Αυξάνονται τα αιτήματα σε Βρετανικά Μουσεία για να επιστρέψουν ξένους θησαυρους (Photos)

554 Views
Αυξάνονται τα αιτήματα σε Βρετανικά Μουσεία για να επιστρέψουν ξένους θησαυρους (Photos) Αυξάνονται τα αιτήματα σε Βρετανικά Μουσεία για να επιστρέψουν ξένους θησαυρους (Photos)

 


«Μια σειρά αιτημάτων υψηλού προφίλ για επιστροφές έχουν απευθυνθεί σε ιδρύματα όπως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τους τελευταίους μήνες», αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζοντας ότι «τα βρετανικά μουσεία παλεύουν με την αύξηση των αιτημάτων για την επιστροφή ξένων θησαυρών».

Ηδη, υπάρχει μια έκκληση από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ για την επιστροφή των νεατερνταλικών λειψάνων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου κρανίου ενήλικα που έχει ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες, και ένα αίτημα από τη Χιλή για τον επαναπατρισμό των υπολειμμάτων του Mylodon darwinii.

«Τα αιτήματα που όλα απορρίφθηκαν, δείχνουν ότι οι μακροχρόνιες αξιώσεις επιστροφής για εκθέματα υψηλού προφίλ, όπως τα μάρμαρα του Παρθενώνα, είναι η αιχμή του παγόβουνου, καθώς η συζήτηση γενικεύεται και πλήττει το δικαίωμα των μουσείων να κρατήσουν τα αμφισβητούμενα αντικείμενα συλλογής», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Τον περασμένο μήνα η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας να παράσχει έγγραφα πιστοποίησης για την σχεδιαζόμενη έκθεση μίας πέτρας που αφαιρέθηκε από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

Τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή ενός μαρμάρινου ανάγλυφου που απεικονίζει τους ελευθερωμένους Publius Licinius Philonicus και Publius Licinius Demetrius.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου επισήμανε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μέλλον των εκθεμάτων. «Πιστεύουμε ότι η δύναμη της συλλογής είναι το εύρος και το βάθος της, που επιτρέπει σε εκατομμύρια επισκέπτες να κατανοήσουν τους πολιτισμούς του κόσμου και πώς διασυνδέονται - είτε μέσω του εμπορίου, των συγκρούσεων, της μετανάστευσης, της κατάκτησης ή της ειρηνικής ανταλλαγής. Η έρευνα για την προέλευση και το πώς τα αντικείμενα μπήκαν στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου είναι ένας ενεργός χώρος εργασίας για όλα τα τμήματά μας», δήλωσε.

H ιστορικός τέχνης Αλις Πρόκτερ, η οποία μέσω της πρωτοβουλίας «Uncomfortable Art Tours», επιδιώκει να ενημερώσει τους επισκέπτες για την αποικιακή ιστορία των μουσείων, τόνισε ότι τα βρετανικά ιδρύματα θα αναγκάζονται όλο και περισσότερο να αναζητούν λύσεις για την προέλευση των αντικειμένων τους και το αν θα πρέπει να τα επιστρέψουν.


«Αυτή είναι μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για τα μουσεία για να δώσουν απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε. «Πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από νομοθετικές πράξεις. Έχουν ελάχιστη δικαιολογία για να συνεχίσουν να αναφέρουν ως το νόμο του Βρετανικού Μουσείου», είπε η Αλις Πρόκτερ στον Guardian.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Είσαι το ταίρι μου: Δεν φαντάζεστε πόσα αυγά έφαγε η Βίκυ Σταυροπούλου στη σκηνή της παραλίας…
Είσαι το ταίρι μου: Δεν φαντάζεστε πόσα αυγά έφαγε η Βίκυ Σταυροπούλου στη σκηνή της παραλίας…
με 0 Σχόλια 771 Views

 Η Βίκυ Σταυροπούλου μίλησε στο ένθετο “Πρόσωπα” της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, στο αφιέρωμα για τα 30 χρόνια του Mega. Η γνωστή ηθοποιός αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι στο “Είσαι το ταίρι μου”, στην περίφημη σκηνή της παραλίας με τον Αλέξη Γεωργούλη

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή