Μια ζωή σαν παραμύθι… το βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» της Άλκης Ζέη. Διαβάσαμε + σχολιάζουμε.

1343 Views
Μια ζωή σαν παραμύθι… το βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» της Άλκης Ζέη. Διαβάσαμε + σχολιάζουμε. Μια ζωή σαν παραμύθι… το βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» της Άλκης Ζέη. Διαβάσαμε + σχολιάζουμε.

Μια ζωή σαν παραμύθι… το βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» της Άλκης Ζέη.

Διαβάσαμε + σχολιάζουμε.

   Πρόσφατα βραβεύτηκε από τους αναγνώστες ως ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Χιλιάδες αντίτυπα και πολλές συνεντεύξεις για μια ήδη καταξιωμένη συγγραφέα. Η Άλκη Ζέη δε χρειάζεται τα διαπιστευτήρια κανενός. Έχει αποδείξει την αξία της ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων εδώ και πολλά χρόνια. Το τελευταίο της βιβλίο αποτελεί ένα από τα λιγοστά της για ενήλικες. Αξίζει όμως να το διαβάσει κι ένα παιδί.
   «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο». Με αυτό το μολύβι έγραψε η Ζέη την ιστορία της ζωής της. Κι αποφάσισε έπειτα από πολλά χρόνια να μας την αφηγηθεί. Γεννημένη το 1925, έζησε πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Δικτατορία του ’67).
Στο βιβλίο ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής της από την ημέρα της γεννήσεως της έως και λίγο μετά το τέλος της Κατοχής. Μια ζωής που μοιάζει βγαλμένη από ταινία. Με τους καλούς αλλά και τους κακούς ήρωες. Ποια ταινία, όμως, δεν έχει κακούς; Πιστή συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι η φίλη της, η άλλη μεγάλη συγγραφέας για παιδιά Ζωρζ Σαρή.
    Γνωρίστηκαν στα σχολικά τους χρόνια κι από τότε δε χώρισαν ποτέ (οι μικροτσακωμοί ήταν αναμενόμενοι σε μια φιλία 60 και παραπάνω χρόνων). Φίλες στα εύκολα και τα δύσκολα. Κι έπειτα ο σύζυγός της, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου. Ο μεγάλος έρωτας που κράτησε μέχρι το θάνατο του Σεβαστίκογλου και που της χάρισε δύο παιδιά. Στο βιβλίο όμως αναφέρεται κι η οικογένεια. Μια οικογένεια μεγάλη με πολλές γνωριμίες. Στο σπίτι της Ζέη μπαινόβγαινε η θεία Διδώ με το μπερεδάκι της (η μεγάλη συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου είναι αυτή). Έπειτα ήταν κι αυτές οι θείες της μητέρας της. Όλες πλούσιες κυρίες της αριστοκρατίας που στα σπίτια τους έμπαινε η ελίτ των γραμμάτων και των χρημάτων.
Οι γονείς της… Η μητέρα της μια καλλονή. Ο πιο γλυκός άνθρωπος του κόσμου. Ο πατέρας από την άλλη αυστηρός. Τέλος ήταν κι η Λενούλα, η αδερφή της. Δύο χρόνια μεγαλύτερη από τη Ζέη η Λενούλα ήταν το καμάρι της οικογένειας του Ζήνωνα Ζέη (ο πατέρας της Άλκης Ζέη). Όμορφη κι έξυπνη, τι άλλο να ζητήσει κανείς;
   Όλοι αυτοί ήταν οι άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσε η Ζέη. Ο πόλεμος την προλαβαίνει στο σχολείο. Πείνα και φτώχεια, χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης. Κι όμως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η Ζέη φαίνεται να πέρασε τα πιο όμορφα χρόνια της. Έζησε από τις πιο δυνατές εμπειρίες στη ζωή της κι έμαθε τι σημαίνει φιλία, αλληλεγγύη και κυρίως ελευθερία. Η ζωή στον πόλεμο δεν μοιάζει να ήταν βαρετή. Γεμάτη εκπλήξεις ευχάριστες και δυσάρεστες. Και τα σχολικά χρόνια περιγράφονται ως ξένοιαστα κι ανέμελα. Στις τελευταίες τάξεις του εξατάξιου, τότε, Γυμνασίου η Ζέη αποφασίζει να ασχοληθεί σοβαρά με το γράψιμο.
Μάλιστα γίνεται ευρέως γνωστή καθώς στο σχολείο της όταν ανεβαίνει μια παράσταση κουκλοθεάτρου, που η ίδια έχει γράψει και ανάμεσα στο κοινό τυγχάνουν να είναι ο Πλωρίτης, ο Εμπειρίκος, ο Γκάτσος κι ο Σεβαστίκογλου.
   Αυτή η γνωριμία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη ζωή της Ζέη. Κι οι τέσσερις άνδρες θα την επηρεάσουν βαθιά, με τον τελευταίο να αποτελεί το συνοδοιπόρο της ζωής της.
   Η αυτοβιογραφία της κας Ζέη είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο.
Από την πρώτη κιόλας σελίδα ρουφά τον αναγνώστη και τον παρασύρει σε μια άλλη εποχή. Οι μεγαλύτερες ηλικίες καθώς το διαβάζουν θυμούνται αφηγήσεις των γονιών τους. Οι νεότερες εκτιμούν τη ζωή των παππούδων τους. Η συγγραφέας με τις περιγραφές της καταφέρνει να παρουσιάσει διάσημα πρόσωπα της εποχής ως απλούς θνητούς με τρωτά σημεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κάρολος Κουν, ο δάσκαλος του θεάτρου που στο βιβλίο παρουσιάζεται ως ένας μεγάλος ηλικίας ιδιόρρυθμος άνθρωπος. Η απλότητα αυτή βέβαια δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση απλοϊκότητα. Τα σπουδαία πράγματα άλλωστε δε χρειάζονται περικοκλάδες για να ειπωθούν.
Στόχος του βιβλίου είναι να διατηρηθεί το ύφος μιας συνέντευξης. Ο λόγος ρέει καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης αβίαστα. Ίσως επειδή είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να ειπωθούν. Συναίσθημα και λογική είναι σε ισορροπία. Τόσο όσο ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Τα τραγικά γεγονότα παρουσιάζονται ως μια φυσική, τελεσίδικη κατάληξη της ζωής. Τίποτα στη ζωή δεν έρχεται όπως το θέλουμε. Αξίζει όμως να το προσπαθούμε.
Αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα βιβλία της φετινής χρονιάς. Ίσως και των τελευταίων χρόνων. Η αγαπημένη συγγραφέας των μικρών έγινε πλέον αγαπημένη και των μεγάλων.
Διόλου τυχαίο.
Αξίζει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη σας.
«Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2»-Άλκη Ζέη
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο