Δυνατό χαρτί η απολαυστική σειρά La casa de papel. Γράφει η Παναγιώτα Τζιοβανάκη.

11081 Views
Δυνατό χαρτί η απολαυστική σειρά La casa de papel. Γράφει η Παναγιώτα Τζιοβανάκη. Δυνατό χαρτί η απολαυστική σειρά La casa de papel. Γράφει η Παναγιώτα Τζιοβανάκη.

 

Ολοκληρώθηκε η προβολή της δεύτερης και -δυστυχώς- τελευταίας σεζόν της εθιστικής ισπανικής αστυνομικής σειράς La casa de papel (“Money Heist” διεθνώς) του τηλεοπτικού παραγωγού, δημιουργού σειρών, σεναριογράφου και κινηματογραφικού σκηνοθέτη, Álex Pina. Η σειρά με τη συμπαραγωγή των εταιρειών Atresmedia και Vancouver Media εκπέμφθηκε από το τηλεοπτικό ισπανικό κανάλι Antena 3 και μετέπειτα αγοράστηκε από την Αμερικανική πολυεθνική εταιρία Netflix. Αρχικά τα 15 συνολικά επεισόδια είχαν διάρκεια 70 λεπτών. Η πλατφόρμα του Netflix μείωσε τη διάρκεια τους και προέκυψαν 13 επεισόδια για τη πρώτη σεζόν και 9 για τη δεύτερη.
 
Οκτώ ληστές, η Tokio (Úrsula Corberó), ο Berlín (Pedro Alonso), o Moscú (Paco Tous), η Nairobi (Alba Flores), ο Denver (Jaime Lorente), ο Río (Miguel Herrán), ο Helsinki (Darko Peric) και ο Oslo (Roberto García Ruiz) κρατούν ομήρους και κλείνονται μέσα στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Ισπανίας, ενώ ο Profesor (Álvaro Morte) χειρίζεται τα μέλη της αστυνομίας για να υλοποιηθεί το τέλειο σχέδιο του κατά γράμμα.
 
Αρκετά έξυπνο και καλογραμμένο σενάριο, εμπλέκει μέσα στο αστυνομικό είδος στοιχεία μυστηρίου, κωμικά, αισθηματικά, δραματικά και κοινωνικά. Κάθε επεισόδιο εξαιρετικά ισορροπημένα παρουσιάζει το υπόβαθρο ή σημαντικά γεγονότα κάθε χαρακτήρα (εξαίρεση αποτελούν οι χαρακτήρες Helsinki και Oslo, οι οποίοι προβάλλονται λιγότερο έως καθόλου) μέσα από δικές τους αφηγήσεις, οι οποίες προκαλούν ένα δέσιμο με τον θεατή. Η ανθρώπινη πλευρά των ηρώων προβάλλεται με αγνό, ρεαλιστικό τρόπο χωρίς παρατραβηγμένες μελό αφηγήσεις και διαλόγους. Ενδεχομένως οι δραματικές ιστορίες των ηρώων να μην γίνονται δακρύβρεκτες, ακριβώς, επειδή οι ίδιοι οι ήρωες αντιμετωπίζουν τα πράγματα με χιούμορ, για αυτό το λόγο άλλωστε δε λείπουν καθόλου εύστοχες χιουμοριστικές ατάκες που δένουν όμορφα με τα υπόλοιπα στοιχεία της πλοκής.
 
Η σκηνοθετική ματιά αρκετά εναρμονισμένη με τη μουσική επιμέλεια αποδίδουν ικανοποιητικά και τις σκηνές έντασης και της ηρεμίας. Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο της σειράς βρίσκεται στους χαρακτήρες. Οι δημιουργοί κατάφεραν να χτίσουν πάνω από 8 χαρακτήρες -εάν προσθέσουμε και τον Profesor, την επιθεωρητή Murillo (Itziar Ituño) και τους ομήρους- με βάθος που κατακτούν την συμπόνια, τη συμπάθεια ή ακόμα και την απέχθεια του θεατή∙ σε καμία περίπτωση όμως δεν του προκαλούν αδιαφορία.
 
 Παράλληλα με αυτές τις αφηγήσεις που άλλοτε είναι λιγότερες άλλοτε περισσότερες, η ροή κυλά κανονικά. Σε κάθε επεισόδιο κυριαρχεί ένταση και αγωνία χωρίς υπερβολικές καθυστερήσεις που κάνουν «κοιλιά». Η δεύτερη σεζόν ειδικά ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, αφού πολλές απρόβλεπτες κινήσεις θέτουν το τέλειο σχέδιο σε κίνδυνο και τον ατρόμητο τελικά Profesor σε άμεση δράση. Μάλιστα στη τελευταία σεζόν με την αποκάλυψη των κινήτρων του Profesor που τον οδήγησαν να στήσει αυτό το σχέδιο, αναδεικνύεται και η ιδεολογία πίσω από όλη τη πλοκή, χωρίς ωστόσο οι δημιουργοί να την «τρίβουν» στο πρόσωπο του θεατή.
 
Παρόλο που παραπάνω σχολίασα πως δυστυχώς η σειρά τελείωσε στο δεύτερο κύκλο του, το δυστυχώς δεν αφορά τη διάρκεια της σειράς, αλλά στο ότι αποτελεί μία απολαυστική σειρά που δεν ήθελα να τελειώσει. Σε περίπτωση όμως που οι δημιουργοί παρατείναν τη διάρκεια της σειράς, πιστεύω πως εύκολα θα έπεφτε στη παγίδα που έχουν πέσει πολλές δημοφιλείς δίχως λόγο παρατραβηγμένες σειρές που εν τέλει έχουν απογοητεύσει και φυσικά χάσει το κοινό τους.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή