Mια Χάρτα για την προστασία των μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς.

422 Views
Mια Χάρτα για την προστασία των μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς. Mια Χάρτα για την προστασία των μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Βυζαντινά Μνημεία και Παγκόσμια Κληρονομιά IV:
Χάρτα για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς»
Θεσσαλονίκη, 30/11 – 2/12
 
Είκοσι τρεις χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, τρεις ημέρες διαβούλευσης στη Θεσσαλονίκη, μια Χάρτα για την προστασία των μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς.
 
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), από την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, διοργανώνει μια Διεθνή Συνδιάσκεψη με συμμετέχοντες τους εκπροσώπους υπουργείων και φορέων που είναι αρμόδιοι για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε 23 χώρες, όπου στα εδάφη τους υπάρχουν βυζαντινά μνημεία. Στόχος της Συνδιάσκεψης είναι οι εκπρόσωποι των χωρών να συναποφασίσουν πάνω σ' ένα κείμενο κοινής αποδοχής για τους τρόπους με τους οποίους τα μνημεία βυζαντινής κληρονομιάς θα πρέπει να προστατεύονται, να αναστηλώνονται και να διηγούνται τη μακραίωνη ιστορία τους στους πολίτες των χωρών όπου ανήκουν και στους επισκέπτες τους.
 
Βάση της κοινής αυτής "Χάρτας", που θα πάρει την οριστική της μορφή υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO και παρουσία της Διευθύντριας του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO κ. Isabelle Anatole-Gabriel, αποτελεί ένα κείμενο 16 σελίδων, που συντάχθηκε από Επιστημονική Επιτροπή από εξέχοντες ειδικούς με ακαδημαϊκή γνώση και πρακτική εμπειρία στην αναστήλωση βυζαντινών μνημείων, και ελέγχθηκε από Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
 
Ήδη από το 2001, το ΕΚΒΜΜ, στην πρώτη Διεθνή Συνδιάσκεψη που είχε διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη όπου εδρεύει, αλλά και σ' αυτές που ακολούθησαν το 2003 και το 2006, είχε δώσει το βήμα σε επιστήμονες, αρχιτέκτονες, αναστηλωτές και αρχαιολόγους από 19 χώρες, για να συζητήσουν πάνω στα κοινά ζητούμενα για τη διατήρηση και τη διαχείριση των μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς, αλλά και για τις διαφορές που οι ίδιοι εντόπιζαν στα νομικά πλαίσια της κάθε χώρας, καθώς και τις πρακτικές που κάθε κράτος ακολουθούσε. Στη συνέχεια, οι χώρες αυτές αποφάσισαν να αναθέσουν στο ΕΚΒΜΜ τη σύνταξη μιας "Χάρτας" που θα συγκροτούσε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτών αρχών για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς από όλα τα κράτη που διατηρούν και διαχειρίζονται βυζαντινά μνημεία.
 
Σήμερα, δεκαεπτά χρόνια μετά την έναρξη αυτής της κοινής πρωτοβουλίας, η Θεσσαλονίκη, της οποίας τα βυζαντινά μνημεία συγκροτούν ένα μοναδικό σύνολο εγγεγραμμένο στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, γίνεται και πάλι ο χώρος συνάντησης, συζήτησης και ζύμωσης απόψεων, αυτή τη φορά για την κοινή αποδοχή και την υλοποίηση της "Χάρτας για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς".
 
Στη συζήτηση θα δοθεί το βήμα σε ειδικούς επιστήμονες 23 διαφορετικών κρατών για τα βυζαντινά μνημεία που τα έφθειρε ο χρόνος, που τα έπληξαν βίαια οι παλαιότερες ή πιο πρόσφατες πολεμικές συρράξεις, που χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων με διάφορους τρόπους και από πολλούς λαούς, για κάποια που αποκαταστάθηκαν στο παρελθόν με τρόπους που ίσως δε τα διευκολύνουν να μιλήσουν σήμερα, και για τον τρόπο με τον οποίο θα θέλαμε να παραλάβουν όλα αυτά τα μνημεία οι επόμενες γενιές από τη δική μας.
 
Η "Χάρτα" που θα προκύψει ως καρπός της συζήτησης αυτής, μετά την ψήφισή της θα κατατεθεί στην UNESCO και στο ICOMOS για επικύρωση, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή για προσχωρήσεις και άλλων χωρών στων οποίων τα εδάφη υπάρχουν βυζαντινά μνημεία.
 
Η 4η Διεθνής Συνδιάσκεψη εντάσσεται στις εμβληματικές και προβεβλημένες δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, ενώ η πανηγυρική της λήξη στη Ροτόντα την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου θα σηματοδοτήσει την επίσημη εκδήλωση λήξης του Έτους για την Ελλάδα .
 
Την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης θα χαιρετίσουν, μεταξύ άλλων, η Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Isabelle Anatole-Gabriel, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη–Βλαζάκη, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Υποθέσεων του ΑΠΘ Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, A’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS Νικόλαος Λιανός, και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Roma Tre, Μέλος του Συμβουλίου της Europa Nostra, Paolo Vitti, ενώ ο Αναπληρωτής Διευθυντής Αρχαιολογικών Ανασκαφών του Υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας Hammam Saad θα παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση των βυζαντινών μνημείων της Συρίας. Την ψήφιση της Χάρτας και την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνδιάσκεψης θα χαιρετίσουν  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, o Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα.
 
Το κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει τη διαβούλευση από επιστημονικό ή γενικότερο ενδιαφέρον είναι ευπρόσδεκτο. Ας σημειωθεί ότι η δυνατότητα παρέμβασης στη διαβούλευση παρέχεται μόνο στις επίσημες αντιπροσωπείες του κάθε κράτους.
 
Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2, Κτίριο Διοίκησης). Υλοποιείται με την στήριξη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συμπράττουν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης της Θεσσαλονίκης. Χορηγός των αερομεταφορών είναι η Aegean Airlines.
 
Πληροφορίες: EKBMM 2310 889 830 (9:00 – 17:00), ekbmm.charter.conference@gmail.com, www.ekbmm.gr

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή