Δύο μουσεία αφιερωμένα στο Γάλλο μόδιστρο Yves Saint Laurent

724 Views
Δύο μουσεία αφιερωμένα στο Γάλλο μόδιστρο Yves Saint Laurent Δύο μουσεία αφιερωμένα στο Γάλλο μόδιστρο Yves Saint Laurent

Δύο μουσεία αφιερωμένα στον Yves Saint Laurent θα εγκαινιαστούν στις 3 Οκτωβρίου στο Παρίσι και στις 19 Οκτωβρίου 2017 στο Μαρακές στο νοτιοδυτικό Μαρόκο, δύο πόλεις με τις οποίες συνδέθηκε στενά ο Γάλλος μόδιστρος.

Το μουσείο του Παρισιού στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα στη λεωφόρο Marceau, όπου ο Γάλλος μόδιστρος πέρασε σχεδόν τριάντα χρόνια, από το 1974 έως το 2002, σχεδιάζοντας τις συλλογές του. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Ίδρυμα Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, το οποίο διαθέτει ένα τεράστιο αρχείο 40 χρόνων δημιουργίας του διάσημου μόδιστρου (1962-2002), με 5.000 ενδύματα υψηλής ραπτικής, 15.000 αξεσουάρ και δεκάδες χιλιάδες σκίτσα, φωτογραφίες και έγγραφα. Άλλωστε, ο Yves Saint Laurent είναι ο μόνος καλλιτέχνης της γενιάς του που κατάφερε να αρχειοθετήσει όλο το έργο του.
.
Στην πρώτη έκθεση θα παρουσιαστούν 50 σχέδια μαζί με αξεσουάρ, σκίτσα, φωτογραφίες και βίντεο ενώ το θρυλικό στούντιο όπου εργάζονταν θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Το μουσείο του Παρισιού επικεντρώνεται τόσο στην δημιουργική μεγαλοφυία του καλλιτέχνη όσο και στη δημιουργική διαδικασία. Η σκηνογράφος Nathalie Crinière και ο διακοσμητής Jacques Grange, δύο στενοί συνεργάτες του Ιδρύματος, έχουν σχεδιάσει τους εκθεσιακούς χώρους με στόχο να αναδημιουργήσουν την αρχική ατμόσφαιρα του διάσημου οίκου μόδας.
Το μουσείο Yves Saint Laurent στο Μαρακές είναι αφιερωμένο στην πόλη που ανακάλυψε και αγάπησε ο δημιουργός με το σύντροφό του Pierre Bergé το 1966. Το κτίριο των 4.000 τ.μ. θα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο και θα περιλαμβάνει ένα μόνιμο εκθεσιακό χώρο όπου θα εκτίθεται μέρος του έργου του Γάλλου μόδιστρου, έναν χώρο για προσωρινές εκθέσεις, ένα αμφιθέατρο, μια βιβλιοθήκη κι ένα καφέ-εστιατόριο.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή