Τι να κάνεις αν έβγαλες πάλι κριθαράκι στο μάτι…

615 Views
Τι να κάνεις αν έβγαλες πάλι κριθαράκι στο μάτι… Τι να κάνεις αν έβγαλες πάλι κριθαράκι στο μάτι…

 Το κριθαράκι (ή αλλιώς κριθή) είναι ένα μικρό εξόγκωμα που εμφανίζεται λόγω λοίμωξης των αδένων του ματιού από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Το στρες, τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, ο διαβήτης, η βλεφαρίτιδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί κριθαράκι στο μάτι.

Το κριθαράκι συνήθως υποχωρεί τρεις έως τέσσερις μέρες μετά την εμφάνισή του, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, ο ερεθισμός είναι αρκετά έντονος και δυσχεραίνει την καθημερινότητα του πάσχοντος.

  • Μην αγγίζετε και μην πιέζετε το εξάνθημα, καθώς η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο μάτι ή να καθυστερήσει η θεραπεία.

  • Πρέπει να είστε σχολαστικοί με την καθαριότητα στην περιοχή του ματιού για να αποφευχθούν τυχόν υποτροπές.

  • Εφαρμόστε χλιαρή κομπρέσα στο κριθαράκι, για 5-10 λεπτά, τέσσερις φορές την ημέρα και θα ανακουφιστείτε από τον ερεθισμό που συνοδεύει την εμφάνισή του.

  • Η λήψη αντιβιοτικών ή η εφαρμογή αλοιφής στην περιοχή, θα μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής και θα ανακουφίσει από τον ερεθισμό που προκαλεί η μόλυνση.

  • Μέχρι να υποχωρήσει το κριθαράκι καλό είναι να μην φοράτε φακούς επαφής για να μην επιδεινώσετε την μόλυνση στην περιοχή και αντικαταστήστε τους παλιούς φακούς με καινούργιους για να μειώσετε τον κίνδυνο νέων μολύνσεων.

  • Καθαρίστε απαλά το βλέφαρο με μια μπατονέτα και λίγο παιδικό καθαριστικό που δεν περιέχει αλκοόλη ή πετρέλαιο. Έτσι θα μειώσετε το βακτηριακό φορτίο και τον ερεθισμό στο σημείο που έχει εμφανιστεί το κριθαράκι.

  • Μην καταπονείτε τα μάτια σας τις ημέρες της μόλυνσης, γιατί η κούραση μπορεί να εντείνει τον ερεθισμό και να επιμηκύνει την περίοδο αποθεραπείας.

  • Τα καλλυντικά που έρχονται σε επαφή με τα μάτια (μάσκαρα, σκιά, μολύβι ματιών), μπορεί να περιέχουν βακτήρια που επιδεινώνουν το εξάνθημα, γι’ αυτό μην φοράτε ίχνος μακιγιάζ μέχρι να υποχωρήσει.

  • Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε μια εβδομάδα ή εάν επιδεινωθούν, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή