Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε μπροστά στον υπολογιστή

638 Views
Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε μπροστά στον υπολογιστή Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε μπροστά στον υπολογιστή

 

Ο χρόνος που τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν μπροστά από μία οθόνη –στον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο, την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια– επηρεάζει αρνητικά τις διατροφικές τους συνήθειες, καταλήγει νέα μελέτη που διενεργήθηκε από την ερευνητική ομάδα EpiPHAAN (Epidemiology, Physical Activity, Accelerometry and Nutrition) του Πανεπιστημίου της Μάλαγα.

Η έρευνα εδραιώνει περαιτέρω το γεγονός ότι το επίπεδο μόρφωσης των γονέων σχετίζεται με την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης PASOS από το Ίδρυμα Gasol και ανέλυσε περισσότερα από 3.800 παιδιά και εφήβους ηλικίας 8-16 ετών από 245 σχολεία της Ισπανίας, προκειμένου να αξιολογήσει το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, της καθιστικής ζωής, του τρόπου ζωής και της παχυσαρκίας στους νέους και τις οικογένειές τους.

«Η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες, ισορροπημένες και υγιεινές, καθώς αποτρέπει την παχυσαρκία και αντιπροσωπεύει μια ασφάλεια ζωής έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων», εξηγεί η Julia Wärnberg, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Μάλαγα και πρώτη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine.

Η εργασία αυτή παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι στα παιδιά και τους εφήβους που περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη παρατηρείται χαμηλότερη κατανάλωση φρούτωνλαχανικώνοσπρίωνψαριών και ξηρών καρπών –δηλαδή τις βάσεις της μεσογειακής διατροφής- και υψηλότερη κατανάλωση σε γλυκά, καραμέλες και πρόχειρο φαγητό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή για να διατηρούν καλές διατροφικές συνήθειες, να μειώσουν την πιθανότητα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας και να ενισχύσουν την υγεία τους κατά την ενήλικη ζωή.

«Είναι ουσιαστικό να προωθήσουμε αυτό το διατροφικό μοτίβο και τις σχετικές με αυτό συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η φυσική δραστηριότητα και η μειωμένη καθιστική συμπεριφορά», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι επιστήμονες υπέδειξαν ότι το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης των γονέων επηρεάζει την υιοθέτηση χειρότερων συνηθειών του τρόπου ζωής σε παιδιά και εφήβους, όπως η κακή διατροφή, καθώς και οι ελάχιστες γνώσεις για τα θρεπτικά συστατικά και τις διατροφικές πτυχές.

Πηγή: ygeiamou
Photo by Pixabay

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Χρήσιμα & χρηστικά

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα: Ηχορύπανση ή αλλιώς της γκαρίδας το κάγκελο. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα: Ηχορύπανση ή αλλιώς της γκαρίδας το κάγκελο. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 2768 Views

Τελικά, ο τόσο μεγάλος ντόρος αποδείχθηκε πολλή φασαρία για το τίποτα… Είδε ο Γιώργος Μπαστουνάς και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.  

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή