Βίαιο Μετάξι: πένθιμα πέπλα ως αντικείμενα μνήμης. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

523 Views
Βίαιο Μετάξι: πένθιμα πέπλα ως αντικείμενα μνήμης. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. Βίαιο Μετάξι: πένθιμα πέπλα ως αντικείμενα μνήμης. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Βίαιο Μετάξι: πένθιμα πέπλα ως αντικείμενα μνήμης. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

H Έκθεση του εικαστικού διδύμου Kalos & Klio με τίτλο Βίαιο Μετάξι: Πένθιμα Πέπλα ως Αντικείμενα Μνήμης, σε επιμέλεια του Παναγή Κουτσοκώστα, παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του Μάρτη.
Τι να πρωτοπεί κανείς για το καλλιτεχνικό αυτό ζευγάρι, όσον αφορά στην πρωτοτυπία των έργων τους, στην απόδοση της σκληρής πραγματικότητας με χιουμοριστική διάθεση αλλά και στο ταλέντο που τους κάνει ξεχωριστούς εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε διεθνές επίπεδο!
.
 Το εικαστικό έργο Βίαιο Μετάξι δανείζεται τον τίτλο του συμβολικά από τον αμφιλεγόμενο –στη σημερινή εποχή– παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής οργανικού μεταξιού, ο οποίος εμπεριέχει τη βίαιη διαδικασία θανάτωσης του μεταξοσκώληκα με βρασμό, μία πρακτική που διασφαλίζει την εξαγωγή μεταξιού υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για μία εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, που αποτελείται από μία σειρά δώδεκα εκτυπωμένων έργων σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου, η οποία ως σύνολο πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά, δίνοντάς του κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ περιλαμβάνεται επίσης και ένα αρχείο που αποτελείται από κείμενα και εικόνες, το οποίο περιγράφει δώδεκα διαφορετικά παραδείγματα βίας σε παγκόσμια κλίμακα.
.
Οι πληροφορίες και οι εικόνες που οι καλλιτέχνες επέλεξαν να συνθέσουν πάνω στο μετάξι αφορούν από τα παιδιά που εργάζονται στα εργοστάσια του κόσμου (Bitter Candy), στην ανθρωπιστική κρίση που ζούμε σήμερα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (Heads or Tails), από τους «Boatpeople» σύγχρονους μετανάστες (Exodus), στον λιθοβολισμό γυναικών σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και φανατικών ισλαμικών χωρών (Pearls & Stones), στην έλλειψη πρόσβασης σε πρώτες ύλες στις λεγόμενες «αναπτυσσόμενες χώρες» (Precious matters) έως και τη θανατική ποινή (The Last Meal).
.
Ακόμα και η σύλληψη της ιδέας να τυπώσουν τα έργα τους σε αυτό το υλικό δεν ήταν τυχαία και λειτουργεί ως ένας συνδετικός κρίκος με τα πέπλα της αρχαιότητας. Θα μπορούσε να πει κανείς πως το καλλιτεχνικό αυτό δίδυμο έχει καταφέρει να συνδέσει την καθημερινή ζωή με την αρχαιότητα, καθώς τα έργα του έχουν πάρα πολλές και διαφορετικές ερμηνείες, όπως τα έργα της αρχαιότητας. Με λίγα λόγια, προσπαθούν να βρουν ένα κοινό παρονομαστή, πάνω στον οποίο οι παραπάνω βίαιες, σκληρές, φαινομενικά ασύνδετες και αντιφατικές εικόνες θα μοιάζουν με  τις πληροφορίες του διαδικτύου που μας κατακλύζουν στη σύγχρονη εποχή.  Είναι σαφές πως αυτό το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί όμως για άλλη μία φορά οι Kalos & Klio μας εντυπωσιάζουν. Φυσικά αξίζει να τονισθεί, πως σε όλα αυτά τα έργα διακρίνεται η ευρηματική διακοσμητική διάθεση που τους χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής. Αυτή η διακοσμητική διάθεση με τα έντονα χρώματα, δεν συνδέει τα έργα τους με την αρχαιότητα και την εποχή μας μόνο,  αλλά θυμίζει κάτι και από την εποχή της Ποπ Αρτ. Τα έντονα αυτά έργα από τη μία πλευρά προσκαλούν, αλλά από την άλλη, προκαλούν το θεατή να αντιμετωπίσει την ωμή αλήθεια.
.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτά τα έργα φιλοξενούνται στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενός οργανισμού που όχι μόνο προάγει το παρελθόν μας, αλλά λειτουργεί και ως δίαυλος επικοινωνίας με το σήμερα. 
 
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη.
Διάρκεια: 30 Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2015.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 9:00-16:00.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 1689 Views

 Ένα απολαυστικό και αισιόδοξο αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία, γιατί… «το να μεγαλώνουμε είναι αναπόφευκτο, το να γερνάμε είναι επιλογή»! Είδε η Πίτσα Στασινοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή