Χαμένος στη μετάφραση…των ναρκωτικών σύμφωνα με το βιβλίο «Junkie» του Γουίλιαμ Μπαρόουζ. Διαβάσαμε + σχολιάζουμε.

1197 Views
Χαμένος στη μετάφραση…των ναρκωτικών σύμφωνα με το βιβλίο «Junkie» του Γουίλιαμ Μπαρόουζ. Διαβάσαμε + σχολιάζουμε. Χαμένος στη μετάφραση…των ναρκωτικών σύμφωνα με το βιβλίο «Junkie» του Γουίλιαμ Μπαρόουζ. Διαβάσαμε + σχολιάζουμε.

Χαμένος στη μετάφραση… των ναρκωτικών σύμφωνα με το βιβλίο «Junkie» του Γουίλιαμ Μπαρόουζ.

Διαβάσαμε + σχολιάζουμε.

   100 χρόνια κλείνουν φέτος από τη γέννηση του William Burroughs,ενός από τους σπουδαιότερους παγκοσμίου φήμης συγγραφείς. Σχεδόν όμως άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Ένα από τα γνωστότερα βιβλία του είναι το Junkie. Ένα μανιφέστο για την πρέζα. Junkie στην αγγλική αργκό σημαίνει πρεζόνι. Ναρκωτικά λοιπόν. Ο William Burroughs καταδύεται στα άδυτα του κόσμου της πρέζας και στο μυαλό των εξαρτημένων.
   Στο βιβλίο δίνεται μια λεπτομερής περιγραφή της κοινωνίας των ναρκομανών. Ο ήρωας ο κύριος Λι δεν ταυτίζεται με το προφίλ ενός τυπικού ναρκομανούς. Είναι γύρω στα 30 και οικογενειάρχης. Ο εθισμός όμως στην πρέζα φαίνεται πως δε σχετίζεται με ηλικίες.
Ένα οδοιπορικό λοιπόν στην Αμερική του ’50 όταν η μόδα των ναρκωτικών είχε ξεσπάσει. Από τη Νέα Υόρκη στη Νέα Ορλεάνη κι έπειτα στο Μεξικό. Αυτή είναι η διαδρομή του ήρωα του βιβλίου. Κι όλα αυτά για να ξεφύγει. Στο δρόμο θα γνωρίσει πολλούς ομοιοπαθούντες. Θα προσπαθήσει να ξεκόψει από τα ναρκωτικά.
Για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα καταφέρει να παραμείνει καθαρός κι ύστερα θα ξανακυλήσει. Γιατί όπως πολλές φορές λέει ο Λι στο βιβλίο η πρέζα είναι απαραίτητη για να ζήσει, να κάνει τα πιο απλά καθημερινά πράγματα. Παράλληλα με τον κεντρικό ήρωα εμφανίζονται κι άλλοι εξαρτημένοι.
Ένα μωσαϊκό ιστοριών ναρκομανών παρουσιάζεται στο βιβλίο. Κλοπές, φόνοι, διακίνηση κι άλλοι πολλοί τρόποι για να καταφέρει ένας ναρκομανής να εξασφαλίσει τον άρτο τον επιούσιο, τη δόση του δηλαδή. Τη μοναδική χαρά στην άχαρη ζωή του. Ίσως κι αυτό να είναι ο αυτοσκοπός του. Εκτός από τον κύριο Λι στο βιβλίο περιγράφονται κι άλλοι χαρακτήρες, όλοι τραγικές φιγούρες. Έρμαια του πάθους τους για πρέζα μοιάζουν πρωταγωνιστές τραγωδίας, αφού όλοι έχουν άσχημη κατάληξη. Μόνο ο κύριος Λι μοιάζει να καταφέρνει να επιβιώνει στον άγριο κόσμο των ναρκωτικών, ενάντια σε όποιον θέλει να τον κατασπαράξει.
   Ο Μπαρόουζ δε μασά τα λόγια του. Στο βιβλίο δίνει αδρή περιγραφή των ναρκομανών. Δεν αποφεύγει να περιγράψει ακόμη και το πώς τρυπιέται κάποιος. Η ωμότητα αυτή βέβαια καθιστά το βιβλίο μια νουθεσία που κάθε νέος πρέπει να διαβάσει προκειμένου να αποφύγει την παγίδα των ναρκωτικών. Ο συγγραφέας άλλωστε έχοντας κι ο ίδιος περάσει από αυτό το λούκι, αποφασίζει να ξορκίσει τους δαίμονες του και να πει στους νέους τη δική του ιστορία. Αν και το βιβλίο γράφτηκε πριν από 61 χρόνια μοιάζει να είναι διαχρονικό.
   Η μάστιγα των ναρκωτικών αποτελεί ακόμη κίνδυνο για τη σημερινή νεολαία κι ίσως το μεγαλύτερο φόβο των γονέων. Στο βιβλίο δε γίνεται αναφορά στο παρελθόν του ήρωα προκειμένου να αντιληφθεί ο αναγνώστης τα βαθύτερα αίτια για τον εθισμό στα ναρκωτικά. Φαίνεται ότι δεν αφορά το συγγραφέα το γιατί έφτασε ο ήρωας σε αυτό το σημείο. Θέλει μόνο να μας δώσει να καταλάβουμε με την κυνικότητα που χαρακτηρίζει τη γραφή του το ζόφο που διέπει τη ζωή ενός «πρεζάκια». Αν και στην αρχή ο ήρωας μοιάζει να θέλει να ξεφύγει από τα ναρκωτικά, εν τούτοις ξανακυλά. Κι έτσι το happy end γίνεται λυπηρό. Όπως και στην πραγματική ζωή. Ελάχιστοι καταφέρνουν να ξεφύγουν από την πρέζα.
   Το βιβλίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στην Ελλάδα βέβαια είναι παραγκωνισμένο τόσο από το αναγνωστικό κοινό όσο και από τους μεταφραστές, χωρίς σαφή λόγο. Ελπίζω πως στο μέλλον θα γίνει ένα βιβλίο- οδηγός που θα διαβάζεται απ’ όλους τους νέους.
 
Junky”-William Burroughs
Μετάφραση: Νίκος Πρατσίνης-Ντίνα Σώτηρα
Εκδόσεις Απόπειρα

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή