ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ στο βιβλίο της Δήμητρας ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ «ΉΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ». ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ

285 Views
ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ στο βιβλίο της Δήμητρας ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ «ΉΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ». ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ στο βιβλίο της Δήμητρας ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ «ΉΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ». ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ στο βιβλίο της Δήμητρας ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ «ΉΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ». ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ

 
Τι μπορεί να συμβεί όταν μια νεαρή κοπέλα πιάνει δουλειά φροντίζοντας ένα ηλικιωμένο ζευγάρι; Πολλά και τίποτα. Στο «Ήμισυ του παντός» πάντως ισχύει η πρώτη περίπτωση.
 
Η Μαίρη, μια φοιτήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας, αποφασίζει να δουλέψει για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι των βορείων προαστίων, κατόπιν παρότρυνσης της μητέρας της. Αυτό όμως που δε φαντάζεται είναι τι θα επακολουθήσει. Η γνωριμία με το ζευγάρι αλλά και τα παιδιά, Μίλτο και Χρυσάνθη, θα αποτελέσει την αφορμή για ένα ταξίδι στο παρελθόν. Μέσα από την επαφή της με τη νεκρή σύζυγο του άνδρα, αρχίζει να ψηλαφεί και τη δική της ιστορία, το δικό της παρελθόν και να αναμετράται μαζί του. Κι εκεί που όλα έμοιαζαν τακτοποιημένα, ξάφνου όλα γκρεμίζονται. Όλα αλλάζουν τόσο ξαφνικά, οι συγκεχυμένες μνήμες αποκρυσταλλώνονται, παλιές πληγές ξαναματώνουν.
 
Οι δύο ήρωες, Ο Μίλτος κι η Μαίρη. Δύο άνθρωποι, που οι δρόμοι τους ενώνονται μέσα στο μονοπάτι της ζωής. Εκείνος μεσήλικας διορθωτής κι επιμελητής εκδόσεων, μόνος, εκείνη μια φοιτήτρια Αγγλικών. Η ανάγκη για δουλειά τους φέρνει κοντά. Εκείνη γοητεύεται από την ευγένειά του. Όσο όμως τον γνωρίζει, τόσο καταλαβαίνει πως εκείνος φέρει ανοιχτά τραύματα από το παρελθόν. Η ασθένεια της μητέρας του κι ο θάνατός της τελικά, η απόρριψη του πατέρα, η νέα σύζυγος, η αδυναμία συγγραφής. Το παρελθόν τον βασανίζει, αναγκάζοντάς τον να μένει πίσω.
 
Δεύτεροι ρόλοι το ηλικιωμένο ζευγάρι, η νεκρή σύζυγος- η Ραλλού-, η μητέρα της Μαίρης, Σοφία, ο κύριος Δαλμάτης, η αδελφή του Μίλτου, Χρυσάνθη. Όλοι συνδέονται με τους ήρωες είτε από παλιά είτε πρόσφατα, νοητά και μη, υφαίνοντας έτσι ένα πολύπλοκο δίκτυο ανθρώπινων σχέσεων. Ο κύριος Λάμπρος, ο ηλικιωμένος πατέρας του Μίλτου, φαίνεται να είναι αυτός που τους ενώνει όλους, μα και που τους διασπά ταυτόχρονα. Ένας άνθρωπος που παλεύει με την κατάθλιψη, που σχεδόν μισεί τους ανθρώπους. Μα πιο πολύ από όλα τους ενώνει ο έρωτας. Παρελθοντικός, σημερινός δεν έχει και πολλή σημασία – το σίγουρο είναι πως αυτός κινεί τα νήματα.
 
Αν κι η βασική θεματική του βιβλίου είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, εν τούτοις αναφέρονται, έστω κι ακροθιγώς, πολλές άλλες παράμετροι. Το δίπολο μνήμη-λήθη, το γήρας, η βία, η ξενοφοβία, η αλήθεια και το ψέμα απασχολούν τους ήρωες, άμεσα κι έμμεσα. Το σήμερα με το χθες μπερδεύονται άλλοτε γλυκά κι άλλοτε στυφά, προσδίδοντας στο τώρα τη γλυκόπικρη γεύση της ζωής.
 
Η τριτοπρόσωπη αφήγηση  αποστασιοποιεί τη συγγραφέα από την ιστορία που έγραψε. Εκείνη είναι το τρίτο μάτι, ο αντικειμενικός κριτής, που ξέρει τα πάντα. Εφευρετικότατο το τέχνασμα της αποφυγής χρήσης του ονόματος της ηρωίδας - ίσως έτσι να θέλει να τονίσει πως η ιστορία αυτή θα μπορούσε να είχε συμβεί στον οποιοδήποτε.
 
Τελικά:
3 στα 5
 
«Ήμισυ του παντός» - Δήμητρα Κολλιάκου
Εκδόσεις Πατάκη

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ατενίζοντας τον χρόνο»: Μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη εμπνευσμένη από φωτογραφίες των Ελένη &. Παναγιώτη Σταθοπούλου.
«Ατενίζοντας τον χρόνο»: Μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη εμπνευσμένη από φωτογραφίες των Ελένη &. Παναγιώτη Σταθοπούλου.
με 0 Σχόλια 3647 Views

Όταν η πρώτη πέτρα ακούμπησε τη γη, για να γίνει θεμέλιο, που θα στέγαζε ζωές, όνειρα και ελπίδες, δεν φανταζόταν πως θα γινόταν σιωπηλός μάρτυρας μιας πορείας στην φθορά αλλά και την εξέλιξη, τη δημιουργία, τη ζωή. Μια πρωτότυπη #ιστορία γραμμένη από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη #ΣταύροςΠαρχαρίδης εμπνευσμένη από φωτογραφίες της συγγραφέας Ελένης Σταθοπούλου και του φωτογράφου Παναγιώτη Σταθόπουλου  για τη στήλη «ΕικόνεςΛέξεις» και την #Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή