10 προτάσεις σειρών από το Netflix για όσο Μένουμε σπίτι – Α’ μέρος

9899 Views
10 προτάσεις σειρών από το Netflix για όσο Μένουμε σπίτι – Α’ μέρος 10 προτάσεις σειρών από το Netflix για όσο Μένουμε σπίτι – Α’ μέρος

 

 

Τηλεοπτικά μαντάτα #6

 
 
Αυτές τις μέρες εξαιτίας του κορονοϊού, που έχει σαρώσει την παγκόσμια κοινότητα είναι όχι απλά επιβεβλημένη, αλλά αναγκαία η παραμονή μας στο σπίτι, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια διασποράς του ιού. Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε πράγματα, που για καιρό αναβάλλαμε, όπως για παράδειγμα να δούμε μία σειρά. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, πως oι προβολές του διάσημου συνδρομητικού δικτύου «Netflix» αυτές τις μέρεςέχουν αυξηθεί ραγδαία. Επέλεξα δέκα αγαπημένες σειρές, που προβάλλονται από τη διάσημη πλατφόρμα, προκειμένου να σας δώσω μία ιδέα για το τι μπορείτε να δείτε αυτές τις μέρες. Στο παρόν α’ μέρος αυτού του διπλού αφιερώματος περιλαμβάνονται οι πρώτες πέντε σειρές, που αξίζουν την προσοχή σας για έναν μαραθώνιο προβολής!
 
1. Unbelievable («Απίστευτο»): Μία καλοδουλεμένη σειρά με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις, που δημιουργεί έναν εύλογο προβληματισμό…
Η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες σειρές της πλατφόρμας και σίγουρα μία από τις πιο εμβληματικές σειρές του 2019. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα μεταφέρει στην οθόνη την αληθινή ιστορία, που περιέλαβαν στο βραβευμένο με Πούλιτζερ (2015) άρθρο των Τ. Κρίστιαν Μίλερ και Κεν Άρμστρονγκ με τίτλο «Μία απίστευτη ιστορία βιασμού».
 
Η ιστορία ξεκινά με την 18χρονη Άντλερ, η οποία κατήγγειλε στην αστυνομία τον βιασμό της από έναν άγνωστο άντρα. Οι αντιφάσεις στην ιστορία της, αλλά και οι μαρτυρίες οικείων σχετικά με την ψυχοσύνθεσή της, την οδήγησαν στο να ανακαλέσει την καταγγελία της και να υποστεί τις συνέπειες αυτής της ανάκλησης. Μετά από τρία χρόνια δύο ντετέκτιβ (γυναικείου αυτήν την φορά φύλου) παρατηρούν αρκετές ομοιότητες στις υποθέσεις των βιασμών, που έχουν αναλάβει και αρχίζουν να ξετυλίγουν από κοινού τον μίτοτης ιστορίας.
 
Η σειρά ακροβατεί ανάμεσα στην αστυνομική έρευνα και την ντοκιμαντερίστικηαπόδοση του εσωτερικού κόσμου των γυναικών, που βιώνουν έναν βιασμό και τις συνέπειες, που αυτός μπορεί να έχει σε σχέση με το κοινωνικό τους περιβάλλον, αλλά και ευρύτερα τον ψυχικό και συναισθηματικό τους κόσμο. Δεν διστάζει μάλιστα να θίξει τις αστοχίες του συστήματος της διερεύνησης μίας υπόθεσης και απόδοσης ποινικής δικαιοσύνης.
 
Τα 8 επεισόδια, που αφηγούνται και ολοκληρώνουν την ιστορία αποτελούν έναν ακόμη ισχυρό παράγοντα για την παρακολούθησή της!
111111111111
2. Broadchurch («Μπρόντσερτς»): Μία ποιοτική σειρά, που υπόσχεται να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό…
Η βρετανική σειρά «Broadchurch» είναι μία σειρά με αστυνομική αφετηρία και δραματικό υπόβαθρο. Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή η ατμοσφαιρική και πολύ καλά δουλεμένη ως προς όλες τις λεπτομέρειες σειρά έχει κερδίσει τρία βραβεία Bafta το 2014 και συγκεκριμένα καλύτερης δραματικής σειράς, καλύτερης τηλεοπτικής ηθοποιού (η ΟλίβιαΚόλμαν) και καλύτερου β΄ τηλεοπτικού ηθοποιού (ο Ντέιβιντ Μπράντλεϊ).
 
Στις τρείς της σεζόν παρακολουθούμε τη διερεύνηση δύο σημαντικών υποθέσεων, με την πρώτη και δεύτερη σεζόν να καταπιάνεται με τον θάνατο ενός νεαρού αγοριού του Ντάνι Λάτιμερ (εξιχνίαση υπόθεσης και δικαστική διαμάχη αντίστοιχα) και την τρίτη σεζόν με τον βιασμό μίας γυναίκας της Τρις Γουίντερμαν.
 
Η σειρά αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά, τα οποία ψάχνει κανείς σε ένα αστυνομικό θέαμα: κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της πόλης στην οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα, καλά κρυμμένα μυστικά, τραυματισμένες σχέσεις, αλλά και εναλλαγή υπόπτων. Όμως η συγκεκριμένη σειρά δεν μένει μονάχα εκεί, καθώς προσπαθεί να υπογραμμίσει το βάρος, που φέρει μία απώλεια ή ο βιασμός ενός προσώπου και πως αυτά τα γεγονότα επηρεάζουν τις σχέσεις των μελών μίας κοινότητας. Τελικά μπορούμε να έχουμε σε κάποιον εμπιστοσύνη; Πόσο καλά ξέρουμε τους ανθρώπους, που βρίσκονται γύρω μας; Αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η σειρά, ανοίγοντας μάλιστα ένα σημαντικό διάλογο με τις δικαστικές αρχές και την απόδοση δικαιοσύνης.
 
Οι δυνατές ερμηνείες, το καλά δουλεμένο σενάριο, αλλά και οι εμβληματικές σκηνοθεσία και φωτογραφία, δημιουργούν μία σειρά, η οποία όχι μόνο δεν κουράζει, αλλά δημιουργεί συνεχώς προσδοκία για τα όσα ακολουθούν.
222222222222 22222222222222
 
3. The Sinner («Αμάρτημα»): Μία ψυχολογική αστυνομική σειρά, που δεν ψάχνει τον δολοφόνο, αλλά το κίνητρο της δολοφονίας…
 
Μία ακόμη σειρά, η οποία κινείται σε αστυνομικά πλαίσια με πολλές όμως δραματικές δόσεις είναι το «Sinner». Πρόκειται για μία ανθολογική σειρά, όπου η κάθε σεζόν βασίζεται σε μία διαφορετική ιστορία και επομένως έχει αυτοτέλεια. Σε κάθε σεζόν μεταβάλλονται όλοι οι πρωταγωνιστές πλην του αστυνομικού Χάρι Άμπροουζ, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των υποθέσεων, που αναλαμβάνει. Κεντρικό νόημα όλων των σεζόν είναι η ανεύρεση της αιτίας, που απλοί άνθρωποι διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα.
 
Στην πρώτη σεζόν (η σειρά ήδη βρίσκεται στην τρίτη), την οποία έχω δει και στην οποία θα αναφερθώ, μία νεαρή μητέρα η Κόρα Τανέτι, ενώ απολαμβάνει το μπάνιο της σε μία παραλία με τον σύζυγο και το παιδί της μαχαιρώνει έναν ξένο μέχρι θανάτου. Ο ντετέκτιβ προσπαθεί να ερευνήσει τι την οδήγησε σε αυτήν την εν ψυχρώ πράξη, με την ίδια την κατηγορούμενη να αδυνατεί να θυμηθεί αν και από πού γνωρίζει τον άντρα, που δολοφονεί, και να αποκαλύψει τους λόγους της δολοφονίας. Η σεζόν είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πέτρα Χάμεσφαρ.
 
Αν θέλαμε να δώσουμε έναν χαρακτηρισμό σε αυτήν την σειρά, θα λέγαμε, πως πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο θέλοντας να παρεισφρήσει στην ψυχολογική υπόσταση της ηρωίδας προκαλεί αγωνία σε μία αγχώδη ροή για την ανακάλυψη της αλήθειας και την επαναφορά των γεγονότων στο μυαλό της πρωταγωνίστριας. Μία ρεαλιστική ιστορία, η οποία ακριβώς επειδή αφορμάται από ανθρώπους της καθημερινής ζωής φαντάζει ιδιαίτερα προσβάσιμη και προσιτή. Στόχος είναι η ανεύρεση του κινήτρου. Το «γιατί» πλανάται συνεχώς και προσδιορίζει αυτήν τη σεζόν. Είναι χαρακτηριστική η λεζάντα: «Όλοι γνωρίζουν, ότι το έκανε. Κανείς δεν ξέρει το γιατί». Η Τζέσικα Μπίελ ισορροπεί άψογα χωρίς υπερβολές και ακρότητες, και εντυπωσιάζει στον μυστηριώδη ρόλο, που της έχει ανατεθεί.
 
Σε όποιον αρέσει η ψυχολογική χροιά μίας αστυνομικής ιστορίας, η συγκεκριμένη σειρά (και ειδικότερα η πρώτη αναφερόμενη παραπάνω σεζόν) είναι ιδανική! Οι δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα είναι ενδεικτικές των εντυπώσεων, που δημιούργησε.
3333333333333
.
 
4. Dark («Σκοτάδι»): Μία «μπερδεμένη» σειρά για δυνατούς λύτες…
Μία φρέσκια σχετικά σειρά αποτελεί η γερμανόφωνη σειρά «Dark», η οποία εξαρχής δημιούργησε ιδιαίτερες προσδοκίες με την υποβλητική ατμόσφαιρα, που έπλασε. Αν και η αφετηρία της είναι η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός αγοριού και οι προσπάθειες ανεύρεσής του, εντούτοις η ιστορία απομακρύνεται γρήγορα από αυτήν την αστυνομική συνθήκη. Την σκυτάλη παίρνει ο πραγματικά κεντρικός άξονας της ιστορίας: ο χρόνος. Με την υπόθεση να εκτυλίσσεται παράλληλα σε τρία διαφορετικά χρονικά επίπεδα (2019, 1986, 1953) δημιουργείται ένα ιδιόμορφο παζλ στοιχείων και χρονικών σχηματισμών, που καλούμαστε να ενώσουμε και να βάλουμε στην σειρά.
 
Πρόκειται σίγουρα για μία σειρά, την οποία δεν μπορεί να την δει κάποιος για να χαλαρώσει ή απλώς να περάσει την ώρα του. Λόγω των πολλών προσώπων, που συμμετέχουν, των διαφόρων οικογενειακών σχέσεων, αλλά και των χρονικών πεδίων, που περιπλέκει νεότερους με μεγαλύτερους χαρακτήρες, χρειάζεται προσήλωση στην παρακολούθηση. Παρά τις πολλαπλές εναλλαγές και το συνεχές συγχέον αίσθημα, που δημιουργεί, αποτελεί χωρίς αμφιβολία μία πάρα πολύ καλά δουλεμένη ως προς κάθε λεπτομέρεια σειρά. Από αυτήν δεν λείπει και το μεταφυσικό στοιχείο, το οποίο στην πορεία της ιστορίας γίνεται όλο και πιο έντονο. Έχουν ήδη προβληθεί δύο κύκλοι και ο τρίτος –και τελευταίος– αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το καλοκαίρι (27/6).
 
Το δυνατότερο σημείο της ιστορίας αποτελεί η παγωμένη και σκοτεινή ατμόσφαιρα, που δημιουργεί μία μουντή αίσθηση συνεχής επιφυλακής για ό,τι θα ακολουθήσει. Εάν αντέχετε μία σειρά, που αποπνέει σκοτάδι, αλλά και που δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από όσα –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– έχει επιχειρήσει να απαντήσει, τότε το «Dark» είναι μία πολύ καλή επιλογή.
444444444444444
.
5. La Casa De Papel («Η Τέλεια Ληστεία»): Η εθιστική σειρά, που έσπασε όλα τα κοντέρ…
Φυσικά η παρούσα λίστα δεν θα μπορούσε να κλείσει με κάποια άλλη σειρά. Η ισπανόφωνη σειρά, που προκάλεσε σάλο ήδη από την πρώτη στιγμή της προβολής της, εξελίχθηκε στην δημοφιλέστερη μη αγγλόφωνη σειρά του Netflixαπό τις απαρχές της λειτουργίας του και οδήγησε το δίκτυο στην απόφαση να πάρει τα δικαιώματα και να δημιουργήσει το ίδιο τις επόμενες σεζόν της σειράς.
 
Οι δύο πρώτες σεζόν ακολουθούν την ομάδα των ληστών στην πρώτη της ληστεία στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Ισπανίας στη Μαδρίτη, η οποία υποκινείται από το οικονομικό κίνητρο της τύπωσης 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε κάθε επεισόδιο βλέπουμε την πορεία εξέλιξης της ληστείας, τα σχέδια των ληστών με διαρκή φλασμπακ στην περίοδο της προετοιμασίας τους, αλλά και τις σχέσεις τόσο ανάμεσα στους ληστές με τους ομήρους, όσο και ανάμεσα στους ληστές μεταξύ τους. Η τρίτη, ήδη προβληθείσα και η τέταρτη, προ των πυλών (προγραμματισμένη πρεμιέρα 3/4) σεζόν καταπιάνονται με τη δεύτερη ληστεία της ομάδας της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, το κίνητρο της οποία εκφεύγει από το αποκλειστικά οικονομικό κέρδος. Η πορεία της ιστορίας παρουσιάζει όμοιο περιεχόμενο με την πρώτη ληστεία με τους κεντρικούς άξονες της πλοκής να μένουν ίδιοι.
 
Μιλάμε για μία εθιστική σειρά, η οποία πράγματι προσφέρεται για συνεχή παρακολούθηση των επεισοδίων σε έναν μαραθώνιο προβολής. Ένα χαρακτηριστικό, το οποίο την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες σειρές είναι τα πολλαπλά πλοτ τουίστ, αλλά και η αγωνία, που συνοδεύει όλες τις εξελίξεις και τις ανατροπές. Φυσικά, από την ιστορία δεν λείπουν και ορισμένα σαπουνοπερίστικα στοιχεία, τα οποία άλλοτε βρίσκονται σε μετρημένες και άλλοτε σε ατέρμονα υπερβολικές δόσεις. Οι δύο πρώτες σεζόν είναι αρκετά σφιχτά δομημένες, με την τρίτη δυστυχώς να αντιγράφει πολλά από τα στοιχεία των δύο πρώτων και να παρουσιάζει ορισμένες «τρύπες» στην πλοκή της. Από τα πιο αξιοσημείωτα της σειράς είναι το τραγούδι, που «ντύνει» τους τίτλους αρχής, το «My Life is Going On» της ΣεσίλιαΚρουλ, αλλά και η διασκευή του γνωστού ιταλικού αντιστασιακού τραγουδιού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «Bella Ciao».
 
Η σειρά δεν παύει να αποτελεί σίγουρα φαινόμενο, που σίγουρα θα σας κάνει να «κολλήσετε» με τις περιπέτειες της ομάδας, εναλλάσσοντας μανιωδώς τα επεισόδια το ένα μετά το άλλο.
55555555555555 https://www.youtube.com/watch?v=9qvE_tmWAFg

.
 .
Καλή θέαση.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μπαστουνάς Γιώργος
Μπαστουνάς Γιώργος
Ως απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ και με πολλαπλές… καλλιτεχνικές ανησυχίες, δοκίμασα την πένα μου, συντάσσοντας τηλεοπτικές κριτικές, ορισμένες συνεντεύξεις και ένα αστυνομικό-ψυχογραφικό μυθιστόρημα, και τη φωνή μου, διενεργώντας μία εκπομπή στο ραδιόφωνο, για να καταλήξω φέτος στην αγαπημένη kulturosupa με στόχο να δοκιμαστώ σε γνωστά (τηλεοπτικά), αλλά και άγνωστα (θεατρικά) λημέρια.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Το καρέ του έρωτα» του Κώστα Πρετεντέρη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Το καρέ του έρωτα» του Κώστα Πρετεντέρη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 436 Views

 Στην ατμόσφαιρα και την εποχή της ξένοιαστης και πολύχρωμης δεκαετίας του '70 μας μεταφέρει η φετινή καλοκαιρινή παράσταση “Το καρέ του έρωτα”,  που ανεβάζει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή