«Διηγήματα» - Ρέιμοντ Κάρβερ: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

1355 Views
«Διηγήματα» - Ρέιμοντ Κάρβερ: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. «Διηγήματα» - Ρέιμοντ Κάρβερ: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

«Διηγήματα» - Ρέιμοντ Κάρβερ: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

Στην εκπνοή του προηγούμενου έτους κυκλοφόρησε ο συγκεντρωτικός τόμος με τον τίτλο «Διηγήματα» του Ρέιμοντ Κάρβερ. 852 σελίδες είναι το βιβλίο και περιλαμβάνει εξαιρετικές ιστορίες ενός από τους μεγαλύτερους Αμερικάνους διηγηματογράφους του δεύτερου μισού του 20ου  αιώνα. Άργησα πολύ να το διαβάσω-όταν όμως ξεκίνησα απλώς δε μπορούσα να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Κι αυτό αν μη τι άλλο είναι που ξεχωρίζει ένα λογοτέχνη σε τεχνίτη της γραφής.
 
Οι ιστορίες του βιβλίου είναι κατά κόρον πολύ μικρές σε έκταση. Πετυχαίνουν όμως να έχουν σκελετό, μυώντας τον αναγνώστη στον πυρήνα τους.
 
Οι ήρωες των ιστοριών προέρχονται από τα μεσαία και κατώτερα στρώματα. Κανονικοί άνθρωποι που παλεύουν να κερδίσουν το ψωμί τους. Δύσκολη ζωή με εφήμερες απολαύσεις στο ποτό, το τσιγάρο και ενίοτε το σεξ.  Στην εποχή του «αμερικάνικου ονείρου», ο Κάρβερ μιλά γι’ αυτούς που βιώνουν την αποτυχία, τους «χαμένους» δηλαδή. Κακοπληρωμένες θέσεις κι εξαντλητικά ωράρια είναι η εργασιακή καθημερινότητα των ηρώων -  το αντίθετο όσων υποσχέθηκε στον αμερικάνικο λαό ο Ρήγκαν. Και σαν να μην έφτανε αυτό δεν υπάρχει πουθενά μια χαραμάδα φωτός. Έτσι για να ελπίζουν κάπου οι ήρωες. Κανένα περιθώριο βελτίωσης. Καμία πιθανότητα ανάκαμψης. Βυθισμένοι σε ένα τέλμα, βουλιάζουν καθημερινά στην αποτυχία, την απώλεια, την εγκατάλειψη, τη μοναξιά, τη μιζέρια, την ανία.
 
Ο Κάρβερ αποδομεί το αμερικάνικο όνειρο και γίνεται ανατόμος της αλλοτρίωσης και της σύγχρονης αποξένωσης, αλλά παράλληλα διατηρεί την ουμανιστική του αντίληψη.
 
Όπως έχει ο ίδιος πει: «Αυτό που ήθελα να καταφέρω με τα διηγήματά μου είναι να βάλω στη σειρά τις κατάλληλες λέξεις, τις καίριες εικόνες, καθώς επίσης τον ακριβή και σωστό τόνο έτσι ώστε να τραβήξω τον αναγνώστη και να τον μπάσω στην ιστορία με τέτοιον τρόπο, που να μην μπορεί να σηκώσει τα μάτια του από τη σελίδα, παρά μόνον αν το σπίτι άρπαζε ξαφνικά φωτιά». Και το κατορθώνει.

Η πένα του Κάρβερ είναι μαγική-λιτή γραφή, τόσο ώστε να μη χάνει το κείμενο στην απλότητά του. Απλές ιστορίες απλών ανθρώπων. Αυτό είναι οι ιστορίες του. Κι όμως είναι τόσο γλαφυρά δοσμένες, που μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Λιτό, σχεδόν δωρικό και το ύφος, χωρίς ίχνος μελοδραματισμού. Άλλωστε δεν έχει μεγάλη σημασία η συναισθηματική φόρτιση του αναγνώστη, καθώς εκείνος διαβάζει το βιβλίο. Ο ανθρώπινος πόνος είναι εκεί, υπαρκτός. Απλώς ο καθένας μας τον αποκωδικοποιεί διαφορετικά. Στόχο του συγγραφέα  δεν αποτελεί η μεμψιμοιρία μα η ακριβής αποτύπωση της ζωής του μέσου Αμερικάνου.

Σε αντίθεση  με τους «Τριλοβίτες» του Ντ’ Τζ. Πανκέϊκ (σύγχρονου συγγραφέα του Κάρβερ), τα «Διηγήματα» αποτελούν την κορωνίδα της σύγχρονης αμερικάνικης διηγηματογραφίας.
΄΄
Μια πρόταση για τις διακοπές του Πάσχα, μα και για το καλοκαίρι. Κυρίως γι’ αυτούς που αναζητούν την απλότητα της γραφής. Μα και για όσους θέλουν ν’ ανακαλύψουν έναν από τους μεγαλύτερους διηγηματογράφους του 20ου αιώνα.
]
Υ.Γ. :Ένα μεγάλο μπράβο στο μεταφραστή κι επιμελητή της έκδοσης αυτής, Γιάννη Τζώρτζη.
 
Εν τέλει:
3,5 στα 5
 
«Διηγήματα» - Ρέιμοντ Κάρβερ
Μετάφραση: Γιάννης Τζώρτζης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
με 0 Σχόλια 3344 Views

Χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους 10 παραστάσεις έχουν ήδη ξεχωρίσει στις πρώτες θέσεις Η 1η Ψηφοφρία συνεχίζεται έως την Κυριακή 22 Μαίου Για να ψηφίσεις κλικ ΕΔΩ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή