Καλοκαιρινές ξεναγήσεις για το κοινό στα μουσεία και τις εκθέσεις του MOMus

748 Views
Καλοκαιρινές ξεναγήσεις για το κοινό στα μουσεία και τις εκθέσεις του MOMus Καλοκαιρινές ξεναγήσεις για το κοινό στα μουσεία και τις εκθέσεις του MOMus

Ρωσική πρωτοπορία, ελληνική μεταπολεμική αφαίρεση, σύγχρονη φωτογραφία, τέχνη γύρω από ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας και σύγχρονη γλυπτική είναι τα στοιχεία της…εικαστικής βόλτας, για όσους επιλέξουν να ξεναγηθούν στις εκθέσεις στα μουσεία-διευθύνσεις του MOMus το επόμενο διάστημα, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
 
Οι ξεναγήσεις γίνονται από επιμελητές και ιστορικούς τέχνης των μουσείων, είναι δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου στους χώρους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες ατόμων, μετά από συνεννόηση.
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα ξεναγήσεων στα μουσεία του MOMus
 
MOMusΜουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη
Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Θεσσαλονίκη, τ. 2310589143
 
Από το Σάββατο 1 Ιουνίου και κάθε Σάββατο στις 12:00 θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην τρέχουσα έκθεση «Θεσσαλονίκη. H συλλογή Κωστάκη. Restart». Στην έκθεσηαποτυπώνεται η συγκλονιστική περίοδος της Ρωσικής Πρωτοπορίας, κατά την οποία τέθηκαν ουσιαστικά ζητήματα σχέσης της ζωγραφικής με την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το θέατρο, τις επιστήμες και συγκροτήθηκαν νέες θέσεις και μανιφέστα, καθώς και μια εντελώς καινοτόμα προσέγγιση του ρόλου που η τέχνη μπορεί να διαδραματίσει προκειμένου να καταργηθούν οι παγιωμένες αισθητικές συμβάσεις. Αφετηρία για αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι στα κινήματα, τις ομάδες, τις σχολές και τους καλλιτέχνες της Ρωσικής Πρωτοπορίας αποτελεί το πορτρέτο του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη (1913-1990), ο οποίος έθεσε στόχο ζωής να διασώσει την τέχνη αυτή από τη λήθη και την αναπόφευκτη καταστροφή μέσα στο δυσμενές για την φορμαλιστική τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας περιβάλλον της σταλινικής και προ-περεστροϊκής ΕΣΣΔ.
 
MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη, τ. 2310240002
 
Ξεναγήσεις τις Κυριακές 2, 9, 23, 30 Ιουνίου στις 12:00 στην τρέχουσα έκθεση «Χωρίς τίτλο Ι. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Επιλογές από τις συλλογές του ΜΟΜus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» στην οποίαχαρτογραφείται και καταγράφεται η πορεία και οι διάφορες εκδοχές του καλλιτεχνικού ρεύματος της αφαίρεσης, με ζωγραφικά έργα, γλυπτά και χαρακτικές συνθέσεις σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι διατηρούσαν πάντα τις δυνάμεις τους, κάνοντας συνειδητές επιλογές, συχνά σε διαφορετικά συμφραζόμενα κάθε φορά.
 
MOMus Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τ. 2310566716
 
Ξεναγήσεις τα Σάββατα 1 και 6 Ιουνίου στις 11:00 στην τρέχουσα έκθεση  «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι». Η έκθεση παρουσιάζει μέρος του έργου 32 σύγχρονων δημιουργών οι οποίοι εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, με ποικίλες αναφορές και στοχεύσεις, έχοντας κοινό τόπο τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες διοργανώσεις της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» κατά την περίοδο 2010-2018 στο πλαίσιο του Athens Photofestival, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
 
MOMus  Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τ. 2310593270
 
Ξεναγήσεις το Σάββατο 22 Ιουνίου και την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 12:00, στην κεντρική έκθεση του ThessalonikiQueerArtsFestival, σε έργα που διαπραγματεύονται ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας με όλα τα εκφραστικά μέσα (ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο, περφόρμανς). Με κεντρικό άξονα ‘Τι είναι Έρωτας;’ το φετινό TQAF είναι μια ομαδική πρωτοβουλία σχεδιασμένη να επιφέρει μακροπρόθεσμη αλλαγή στις παγιδευμένες παρερμηνείες και τις προκαταλήψεις προς την LGBTQ κοινότητα μέσω καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το φεστιβάλ στοχεύει να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων τύπων ατόμων και κοινωνικών ομάδων, ενισχύοντας τον διάλογο και αναπτύσσοντας εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης των κοινωνικών διακρίσεων. (7-23 Ιουνίου,
 
MOMus Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα, τ. 2103215717
 
Ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 & 13:00 στη μόνιμη συλλογή με επιλεγμένα έργα της Άλεξ Μυλωνά στην οποία αναδεικνύεται η αλήθεια, η δύναμη, η ευαισθησία και η ποιητική της τέχνης της γλύπτριας, καθώς και στη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Χωρίς τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Τα ηρωικά χρόνια» (29.05-15.09.2019), η οποίαεστιάζει στα χρόνια της εμφάνισης και βαθμιαίας καθιέρωσης της αφαίρεσης στην ελληνική τέχνη, από τη δεκαετία του 1950 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1960, περίοδο κατά την οποία πέρασε από πολλά στάδια, γνώρισε την αμφισβήτηση, την πολεμική και την απόρριψη, ενδύθηκε διαφορετικές μορφές, ωστόσο επιβίωσε και στη συνέχεια ανανεώθηκε πολλαπλώς.
Εκπαιδευτικό κιτ/ τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης, σε ελληνικά και αγγλικά, που συνοδεύει δημιουργικά τις εξορμήσεις μικρών και μεγάλων στη μόνιμη έκθεση και το οποίο διατίθεται δωρεάν, με το εισιτήριο εισόδου. 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: MOMus

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή