Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΙ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ στο βιβλίο του ντε Λούκα… Διάβασε και σχολιάζει η Μαντώ Χατζή

273 Views
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΙ  Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ στο βιβλίο του ντε Λούκα… Διάβασε και σχολιάζει η Μαντώ Χατζή Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΙ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ στο βιβλίο του ντε Λούκα… Διάβασε και σχολιάζει η Μαντώ Χατζή

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΙ  Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ στο βιβλίο του ντε Λούκα… Διάβασε και σχολιάζει η Μαντώ Χατζή

«Το βάρος της πεταλούδας» είναι ένα μικροσκοπικό βιβλιαράκι, που το βλέπεις στο ράφι του βιβλιοπωλείου μα δεν του δείχνεις την απαραίτητη προσοχή. Ίσως λόγω μεγέθους το υποτιμάς. Αποτελεί όμως μια ανασκόπηση της ανθρώπινης φύσης. Ξεκινώντας ως κομμάτι της φύσης, ο άνθρωπος κατέληξε να την εκμεταλλεύεται χωρίς ενδοιασμούς σε βαθμό απομύζησης. Κι αυτή η σχέση εκμετάλλευσης είναι για την οποία μας γράφει ο ντε Λούκα.

Δύο ιστορίες με πυρήνα τη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Στην πρώτη ιστορία ένας λαθροκυνηγός προσπαθεί εδώ και χρόνια να σκοτώσει το βασιλιά ενός πληθυσμού αγριόγιδων. Μα δεν τα καταφέρνει. Ώσπου μια μέρα τραυματίζει το ζώο, οδηγώντας το στο θάνατο. Η δεύτερη και μικρότερη αφορά στα δέντρα ενός δάσους και σε έναν αναρριχητή. Κι οι δύο όμως κινούνται γύρω από το δίπολο φύση-άνθρωπος.

Η σχέση μεταξύ των ειδών και δη μεταξύ ανθρώπου και ζώων αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου ως μια αέναη μάχη. Με πρόσκαιρες νίκες του ανθρώπου. Ο κυνηγός εκπροσωπεί το ανθρώπινο είδος ενώ το αγριόγιδο τη φύση συνολικά. Όταν πριν από μερικά χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έφτιαξε τα πρώτα εργαλεία, δε μπορούσε να φανταστεί πόσο γρήγορα θα επιβαλλόταν έναντι των υπολοίπων ειδών. Η ανάγκη του ανθρώπινου είδους να εξαπλωθεί δεν είχε- έχει όρια. Ο αγώνας για αυτή την επίτευξη έχει όμως θύματα.

Ο ντε Λούκα αποτυπώνει γλαφυρά την πάλη μεταξύ ειδών. Αιώνιοι αντίπαλοι άνθρωποι και ζώα, με τον πρώτο να προσπαθεί επιμόνως να επιβάλλει την παρουσία του. Ως γνήσιος οικολόγος, ο συγγραφέας ασκεί οξεία κριτική απέναντι στον άκρατο ανταγωνισμό του ανθρώπου και την ατέρμονη ανάγκη ικανοποίησης του εαυτού του. Αποδοκιμάζει το βίαιο χόμπι του λαθροκυνηγιού, περιγράφοντας τον κυνηγό πιο αδύναμο από το βασιλιά των αγριόγιδων. Τονίζει έτσι την ξεχασμένη παραδοχή πως η φύση είναι πανίσχυρη.

Στρωτή αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο. Απαραίτητη η αποστασιοποίηση για να μπορεί ο αναγνώστης να γνωρίζει τις σκέψεις και των δύο αντιπάλων. Ζωντανές περιγραφές της φύσης μα και της ψυχολογικής διάθεσης των ηρώων, που κερδίζουν τον αναγνώστη. Άγρια και τραχιά συνάμα τοπία ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου, θυμίζοντας μας πως κι η ανθρώπινη κοινωνία είναι σκληρή. Παραστατικότερη όλων όμως περιγραφή αποτελεί η σκηνή θανάτου του βασιλιά των αγριόγιδων. Ο σκληροτράχηλος κυνηγός λυγίζει μπρος στο κουφάρι του ζώου. Συναισθάνεται την απώλεια του αρχηγού -πώς να πορευτεί ένα κοπάδι δίχως καθοδηγητή; Κι αποφασίζει να δείξει μεγαλοψυχία. Αποφασίζει να πεθάνει μαζί με το άτυχο αγριόγιδο. Άλλωστε το παιχνίδι τελείωσε.

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο από άποψη θεματικής. Ίσως γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό από τη φύση. Έχει ξεχάσει να την αφουγκράζεται με αποτέλεσμα την αποκοπή του από εκείνη. Μια σχέση αγάπης που κατέληξε σε σχέση ανταγωνισμού, το αντίστροφο δηλαδή του βιβλίου. Αξίζει να διαβαστεί, για να στραφεί καθένας από εμάς στις ρίζες του.

Τελικά:
3 στα 5

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Έρι ντε Λούκα γεννήθηκε στη Νάπολη στις 20 Μαΐου του 1950. Στα δεκαοκτώ του υιοθετεί κομμουνιστική ιδεολογία και είναι συνιδρυτής της ακροαριστερής πολιτικής οργάνωσης “Lotta continua”, συγγραφέας, μεταφραστής, ποιητής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής σε ταινίες. Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο το 1989, με θέμα την παιδική του ηλικία και τίτλο “Non ora, non qui”. Έγινε γνωστός για τη συγγραφή άρθρων, δοκιμίων, ποιημάτων, λιμπρέτων για όπερα και θεατρικών έργων: από το 1990 έως το 2009 έχει δημοσιεύσει πενήντα βιβλία. Στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί: Η μουσική της θάλασσας (Περίπλους) και Τρία άλογα (Αλεξάνδρεια). Βραβευμένος στη Γαλλία (1994) και τη Γερμανία, χαρακτηρίστηκε από τον ιταλικό Τύπο «συγγραφέας της δεκαετίας».

"Το βάρος της πεταλούδας"-Erri de Luca
Εκδόσεις Κέλευθος


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή