Απο τα 6 στο FACEBOOK!

154 Views
Απο τα 6 στο FACEBOOK! Απο τα 6 στο FACEBOOK!

Απο τα 6!!! στο FACEBOOK!

«Εξαρτημένα» από το διαδίκτυο είναι τα Ελληνόπουλα: από την ηλικία των 6,2 χρόνων «σερφάρουν», ένα στα δύο είναι μέλος τουλάχιστον μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διαθέτουν τουλάχιστον δύο ώρες σε κανονική σχολική μέρα στο Facebook! Ποσοστό 8,5% των παιδιών χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο για μελέτη στο σπίτι.

Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε το 2015 σε σχολεία της Αττικής με τη συμμετοχή 655 μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, εκ των οποίων το 54,3% ήταν αγόρια, καταδεικνύει ότι πλέον η χρήση κοινωνικών δικτύων παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς από την κούνια τους τα Ελληνόπουλα κάνουν χρήση των social media. Την έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (Διευθύντρια: Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά), παρουσίασε η Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, κα Άρτεμις Τσίτσικα σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα:

• Είχαν την πρώτη τους επαφή με το διαδίκτυο στην ηλικία των 6,2 χρόνων.

• Το 51,2% είναι μέλος τουλάχιστον μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, π.χ. Facebook με ψευδή στοιχεία.

• Χρησιμοποιούν δύο ώρες σε κανονική σχολική μέρα το Facebook!

• Το 20% των παιδιών χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο (smartphone ή παρόμοιο).

• Το 22% των παιδιών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά στο υπνοδωμάτιο.

• Το 39% χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση!

• Το 8,5% χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο για μελέτη στο σπίτι.

• Το 52% των παιδιών ανέφερε ότι γνωρίζει περισσότερα από τους γονείς του σχετικά με την τεχνολογία.

«Η τεχνολογία προσφέρει στους νέους απεριόριστες δυνατότητες εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, καθώς μέσα από την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο αναπτύσσουν εγκεφαλικές συνάψεις, βελτιώνουν τα αντανακλαστικά, αποκτούν γρήγορη σκέψη, κάνουν διαχείριση πληροφορίας, εκμάθηση αγγλικής γλώσσας, επαγγελματικό προφίλ και ανάδειξη δυνατοτήτων», τόνισε η κ. Τσίτσικα. Ωστόσο, συμπλήρωσε «όπως στον φυσικό κόσμο, κίνδυνοι προκύπτουν και στο διαδίκτυο. Με δεδομένη την ευαλωτότητα των ανηλίκων στην υπερβολή, τον πειραματισμό και την έλλειψη διαδικασίας «φιλτραρίσματος» των ερεθισμάτων, παιδιά και έφηβοι χρειάζονται οδηγίες χρήσης και πλοήγησης στο καταπληκτικό αυτό εργαλείο που λέγεται διαδίκτυο, προκειμένου να μην υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές (εθισμός)».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η παρατεταμένη χρήση Η/Υ μπορεί να προκαλέσει «εξάρτηση» και να έχει επιπτώσεις στις κοινωνικές δεξιότητες του ατόμου.

«Εάν χαθεί η προσωπική επαφή, υπάρχει το ενδεχόμενο να λείψει η εμπειρία στην ερμηνεία της ανθρώπινης επικοινωνίας, της 'γλώσσας του σώματος', των εκφράσεων του προσώπου κ.λπ.», ανέφερε η κ. Τσίτσικα και πρόσθεσε:

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενασχόλησης με το διαδίκτυο και τις διαδικτυακές επαφές και της προσωπικής επαφής με τους συνανθρώπους μας».

Ειδικότερα για τους νέους η κ. Τσίτσικα ανέφερε πως «η απώλεια ελέγχου σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε έκπτωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και απομόνωση, καθώς και παραμέληση σχολικών και άλλων δραστηριοτήτων, ή/και της υγείας, προσωπικής φροντίδας και υγιεινής».

• Μόλις στην ηλικία των 6,2 χρόνων τα Ελληνόπουλα έχουν την πρώτη τους επαφή με το διαδίκτυο.

• Ένα στα δυο είναι μέλος τουλάχιστον μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης με ψευδή στοιχεία.

• Χρησιμοποιούν δύο ώρες σε κανονική σχολική μέρα το Facebook και το 22% των παιδιών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά στο υπνοδωμάτιο.

• Το 39% χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση!

• Το 52% των παιδιών ανέφερε ότι γνωρίζει περισσότερα από τους γονείς του σχετικά με την τεχνολογία.

Πηγή: Ημερησία


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε (;) στο νέο Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης (σχόλιο
Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε (;) στο νέο Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης (σχόλιο "Κ")
με 0 Σχόλια 724 Views

Ενώ είχαν ανακοινώσει πως όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις καθώς και τα «Δημήτρια» (λόγω πανδημίας) θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά, από χθες, γεγονός είναι το νέο Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης...

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή