Καλές οι προϋποθέσεις των σχεδίων για τη ΝΕΡΙΤ, λέει η διευθύντρια της EBU…

106 Views
Καλές οι προϋποθέσεις των σχεδίων για τη ΝΕΡΙΤ, λέει η διευθύντρια της EBU… Καλές οι προϋποθέσεις των σχεδίων για τη ΝΕΡΙΤ, λέει η διευθύντρια της EBU…

Η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης (EBU), Ινγκριντ Ντέλτενρ, μιλάει για τον νέο φορέα αλλά και το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Yψηλές φιλοδοξίες, καλές προϋποθέσεις, αλλά και ορισμένες ελλείψεις εντοπίζει στα σχέδια για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης (EBU), Ινγκριντ Ντέλτενρ, που ήρθε στην Αθήνα στο πλαίσιο του 6ου ετησίου Συνεδρίου Νομικών και Δημοσίων Υποθέσεων της Ενωσης. «Προσκληθήκαμε επίσημα από την ΕΡΤ πριν από περίπου ένα χρόνο να πραγματοποιήσουμε εδώ το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των μελών της EBU από 56 χώρες. Οταν έκλεισε η ΕΡΤ, διερωτηθήκαμε αν έπρεπε να έρθουμε στην Αθήνα, δεδομένου ότι δεν διαθέτουμε πλέον επίσημο μέλος στην Ελλάδα», αναφέρει η κ. Ντέλτενρ. Τελικά, «αποφασίσαμε να έρθουμε, αφενός για να κάνουμε μία έμμεση δήλωση - αφού η EBU είχε εξαρχής εναντιωθεί στο κλείσιμο της ΕΡΤ- και αφετέρου για να κατανοήσουμε καλύτερα την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα».
Στα μέσα Αυγούστου, η απόφαση της ΕBU να διακόψει τη μετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ μέσω του δορυφόρου και της ιστοσελίδας της, όταν ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας της προσωρινής Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, είχε γίνει αντικείμενο κριτικής, κυρίως από πλευράς των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ, που ερμήνευσαν αυτήν την αλλαγή στάσης ως «προδοσία». Η επίσημη θέση της Ενωσης είναι πως σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου που «αφορά τη δημιουργία ενός μεταβατικού φορέα, αλλά και την ίδρυση του μόνιμου νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα όσο το δυνατόν πιο σύντομα», διευκρινίζει η κ. Ντέλτενρ. Μολονότι η Ενωση εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ ως ένα «σφάλμα», οι ενστάσεις της σχετίζονταν περισσότερο με τον κίνδυνο να μείνει το ελληνικό κοινό για ένα διάστημα χωρίς δημόσια μέσα ενημέρωσης, παρά με τα σχέδια ανανέωσης ή αντικατάστασης της ΕΡΤ.
«Δεν θέλαμε να απογοητεύσουμε τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Κατανοούμε ότι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Από ηθικής πλευράς ήταν μια δύσκολη απόφαση, όμως από νομικής άποψης ήταν ξεκάθαρο πως έπρεπε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του δικαστηρίου», συνεχίζει η διευθύντρια της EBU, τονίζοντας πως η Ενωση ενδιαφέρεται πρωτίστως για το μέλλον της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Στόχος ήταν να εξασφαλίσουμε πως θα συνέχιζε να υπάρχει δημόσια ενημέρωση. Σταματήσαμε τη μετάδοση όταν τέθηκε σε λειτουργία ο μεταβατικός φορέας. Προφανώς γνωρίζουμε πως έχει ελλείψεις σε ορισμένους τομείς -όπως η πολυφωνία, αφού η αντιπολίτευση τον μποϊκοτάρειαλλά αυτό δεν είναι δικό μας θέμα. Εμείς δεν κάνουμε ποιοτικό έλεγχο στα μέλη μας», προσθέτει.
Αναφορικά με τη ΝΕΡΙΤ, υποστηρίζει πως «απ’ ό,τι έχουμε δει ώς τώρα, φαίνεται να υπάρχει προοπτική. Η νομοθεσία είναι καλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν και το καταστατικό φαίνεται εντάξει - όχι τέλειο. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι εγγυήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση ή τουλάχιστον έναν επίσημο κατώτατο προϋπολογισμό», προσθέτει. «Διακρίνουμε μεγάλες φιλοδοξίες και αυτό είναι ελπιδοφόρο για την ανοικοδόμηση ποιοτικών και πραγματικά ανεξάρτητων δημόσιων μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα». Τα ερωτήματα τέθηκαν και επίσημα το απόγευμα της Πέμπτης, όταν η κ. Ντέλτενρ συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου δημόσιου φορέα στην Ελλάδα» και συνομιλητές, μεταξύ άλλων, τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή, και τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Θεόδωρο Φορτσάκη.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η διευθύντρια της EBU εκτιμά πως η Ελλάδα διαθέτει «τις γνώσεις, την ευφυΐα και τον πολιτισμό» για τη δημιουργία ενός ποιοτικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. «Αυτό που χρειάζεται, να υπάρξει το κατάλληλο πλαίσιο, όπου θα εξασφαλίζεται η ανάπτυξη χωρίς κρατική παρέμβαση... και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας πως η Ενωση έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να προσφέρει όση τεχνογνωσία διαθέτει. Μιλώντας για τις πιθανές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων λιτότητας στην ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, η Ινγκριντ Ντέλτενρ παραδέχεται πως την εξέπληξε η αντίδραση της κοινής γνώμης στην ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. «Μας έδειξε πως μια κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο έτσι απλά. Για μένα αυτό δείχνει πως το κοινό έχει απαιτήσεις. Το παράδειγμα της Ελλάδας ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για ανάλογες απόπειρες, που ίσως σχεδίαζαν κυβερνήσεις άλλων χωρών».
Της Χριστίνας Σανούδου από Καθημερινή.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Philoxenia-Hotelia: Ψήφος εμπιστοσύνης από 20.143 επισκέπτες
Philoxenia-Hotelia: Ψήφος εμπιστοσύνης από 20.143 επισκέπτες
με 0 Σχόλια 416 Views

 Βήμα αισιόδοξων μηνυμάτων για τον ελληνικό τουρισμό έγιναν οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia, που κατάφεραν επί ένα τριήμερο να συγκεντρώσουν τον τουριστικό κλάδο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή