ΟΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: διαβάσαμε το βιβλίο του Πάνου Μυρμιγγίδη «Το γιοματάρι της φράουλας» & σχολιάζουμε…

616 Views
ΟΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: διαβάσαμε το βιβλίο του Πάνου Μυρμιγγίδη «Το γιοματάρι της φράουλας» & σχολιάζουμε… ΟΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: διαβάσαμε το βιβλίο του Πάνου Μυρμιγγίδη «Το γιοματάρι της φράουλας» & σχολιάζουμε…

 ΟΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: διαβάσαμε το βιβλίο του Πάνου Μυρμιγγίδη «Το γιοματάρι της φράουλας» & σχολιάζουμε…

 Γίνεται ένας ποιητής να είναι και πεζογράφος; Στην περίπτωση του Πάνου Μυρμιγγίδη μάλλον ναι. Το «Γιοματάρι της φράουλας», αν κι ένα μικρό είναι ένα μεστό λογοτεχνικό κείμενο, όπου η ποίηση κυριαρχεί. Γεμάτο συναίσθημα και ποιητικές εικόνες το βιβλίο είναι ένα γράμμα στην πρώτη αγάπη.
 
Ο Πάνος Μυρμιγγίδης αποφασίζει να συνδιαλεχθεί με τη μνήμη του, επιστρατεύοντας τον εσωτερικό μονόλογο. Ο ήρωας, βλέπουμε, να θυμάται γεγονότα του παρελθόντος, τότε που εκείνος και το κορίτσι της ιστορίας ήταν παιδιά. Ένας εσωτερικός διάλογος, μια αέναη «μάχη» με το παρελθόν. Ο ήρωας αντιπαλεύει με το χθες στην προσπάθειά του να κλείσει τα ανοιχτά κεφάλαια του τότε. Τι κι αν η ιστορία του είναι συνηθισμένη; Μια ιστορία μιας παλιάς αγάπης, που όμως, χάρη στον ποιητικό λόγο, συγκινεί τον αναγνώστη. Αναπόληση παλιών αναμνήσεων, ξύπνημα ληθαργικών συναισθημάτων μα πάνω από όλα νοσταλγία της χαμένης αθωότητας. Ναι, όλα αυτά προκαλεί το συγκεκριμένο ανάγνωσμα.
 
Πρωταγωνιστής της νουβέλας είναι ο ίδιος ο αφηγητής, μαζί με τις αναμνήσεις του. Μιλά για τη ζωή και τον έρωτα, μα και για το χρόνο που περνά και τις αλλαγές που φέρνει. Παράλληλα όμως ο αναγνώστης γνωρίζει και τον κύκλο του ήρωα- φίλοι και φίλες που υπάρχουν στη ζωή του. Οι δύο γυναίκες, μάλιστα, λειτουργούν ως βάλσαμο στις πληγές του, κάνοντάς τον να αντιμετωπίσει το παρελθόν του κι ό,τι τον πλήγωσε.
 
Ένα βιβλίο που εφορμά από τη νεανική αγάπη, για να μιλήσει για το ανεκπλήρωτο του έρωτα και τη θέση που καταλαμβάνει στην καρδιά. Μια μόνιμη σκέψη στην αρχή που τυραννά γλυκά κι ύστερα γίνεται μια γλυκιά ανάμνηση που υπενθυμίζει το παρελθόν- αυτό είναι ο νεανικός έρωτας. Παράλληλα όμως θίγεται και το ζήτημα του χρόνου που χάνεται. Ο χρόνος περνά, μας αλλάζει, μας ωριμάζει. Μας κάνει να ξεχνάμε ό,τι μας πόνεσε, μας θυμίζει την αναπόφευκτη ωριμότητα, μα περισσότερο μας υπενθυμίζει τη σκληρή πραγματικότητα, πως όλα χάνονται.
 
Με μια κυρίως ποιητική γλώσσα, που εναλλάσσεται  με την αργκό των νέων, ο συγγραφέας πραγματεύεται ζητήματα καθημερινά, μα διαχρονικά. Λόγος  άλλοτε απέριττος κι άλλοτε γεμάτος συναίσθημα που αντικατοπτρίζει τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του ήρωα, τονίζοντας και τη συναισθηματική πλευρά του ήρωα. Γιατί καλώς ή κακώς κι οι άντρες είναι συναισθηματικοί. Αυτό που σίγουρα βρίσκω γοητευτικό είναι η πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Όχι λόγω της αμεσότητας που προσδίδει, αλλά κυρίως λόγω της (κεκαλυμμένης) εξομολογητικής διάθεσης του συγγραφέα. Ένας άντρας που αποφασίζει να μιλήσει για την παιδική του αγάπη και για όλα εκείνα τα συναισθήματα που του προκαλεί, είτε αυτά είναι ευχάριστα είτε όχι. Πόσο θάρρος μπορεί να απαιτεί κάτι τέτοιο; Σίγουρα πολύ.
 
Συμπερασματικά το βιβλίο του Π. Μυρμιγγίδη είναι μια επιτυχής απόπειρα μετάβασης στον πεζό λόγο. Αναμένουμε κι επόμενες δουλειές του!
 
Εν τέλει:
3 στα 5
 

«Το γιοματάρι της φράουλας»-Πάνος Μυρμιγγίδης

Εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μεγάλη Εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με online μεταδόσεις
Μεγάλη Εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με online μεταδόσεις
με 0 Σχόλια 714 Views

Φέτος θα συμπράξουν γνωστά χορωδιακά σύνολα και φωνητικά σύνολα βυζαντινής μουσικής που παρουσιάζουν έργα απόλυτα συνυφασμένα με το κατανυκτικό πνεύμα που επιτάσσουν οι ημέρες.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή