Γιατί ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ακούν ήχο κοιτώντας αυτό το... αθόρυβο GIF;

701 Views
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ακούν ήχο κοιτώντας αυτό το... αθόρυβο GIF; Γιατί ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ακούν ήχο κοιτώντας αυτό το... αθόρυβο GIF;

 Μια παράξενη εικόνα τύπου GIF που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο έχει «διχάσει» τους χρήστες των social media, με κάποιους από αυτούς να ισχυρίζονται ότι ακούν ξεκάθαρα έναν... γδούπο κοιτώντας τη, παρά το γεγονός ότι είναι τελείως... αθόρυβη!


Το GIF δείχνει έναν πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος να κάνει «σχοινάκι» με τα καλώδια, και κάθε φορά που προσγειώνεται στο έδαφος η οθόνη τρεμοπαίζει λιγάκι, δημιουργώντας μια πολύ αποτελεσματική ακουστική ψευδαίσθηση. 

Ειδικότερα, αρκετά άτομα που την κοιτάζουν πιστεύουν ότι ακούνε έναν υπόκωφο ήχο, που στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει! 
Το GIF πόσταρε στον λογαριασμό της στο Twitter η Δρ. Lisa DeBruine, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ρωτώντας αν ήξερε κάποιος γιατί δημιουργείται αυτή η ψευδαίσθηση από την κινούμενη εικόνα. 

Σε δημοσκόπηση που έκανε η ίδια online 75% των 15.000 συμμετεχόντων ισχυρίστηκαν ότι ακούν τον προαναφερόμενο ήχο, ενώ μόλις το 14% απάντησε ότι δεν άκουγε τίποτα. 

Πάντως, η πιο κατατοπιστική απάντηση για την παράξενη επίδραση που έχει αυτή η εικόνα προήλθε από τον χρήστη Mr Punkin που εξήγησε ότι πρόκειται για ένα «ακουστικό αντανακλαστικό». «Νομίζω ότι πολλοί ακούνε ήχο επειδή το Gif δίνει την ψευδαίσθηση ενός κύματος που το ανθρώπινο σύστημα ακοής περιμένει να ακούσει και προετοιμάζεται για αυτό για να μην ενοχληθεί. Είναι μια αντίδραση του αφτιού που θυμίζει το ζάρωμα των ματιών όταν περιμένουν ένα δυνατό φως». 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι τυχεροί των προσκλήσεων: Αυτοί θα δουν τη παράσταση «Επικίνδυνες μαγειρικές» 13/11 στο Θέατρο Αυλαία
Οι τυχεροί των προσκλήσεων: Αυτοί θα δουν τη παράσταση «Επικίνδυνες μαγειρικές» 13/11 στο Θέατρο Αυλαία
με 0 Σχόλια 322 Views

 Ονόματα τυχερών που κέρδισαν μέσω διαγωνισμού του Kulturosupa.gr ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ και θα δουν  την παράσταση «Επικίνδυνες μαγειρικές», ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη 13 στις 20:00, στο Θέατρο Αμαλία.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή