Υ.Γ. : ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Με αφορμή το βιβλίο του «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

1164 Views
Υ.Γ. : ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Με αφορμή το βιβλίο του «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε. Υ.Γ. : ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Με αφορμή το βιβλίο του «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

Υ.Γ. : ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Με αφορμή το βιβλίο «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε. Απο την Μαντώ Χατζή.

 
Γραμμένο το 1986 και μεταφρασμένο στη χώρα μας μόλις το 2008 το «Να σου πω μια ιστορία» είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα βιβλία του μεγάλου Αργεντίνου ψυχαναλυτή Χόρχε Μπουκάι. (Προσωπική εκτίμηση είναι πως είναι το καλύτερο αλλά περί ορέξεως…). Ένα βιβλίο που με την απλότητά του σε αφοπλίζει. Γραμμένο για να βοηθήσει όσους έχασαν κάπου στα μισά το δρόμο τους να τον ξαναβρούν. Που συμμετέχει στις εσωτερικές ανασκαφές για την αναζήτηση του θησαυρού. Εκείνου που όλοι κρύβουμε.
 
Η ιδέα του εγχειρήματος απλή. Ο Ντεμιάν ένας νεαρός φοιτητής προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Οι αναζητήσεις του τον κατευθύνουν στον "Χοντρό", έναν πολύ ιδιόρρυθμο ψυχαναλυτή που τον βοηθά να αντιμετωπίσει τη ζωή και να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν τρόπο πολύ πρωτότυπο: σε κάθε συνάντηση, του διηγείται μία ιστορία. Οι ιστορίες θυμίζουν παραμύθι, περνώντας παράλληλα το νόημα που θέλουν. Ιστορίες ταιριαστές σε κάθε συνάντηση των δύο. Ιστορίες για όλα εκείνα τα αρνητικά αισθήματα και συναισθήματα που μας πλημμυρίζουν. Μα και για τα αγλαά της ζωής αυτής. Για το θυμό, το φόβο, τις τύψεις, τη φιλία, την αγάπη, την οικογένεια. Ο Ντεμιάν μέσα από αυτές τις ιστορίες απαντά σε ερωτήματα, που χρόνια τον βασάνιζαν χωρίς όμως να έχει μπορέσει ο ίδιος να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση.
.
Το βιβλίο αυτό έχει γραφεί από έναν ψυχαναλυτή ύστερα από πολλές ιστορίες που ειπώθηκαν στο ντιβάνι του. Άνθρωποι που προβληματίστηκαν σχετικά με το νόημα της ύπαρξής τους και που μέσω της ψυχανάλυσης άνοιξαν το δρόμο προς την αυτογνωσία. Ο ψυχαναλυτής άλλωστε δεν είναι τίποτα άλλο παρά το μέσο στην αναγνώριση της αλήθειας του εαυτού μας.
«Αυτός ο πανίσχυρος και θεόρατος ελέφαντας που βλέπουμε στο τσίρκο δεν το σκάει γιατί νομίζει ότι δεν μπορεί, ο δυστυχής. Η ανάμνηση της αδυναμίας που ένιωσε λίγο μετά τη γέννησή του είναι χαραγμένη στη μνήμη του. Και το χειρότερο είναι ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε σοβαρά αυτή την ανάμνηση. Ποτέ μα ποτέ δεν ξαναπροσπάθησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του…”
-Έτσι είναι, Ντεμιάν. Όλοι είμαστε λίγο-πολύ σαν τον ελέφαντα του τσίρκου. Περιδιαβαίνουμε τον κόσμο δεμένοι σε εκατοντάδες παλούκια που μας στερούν την ελευθερία. Ζούμε πιστεύοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό πράγματα, απλώς επειδή μια φορά, πριν από πολύ καιρό, όταν είμαστε μικροί, προσπαθήσαμε και δεν τα καταφέραμε.
 
Πάθαμε τότε το ίδιο με τον ελέφαντα. Χαράξαμε στη μνήμη μας αυτό το μήνυμα: Δεν μπορώ, δεν μπορώ και ποτέ δε θα μπορέσω
 
Ποιος αλήθεια δεν έχει απογοητευτεί έστω και μία φορά στη ζωή του; Ποιος δεν έχει έστω και μια φορά «δε μπορώ»; Υπάρχουν αυτοί που το είπαν μια φορά και το πίστεψαν για λίγο κι οι άλλοι που το έκαναν παντιέρα ζωής. Κι ίσως αυτή η μικρή αλληγορία να μας θυμίσει ότι μπορούμε. Αρκεί να θέλουμε.
.
Ένα από τα φωτεινά βιβλία που έχουν γραφεί. Με τις ιστορίες του καταφέρνει να πείσει τον αναγνώστη πως με αισιοδοξία και πίστη στον εαυτό του μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μας θυμίζει πως κανείς δεν είναι τέλειος, πως όλοι έχουμε πληγώσει και πληγωθεί μα σημασία έχει πως είμαστε ακόμη ζωντανοί και παλεύουμε. Διαβάζοντάς το κανείς αρχίζει να πιστεύει στην ομορφιά της ζωής. Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο άσχημα. Είναι κι οι στιγμές εκείνες που όλα πάνε θαυμάσια, σε βαθμό ανησυχητικό.
Ένα βιβλίο που κλείνει το μάτι στη ζωή. Για όλους όσους πιστεύουν στο καλό.
 
-«Να σου πω μια ιστορία» -Χόρχε Μπουκάι
Εκδόσεις Opera

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή