Υπενθύμιση για το τι σημαίνει ζωή απο Ιταλία… με αφορμή το βιβλίο «Δώσε μου λίγη ζωή» του Paolo di Paolo. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

192 Views
Υπενθύμιση για το τι σημαίνει ζωή απο Ιταλία… με αφορμή το βιβλίο «Δώσε μου λίγη ζωή» του Paolo di Paolo. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε. Υπενθύμιση για το τι σημαίνει ζωή απο Ιταλία… με αφορμή το βιβλίο «Δώσε μου λίγη ζωή» του Paolo di Paolo. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

Υπενθύμιση για το τι σημαίνει ζωή απο Ιταλία… με αφορμή το βιβλίο «Δώσε μου λίγη ζωή» του Paolo di Paolo. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

Ιταλία, Τορίνο, Φεβρουάριος 1926. Ο ιταλικός φασισμός εξαπλώνεται. Ο Μουσολίνι είναι πλέον ο ηγέτης. Καμβάς όλα αυτά για τις ζωές δύο νέων. Δύο νέων με όνειρα, με στόχους, με φιλοδοξίες. Του Πιέρο και του Μοράλντο. Ο Ιταλός συγγραφέας Πάολο ντι Πάολο στο τελευταίο του μυθιστόρημα αφηγείται τη ζωή δύο νέων που ενηλικιώνονται με φόντο το Τορίνο και το Παρίσι στις αρχές του 20ου αιώνα.
 
Ο Πιέρο είναι ένας νέος ανήσυχος, ασυμβίβαστος, που ασχολείται με την πολιτική, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία. Συνοδοιπόρος του σε όλο το μακρύ ταξίδι της ζωής η Άντα. Η Άντα μια κοπέλα που πολύ νέα έγινε μητέρα, που πρέπει να είναι δυνατή στο πλάι του Πιέρο, να μη φοβάται. Μα ποιος άνθρωπος που αγαπά δε φοβάται όταν ο σύντροφός του βιώνει μόνιμο πόλεμο από την εξουσία; Κι όταν ο Πιέρο της ανακοινώνει πως θα αυτοεξοριστεί στο Παρίσι, εκείνη το δέχεται στωικά. Γνωρίζει πως θα είναι καλύτερα. Ο Μοράλντο από την άλλη είναι ένας ήσυχος, μεσαίος άνθρωπος. Βολεμένος στη ζωή του, χωρίς άλλο ενδιαφέρον πέραν των σπουδών του, ζει μόνος του. Εξ’ αιτίας ενός μπερδέματος γνωρίζει την Καρλότα, μια νεαρή κοπέλα φωτογράφο στο επάγγελμα. Χειραφετημένη παίζει με τον συνεσταλμένο Μοράλντο χωρίς όμως να θέλει σοβαρή σχέση μαζί του. Και έπειτα η σχέση των δύο ηρώων. Ο Μοράλντο θαυμάζει κρυφά τον Πιέρο, γοητεύεται από τις φιλοσοφικές του θέσεις και το ήθος του αλλά, ταυτόχρονα, τον μισεί γιατί βαθιά μέσα του νιώθει πως δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει σαν και εκείνον.  Κι όταν τυγχάνει να τον συναντήσει σ’ ένα ταξίδι του και ανταλλάξει μαζί του δύο τρεις τυπικές κουβέντες δε θα του εκφράσει το θαυμασμό του. Από ντροπή, από εγωισμό, το σίγουρο είναι ότι δε θα το μάθει ποτέ ο Πιέρο.
 
Οι δύο ήρωες είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Ο ένας ζει τη ζωή κι ο άλλος ζει για τη ζωή. Όπως και στην καθημερινότητα. Υπάρχουν οι άνθρωποι που παθιάζονται κι αγωνίζονται για μια ιδέα κι οι άλλοι που ζουν μέσα στα στεγανά που τους επέβαλε η κοινωνία. Κι αν οι πρώτοι φαντάζουν στους σύγχρονούς τους γραφικοί, ύστερα από αρκετές δεκαετίες γίνονται σύμβολα. Θαυμάζονται ως ήρωες και πλέκεται το εγκώμιό τους. Ένα βιβλίο βαθιά πολιτικό, καθ’ ότι ο ένας πρωταγωνιστής, ο πραγματικός ήρωας, επιλέγει να ζήσει αντισυμβατικά, καταγγέλλοντας τη βιαιότητα και το απολυταρχικό καθεστώς.  
 
Σύγχρονο όσο ποτέ άλλοτε, καθώς μέχρι σήμερα η εξουσία μεταστρέφεται εν ριπή οφθαλμού σε φεουδαρχία, που καταπιέζει τους λαούς. 
 
Το βιβλίο, πέραν των υπολοίπων ασχολείται και με την φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την αισθητική. Πλήθος ονομάτων -Ντ᾽ Ανούντσιο, Τουργκένιεφ, Γκόγκολ, Ζολά, Καντ, Μαντένια, Βάγκνερ, Πιέρο ντε λα Φραντσέσκα, Σεζάν, Ναντάρ, Καμπανέλα, Μιχαήλ Άγγελος κ.α. παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου, σε μια προσπάθεια του συγγραφέα να τονώσει τη μνήμη του αναγνώστη σχετικά με ανθρώπους των γραμμάτων, που μοιάζουν να έχουν ξεχαστεί.
 
Το βιβλίο αποτίνει φόρο τιμής στον πολιτικό αγωνιστή και δημοσιογράφο Πιέρο Γκομέτι (1901-1926). Εις μνήμην, λοιπόν, του πολιτικού ακτιβισμού.
 
«Δώσε μου λίγη ζωή»- Paolo di Paolo
Μετ: Ανταίος Χρυσοστομίδης
Εκδόσεις Ίκαρος

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή