Παρουσίαση του βιβλίου «Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα» στη Θεσσαλονίκη.

560 Views
Παρουσίαση του βιβλίου «Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα» στη Θεσσαλονίκη. Παρουσίαση του βιβλίου «Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα» στη Θεσσαλονίκη.

 Παρουσίαση του βιβλίου «Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα» στη Θεσσαλονίκη.

Τα βιβλιοπωλεία Κωνσταντινίδης και η Κάπα Εκδοτική παρουσιάζουν το βιβλίο της Ουρανίας Αναγνώστου "Το θέατρο της Έλενας Πέγκα".
 
Θα μιλήσουν: ο Αντρέας Δημητριάδης (Επίκουρος καθηγητής θεατρολογίας, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ) και η συγγραφέας του βιβλίου Ουρανία Αναγνώστου με την Έλενα Πέγκα. Αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα της Έλ. Πέγκα θα διαβάσει ο ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος.
 
28 Μαρτίου 2017 στις 7 μ.μ.
Βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης, Μητροπόλεως 92, Θεσσαλονίκη
 
Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα είναι ένα βιβλίο που προβαίνει σε κριτική παρουσίαση του συνόλου των θεατρικών έργων της συγγραφέως από το 1990 έως το 2014.
 
Με έναν πρωτότυπο τρόπο οι  παραστάσεις των έργων παρουσιάζονται αυτόνομα μέσα από ένα λεύκωμα γεμάτο αναμνήσεις από την προετοιμασία και την παρουσίαση των παραστάσεων και τις ερωτήσεις που γεννήθηκαν στη θεατρολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Ουρανία Αναγνώστου, η οποία μέσω της κριτική της αποτιμά τη σχέση όλων αυτών των έργων. Η κριτική της θεατρολόγου αναπτύσσεται γύρω από σύγχρονους προβληματισμούς που χαρακτηρίζουν τη θεματική των θεατρικών έργων. Ο τρόπος που ο σημερινός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, η σύγχρονη γυναικεία και ανδρική ταυτότητα, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι εθνικές ταυτότητες και η λειτουργία του χρόνου και της μνήμης είναι οι κεντρικοί άξονες της κριτικής.
 
Η Έλενα Πέγκα είναι βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για τα διηγήματά της (Βραβείο Ουράνη 2012) και το διήγημα της ¨Το Αβατον¨εκπροσωπεί την Ελλάδα στην συλλογή Best European Fiction 2016 (Dalkey Archive Press, U.S.).  Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ελληνικό Φεστιβάλ, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στους Δελφούς και αλλού. Κείμενά της θεατρικά και πεζά έχουν μεταφραστεί στα ολλανδικά, σουηδικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, στη Λισσαβόνα, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Γαλλία. Επίσης έγραψε το σενάριο για την βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη "Το μόνον της ζωής του ταξίδειον".  Είναι μια δραστήρια σύγχρονη συγγραφέας και σκηνοθέτης που η ματιά της αποκαλύπτει τους φόβους και τον συντηρητισμό που ταλανίζουν την ζωή αλλά και την στάση των ανθρώπων μέσα σε ευαίσθητα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.  Η γραφή της αντλεί την ιδιαιτερότητα της από τον τρόπο που προσεγγίζει τον άμεσο, απτό κόσμο, από τις αποστάσεις που κρατά κατά την προσέγγιση αυτή και από το πώς τα πρόσωπα και τα σώματα τους τον αποδέχονται και τον αποδίδουν.  Πρόσωπα και σώματα που σχεδόν πάντα έχουν επιθυμία, λαχτάρα, περιέργεια.
 
Η Κάπα Εκδοτική με το συγκεκριμένο βιβλίο ξεκινά μια νέα σειρά κριτικής σκέψης και επιζητά να διευρύνει το διάλογο στα ζητούμενα της θεατρικής γραφής, να μιλήσει για μία σύγχρονη  συγγραφέα, για μια εν εξελίξει δραματουργία, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλα παρόμοια βιβλία.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Ψαραντώνης σε μια πρωτότυπη συνάντηση της κριτικής λύρας με την ποντιακή στο Μέγαρο
Ο Ψαραντώνης σε μια πρωτότυπη συνάντηση της κριτικής λύρας με την ποντιακή στο Μέγαρο
με 0 Σχόλια 1727 Views

 Με τη θεϊκή του λύρα και τη χαρακτηριστική φωνή του ο Ψαραντώνης  θα μας  ταξιδέψει με την μουσική που του έμαθαν οι Θεοί και θα μας κάνει να «νιώσουμε τον παλμό.» ….

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη