«ΧΩΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ – ΧΡΟΝΟΣ – ΜΝΗΜΗ»: ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ CASA BIANCA

1155 Views
 «ΧΩΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ – ΧΡΟΝΟΣ – ΜΝΗΜΗ»: ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ CASA BIANCA «ΧΩΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ – ΧΡΟΝΟΣ – ΜΝΗΜΗ»: ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ CASA BIANCA

 «ΧΩΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ – ΧΡΟΝΟΣ – ΜΝΗΜΗ»: ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ CASA BIANCA

Η ομαδική έκθεση με τίτλο  «Χώρος - Τόπος - Χρόνος - Μνήμη» θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, στις 20.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη, τηλ. 2310 427555, 2313 318538).

    Τα έργα της έκθεσης, που θα παρουσιάζεται έως τις 15 Ιανουαρίου 2015, προέκυψαν από  τις τρεις ενότητες του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, από το Μάρτιο έως το Μάιο 2015.

     Στα έργα της πρώτης ενότητας με τίτλο «Η μπανιέρα της Casa Bianca» και συντονίστρια την Τέτα Μακρή αναζητήθηκε το πνεύμα του τόπου, η αύρα του κτηρίου και των αντικειμένων, η σχέση της μνήμης με το χρόνο ή η επανεξέτασή της, η παραφροσύνη του πολέμου και της μισαλλοδοξίας, το στοιχείο του νερού -αρχή της ζωής, η έννοια του θανάτου και η αίσθηση της ιδιωτικότητας, τα οποία αποτυπώθηκαν στο σχέδιο, τη φωτογραφία, την εγκατάσταση, την ψηφιακή εικόνα και το video.

Στα έργα της δεύτερης ενότητας με τίτλο «Τρίτη Μνήμη» και συντονιστές τον Βασίλη Βασιλακάκη και τον Χρήστο Βενέτη, τονίζεται το αστικό παρελθόν της Casa Bianca, η τραγική ιστορία των ενοίκων της, οι κατά καιρούς διαφορετικές χρήσεις της, η καταστροφή και η αποκατάστασή της. Η χρονική απόσταση που  χωρίζει τους καλλιτέχνες από τα γεγονότα δεν επιτρέπει μια “άμεση εμπειρία’’ της ιστορίας του εν λόγω οικήματος καθώς και των ευρύτερων πολιτισμικών και κοινωνικο-οικονομικών συμφραζομένων και για το λόγο αυτό,  οι ίδιοι συμπλήρωσαν τα κενά της μνήμης, ανατρέχοντας στην προσωπική τους πολιτισμική σκευή και ίσως, στο ένστικτό τους.

Η φιλοσοφία, η πρόθεση και η πράξη του έργου της τρίτης ενότητας, με τίτλο «Έτσι χαλαρά» και συντονιστή το Γιώργο Τσακίρη, διαφοροποιείται από τις δύο προηγούμενες. Με έμφαση στη συμμετοχή των νέων καλλιτεχνών, τη συνδιαλλαγή τους με την κοινωνία της πόλης και την κίνησή τους  σε τροχιά εξωστρέφειας, οι εικαστικοί συγκεντρώθηκαν στην αυλή της Casa Bianca, τραγούδησαν, γεύτηκαν τσίπουρο, λουκούμι και καφέ και βιντεοσκόπησαν την όλη δράση.

Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή κατά τις ώρες 10.00 έως 17.00 και το Σάββατο από τις 11.00 έως τις 15.00. 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στον αστερισμό της Αποκριάς ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Εκδηλώσεις από Τσικνοπέμπτη μέχρι Καθαρά Δευτέρα
Στον αστερισμό της Αποκριάς ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Εκδηλώσεις από Τσικνοπέμπτη μέχρι Καθαρά Δευτέρα
με 0 Σχόλια 2518 Views
...εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, να έχουν σχεδιαστεί για να σκορπίσουν χαμόγελα, αισιοδοξία, χαρά και γιορτινή διάθεση.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο