάσουν το γκρουπ, εκδίδουν επιπλέον εισιτήρια και μετά ζητούν εθελοντές να εγκαταλείψουν την πτήση.

 Το θέμα προέκυψε όταν πριν από μερικές μέρες άνδρες από την ασφάλεια αμερικανικού αεροδρομίου έσυραν διά της βίας έναν επιβάτη έξω από το αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας United. Η εταιρεία χρειάζονταν τέσσερις θέσεις, για να βολέψει το πλήρωμα ενός αλλού αεροσκάφους που θα έπρεπε να ταξιδέψει οπωσδήποτε. Παρουσιάστηκαν τρεις εθελοντές οπότε η εταιρεία τυχαία επέλεξε το συγκεκριμένο επιβάτη. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει τη θέση του, οπότε οι φουσκωτοί τον έσυραν έξω διά της βίας. Κάποιοι επιβάτες τράβηξαν σε βίντεο το περιστατικό που κάνει τώρα το γύρο του διαδικτύου και προκαλεί παγκόσμια κατακραυγή. Υπολογίζεται πως η δυσφήμηση που έγινε στην εταιρεία ξεπερνά σε κόστος το ένα δισ. Δολάρια, ενώ ο επιβάτης που κυριολεκτικά πετάχτηκε έξω από το αεροσκάφος ετοιμάζεται να τους πάρει τα σώβρακα (και πολύ καλά θα κάνει) με τις αγωγές που θα καταθέσουν οι δικηγόροι του, οι οποίοι μη χάνοντας τέτοια ευκαιρία έσπευσαν να αναλάβουν την υπόθεση.
,
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη