ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, «ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΦΑΡΟ». ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ.
Διαβάζοντας το όνομά της, απορείς. Βλέποντας όμως τη φωτογραφία στο βιογραφικό της, καταλαβαίνεις πως ουδεμία σχέση έχει με την πρώην πρώτη κυρία. Η Νατάσσα Καραμανλή είναι η συγγραφέας του παιδικού βιβλίου "Το καλοκαίρι στο φάρο".
Μέσα από τις περίπου 40 σελίδες παρατηρούμε τις καλοκαιρινές διακοπές του Σπύρου, ενός 12χρονου παιδιού. Διακοπές στο νησί της Ζακύνθου, όπως κάθε χρόνο. Με το μπαμπά του μόνο, για αρχή. Η μαμά του θα έρθει αργότερα. Μπάνια και καταδύσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Σπύρου. Έχει όμως κι απρόοπτα.
Από την καλοκαιρινή ιστορία του Σπύρου εφορμά η συγγραφέας για να μιλήσει για ζητήματα όπως το διαζύγιο, η φιλία, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Όταν ο μικρός ήρωας μαθαίνει πως οι γονείς του θα χωρίσουν, στενοχωριέται. Φτάνει στο σημείο να επιρρίψει ευθύνες και στον εαυτό του, απλώς επειδή αδυνατεί να κατανοήσει γιατί να συμβεί κάτι τέτοιο. Ένα στάδιο που όλοι όσοι είναι παιδιά χωρισμένων γονιών έχουν περάσει. Ίσως γιατί δε μπορούν να αντιληφθούν πως κάποιοι άνθρωποι απλώς δεν ταιριάζουν. Μοιάζει για εκείνους με εγκατάλειψη από πλευράς των γονέων. Σα να μη θέλουν πια να είναι γονείς. Κι αυτό από μόνο του πληγώνει. Έτσι ακριβώς πρέπει να νιώθει κι ο Σπύρος. Τι κι αν δεν εξωτερικεύει όλες του τις σκέψεις… Ο αναγνώστης νιώθει οικεία μαζί του κι αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά του. Κι όλη αυτή τη μοναξιά και το έλλειμμα αγάπης που νιώθει, θα το διοχετεύσει στο σκυλάκι που θα σώσει. Θέλει να γίνει η οικογένειά του. Γιατί πιστεύει ότι ταιριάζει με το σκυλί. Μόνο του κι αυτό στη ζωή, ίσως να αποτελέσει τον καλύτερο σύντροφό του.
Ένα παιδί λοιπόν, που αντί να ξενοιάζει, σκέφτεται τι πρόκειται να συμβεί μετά το πιθανό διαζύγιο των γονιών του. Όμως η ζωή έχει άλλα σχέδια για εκείνον, που θα αποκαλυφθούν στο τέλος του βιβλίου.
Στρωτή κατά βάση αφήγηση και κατανοητός λόγος, που σε σημεία όμως η συγγραφέας χάνεται σε φιλοσοφικές αναζητήσεις και παράθεση τσιτάτων. Αν αυτό συνέβαινε σ’ ένα βιβλίο ενηλίκων, δε θα υπήρχε πρόβλημα, όμως για τα παιδιά ίσως είναι επιτηδευμένο. Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε πως ο δαίμων του τυπογραφείου έκανε το θαύμα του, χαρίζοντας μικρολαθάκια στις σελίδες, «ασχημίζοντας» την αφήγηση.
Μια γλυκόπικρη ιστορία με φόντο ένα φάρο στη Ζάκυνθο που μας θυμίζει λίγο τα παιδικά μας χρόνια και την αθωότητα εκείνης της εποχής.
Αξιοπρεπής προσπάθεια που όμως δεν ανήκει στις μη-χάσετε-αναγνώσεις. Εύχομαι η συγγραφέας να συνεχίσει να γράφει, καθώς υπάρχει το ταλέντο της γραφής! Κι ίσως το επόμενο βιβλίο της να με ενθουσιάσει.
Εν τέλει:
2 στα 5
«Το καλοκαίρι στον φάρο» - Νατάσσα Καραμανλή, Εκδόσεις Μολύβι