6 σοβαρές παθήσεις που φαίνονται στα μάτια (Χρήσιμα - Μάθε και αυτό)

706 Views
6 σοβαρές παθήσεις που φαίνονται στα μάτια (Χρήσιμα - Μάθε και αυτό) 6 σοβαρές παθήσεις που φαίνονται στα μάτια (Χρήσιμα - Μάθε και αυτό)

 6 σοβαρές παθήσεις που φαίνονται στα μάτια (Χρήσιμα - Μάθε και αυτό).

Εκτός από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης ή η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τα μάτια αποτελούν καθρέφτη της συνολικής υγείας του οργανισμού.

Εάν λοιπόν παρατηρήσετε περίεργα συμπτώματα ή αλλοιώσεις στα μάτια σας, συμβουλευθείτε ειδικό, καθώς μπορεί να οφείλονται στα εξής:

Υψηλή χοληστερίνη

Ένα άτομο με υψηλή χοληστερίνη, μπορεί να έχει παροδική απώλεια της όρασης. Η όρασή του δηλαδή έρχεται και φεύγει σαν μια σκιά. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η καρωτίδα αρτηρίας έχει εναποθέσεις υλικών όπως χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η αιμάτωση του ματιού. Μπορεί επίσης να νιώθετε πόνο στο μάτι, να παρατηρήσετε ένα γκρίζο δαχτυλίδι γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού σας ή να έχετε πρόβλημα προσαρμογής στο έντονο φως. Η συσσώρευση χοληστερόλης σχετίζεται επίσης με το ξανθέλασμα, το οποίο εκδηλώνεται με επίπεδες κίτρινες πλάκες στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο, συνήθως προς τη μύτη.

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει και ελέγχει ορμόνες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό. Αν δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, όπως πρήξιμο των ματιών και συμφόρηση των υποδοχέων της όρασης που προκαλούν εξόφθαλμο (τα μάτια «πετάγονται» προς τα έξω), περιορισμό των οφθαλμικών κινήσεων και διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει διπλά).

Η νόσος του Graves, μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει τον θυρεοειδή, μπορεί να προκαλέσει απώλεια των βλεφαρίδων, με αποτέλεσμα τα μάτια σας να φαίνονται μεγαλύτερα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας, καθώς τα μάτια δεν μπορούν να συγκρατήσουν την υγρασία.

Διαβήτης

Η απότομη και ανεξήγητη αλλαγή στην οπτική οξύτητα μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη. Αν έχετε θολή όραση, σημαίνει ότι το σάκχαρο (γλυκόζη) έχει εισδύσει στον οφθαλμικό φακό, αλλάζοντας το σχήμα του. Εάν πάσχετε από διαβήτη ή ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νόσο, πρέπει να υποβάλλεστε τακτικά σε οφθαλμολογικό έλεγχο. Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αμφιβληστροειδοπάθεια, κατά την οποία αποφράσσονται, εξασθενούν και αιμορραγούν τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Σημειώνεται ότι οι πάσχοντες από διαβήτη έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα και 60% περισσότερες πιθανότητες για καταρράκτη.

Εγκεφαλικό

Η αιμορραγία ή η θρόμβωση σε μια αρτηρία του εγκεφάλου προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί με εξέταση του οπτικού πεδίου. Η αιφνίδια απώλεια της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη εγκεφαλικού. Η εξέταση του οπτικού πεδίου αποκαλύπτει ποιο τμήμα της όρασης έχει υποστεί βλάβη, συσχετίζοντάς την συνήθως με το τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο έχει εκδηλωθεί το εγκεφαλικό.

Ημικρανίες αμφιβληστροειδούς

Πρόκειται για σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία υπάρχει σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων στα σημεία που οδηγούν στην περιοχή του αμφιβληστροειδή και του οπτικού νεύρου. Τα συμπτώματα είναι σοβαρή ναυτία και ευαισθησία στο φως. Οι παρατεταμένες ημικρανίες του αμφιβληστροειδούς μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε μόνιμη οπτική βλάβη. Οι οφθαλμικές ημικρανίες μπορεί επίσης να εκδηλωθούν με λάμψεις που αναβοσβήνουν, τυφλά σημεία στο οπτικό σας πεδίο ή ακόμη και τύφλωση στο μάτι. Η απώλεια της όρασης μπορεί να είναι μια επιπλοκή των ημικρανιών αμφιβληστροειδούς.

Αυτοάνοσα

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας ο οργανισμός επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό) και καταστρέφει το «περίβλημα» των νευρικών ινών (λέγεται μυελίνη ουσία). Το διακοπτόμενο θόλωμα της όρασης ή η διακοπτόμενη απώλειά της είναι ύποπτες ενδείξεις για σκλήρυνση κατά πλάκας, που οφείλονται στο ότι η νόσος προσβάλλει το οπτικό νεύρο και προκαλεί προβλήματα στις οφθαλμικές κινήσεις και απώλεια της όρασης. Άλλα αυτοάνοσα όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, καθώς και φλεγμονή στον σκληρό χιτώνα του ματιού (επισκληρίτιδα).

Πηγή : onmed.gr


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 02-08/02/2023 (& όλες οι επαναλήψεις)
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 02-08/02/2023 (& όλες οι επαναλήψεις)
με 0 Σχόλια 1485 Views

Ενα μέτριο με την Ολίβια Κόλμαν, ένα επεισόδιο του  Αστερίξ και Οβελίξ, ένα τούρκικο για φεστιβαλιστές και άλλη μια παπάρα του πάλαι ποτέ μάστορα των θρίλερ Μ. Νάιτ Σιάμαλαν στο μενού των νέων ταινιών... 


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη