Το σπουδαίο έργο του Νίκου Μπακόλα σε μαραθώνιο ανάγνωσης στη Ζώγια.

152 Views
Το σπουδαίο έργο του Νίκου Μπακόλα σε μαραθώνιο ανάγνωσης στη Ζώγια. Το σπουδαίο έργο του Νίκου Μπακόλα σε μαραθώνιο ανάγνωσης στη Ζώγια.

 Το σπουδαίο έργο του Νίκου Μπακόλα σε μαραθώνιο ανάγνωσης στη Ζώγια.

Μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη ημέρα θα είναι η Κυριακή 08 Μαΐου 2016 για όσους βρεθούν στη «Ζώγια», στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου 54. Από τις 11:00 έως τις 23:00, για δώδεκα συνεχόμενες ώρες περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί Θεσσαλονικείς, δεκάδες άνθρωποι της τέχνης και του βιβλίου ή απλοί βιβλιόφιλοι, αναγνώστες συστηματικοί ή απλώς λάτρεις της συγκεκριμένης γραφής, θα διαβάσουν σε μια πρωτότυπη σκυταλοδρομία το σπουδαίο έργο του Νίκου Μπακόλα
 
Η ιστορία, η πολιτική, οι ανθρώπινες διαδρομές πάνω στο έδαφος της Θεσσαλονίκης, όλα κυκλωμένα από μια αφήγηση με χαμηλή φωνή και υψηλή τέχνη. Δεκάδες αναγνώστες, μέσα σε δώδεκα ώρες, θυμούνται και υπενθυμίζουν το εμβληματικό έργο του Νίκου Μπακόλα, Η μεγάλη πλατεία, ανανεώνοντας τη διαδρομή του στη συλλογική αναγνωστική συνείδηση που καθιερώνει τα μεγάλα μυθιστορήματα…
 
Η μεγάλη πλατεία αφηγείται την ιστορία τεσσάρων προσώπων: του ρέμπελου Φώτη, του δημοσιογράφου Χρίστου, της προσφυγοπούλας Αγγέλας και του αμφιλεγόμενου και φιλόδοξου Γιάννη. Μαζί με τους άλλους δύο βασικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος, τους νεότερους σε ηλικία Άγγελο και Αντιγόνη, οι ήρωες του βιβλίου ανήκουν στις γενιές του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου. Στις σελίδες του βιβλίου συναντώνται, εσκεμμένα ή τυχαία, ένα πλήθος από πρόσωπα και γεγονότα που συνθέτουν μια τοιχογραφία της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης. Βαθιά πολιτικό στον πυρήνα του, το βιβλίο ανατέμνει τη σύγχρονη ιστορία της συμπρωτεύουσας, θέτει καίριους προβληματισμούς και αναμετράται μετωπικά με τα ιδεολογήματα που καλλιεργήθηκαν στην περίοδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Γραμμένη με νεωτερικό τρόπο, δοσμένη σε τρία αφηγηματικά επίπεδα που το καθένα αποτελεί και μια ξεχωριστή διάσταση, Η μεγάλη πλατεία συνταιριάζει αριστοτεχνικά το μυθοπλαστικό, το βιωματικό και το ιστορικό στοιχείο. Ένα εμβληματικό έργο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας, που το 1988 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.
 
Ο Νίκος Μπακόλας (1927-1999) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μαθηματικός στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Θεσσαλονίκης και, φοιτητής ακόμα, άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως δημοσιογράφος, στην εφημερίδα «Νέα Αλήθεια». Στη συνέχεια, από το 1956 και για τριάντα χρόνια ως τη συνταξιοδότησή του, εργάστηκε ως συντάκτης, μεταφραστής, συντάκτης ύλης και υπεύθυνος φιλολογικών και καλλιτεχνικών σελίδων σε όλες σχεδόν τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης («Ελεύθερος Κήρυξ», «Μακεδονία», «Ελεύθερος Λαός», «Θεσσαλονίκη», «Νέα Αλήθεια», «Ελληνικός Βορράς», «Δράσις»). Διετέλεσε επίσης προϊστάμενος του Τμήματος Τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (1959-1967) και, με την ιδιότητά του αυτή, άτυπος γραμματέας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 1960-1965.
.
Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1952 με το έργο Παραλλαγή στο πένθιμο εμβατήριο, για το οποίο τιμήθηκε με τον β έπαινο στο διαγωνισμό νουβέλας του περιοδικού «Μορφές». Τρία χρόνια αργότερα άρχισε να δημοσιεύει πεζογραφήματά του στο περιοδικό «Φοιτητικά Γράμματα», όπου ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής και τακτικός συνεργάτης, και στην εφημερίδα «Παμφοιτητική».
.
Το 1958 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, Μην κλαις αγαπημένη, όπου ήταν ήδη εμφανής η έγνοια για την αφηγηματική τεχνική, η οποία εκδηλώνεται ακόμα πιο έντονα στη συνέχεια. Η «συνάντησή» του με το έργο του Φώκνερ, του οποίου έχει μεταφράσει το μυθιστόρημα Η βουή και το πάθος, υπήρξε γόνιμη για τη συνέχεια του έργου του, όπου το όνειρο συναιρείται με την πραγματικότητα, χωρίς να την αναιρεί.
.
Την ίδια χρονιά άρχισε να γράφει συστηματικά θεατρική κριτική στις εφημερίδες με τις οποίες συνεργαζόταν. Ασχολήθηκε με το μεταπολεμικό θέατρο και διετέλεσε πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής (1974-75), εισηγητής δραματολογίου (1977-1980) και καλλιτεχνικός διευθυντής (1980-1982 και 1990-93) του ΚΘΒΕ.
Νεότερος έγραψε και ένα θεατρικό έργο, Ο κόκκινος φάκελος (διασκευή διηγήματός του), που παρέμεινε άπαιχτο. Τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού «Τομές το 1978», για το έργο του Μυθολογία, με το Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1988, για τη Μεγάλη πλατεία, και το με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1997 για την Ατέλειωτη γραφή του αίματος. Το 1999 του απονεμήθηκε το βραβείο Balkanika για το βιβλίο του Μπέσα για μπέσα ή ο άλλος Φώτης.
.
Εκτός από την πεζογραφία ο Νίκος Μπακόλας ασχολήθηκε επίσης συστηματικά με τη μετάφραση Αμερικανών κυρίως συγγραφέων όπως ο Ουίλιαμ Φώκνερ, Χ. Τζέιμς και Φ. Σ. Φιτζέραλντ. Σε δημοσιεύσεις του στις εφημερίδες και στα περιοδικά, χρησιμοποιούσε ενίοτε το ψευδώνυμο Ν. Χριστοφόρου.
.
Τα έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος
Πεζογραφία: Εμβατήρια - Ύπνος θάνατος, 1984 Η μεγάλη πλατεία, 1987, Η΄έκδοση 1999, Ζ΄έκδοση 2014 Καταπάτηση, 1990, Β΄έκδοση 1997 H κεφαλή, 1994, Β΄έκδοση 1999 Tο ταξίδι που πληγώνει, 1995, Β΄έκδοση 2000 H ατέλειωτη γραφή του αίματος, 1996, ΣΤ΄έκδοση 1999 Mπέσα για μπέσα ή ο άλλος Φώτης, 1998, Γ΄έκδοση 1998
Η «Άνοιξη στη Ζώγια» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τη φωτογραφία, το θέατρο και το παιδί και απλώνεται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2016. Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.
.
Πληροφορίες
Ζώγια, Αλ. Σβώλου 54
Τ: 2310 243459
www.facebook.com/zogia.kafe/

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τον Σταύρο Παρχαρίδη στο Θέατρο Μαίωτρον (βίντεο).
Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τον Σταύρο Παρχαρίδη στο Θέατρο Μαίωτρον (βίντεο).
με 0 Σχόλια 554 Views

Η Σωφέρ Θεάτρου συναντά και συνομιλεί με  τον ηθοποιό, σκηνοθέτη, θεατρικό συγγραφέα, παραγωγό ταινιών μικρού μήκους, δάσκαλος θεάτρου και συν-ιδρυτής του Θεάτρου Μαίωτρον,  Σταύρο Παρχαρίδη....

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή