Σπάνια βιβλία και έργα τέχνης στην διαδικτυακή δημοπρασία του Οίκου Βέργος

644 Views
Σπάνια βιβλία και έργα τέχνης στην διαδικτυακή δημοπρασία του Οίκου Βέργος Σπάνια βιβλία και έργα τέχνης στην διαδικτυακή δημοπρασία του Οίκου Βέργος


 Δείτε τον κατάλογο και τις τιμές εκκίνησης

Σπάνια βιβλία των σπουδαιότερων νεοελλήνων ποιητών και συγγραφέων αλλά και έργα μεγάλων εικαστικών περιλαμβάνει η διήμερη δημοπρασία του Οίκου Βέργος, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, θα προβληθεί ζωντανά μέσω του καναλιού YouTube

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα βιβλία, αναμένεται να αποτελέσουν τα 21 μονόφυλλα και ποιητικές συλλογές του Κ. Π. Καβάφη, κάποιες εκ των οποίων φέρουν ιδιόχειρη αφιέρωση του Αλεξανδρινού ποιητή. Από αυτές, ξεχωρίζουν οι πρώτες εκδόσεις των ποιημάτων του «Κτίσται», «Τείχη», «Αρχαίαι ημέραι», «Δέησις» και «Περιμένοντας τους βαρβάρους», που τυπώθηκαν στην Αλεξάνδρεια την περίοδο 1891-1904 σε μονόφυλλα και δίφυλλα. Κυκλοφόρησαν ελάχιστα αντίτυπα , 50 περίπου από το καθένα, τα οποία μοιράστηκαν από τον ίδιο τον ποιητή σε φίλους και γνωστούς.

Dimoprasia2
Στην ενότητα Χειρόγραφα – Έγγραφα ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, ένα από τα ελάχιστα γνωστά έγγραφα με την υπογραφή του Λάμπρου Κατσώνη, του περίφημου ήρωα του απελευθερωτικού κινήματος του 1787. Στο συγκεκριμένο έγγραφο ο ατρόμητος κουρσάρος διορίζει πλοίαρχο τον Ιωάννη Δονά, τον οποίο επιφορτίζει με τη στρατολόγηση Αλβανών στην Κέρκυρα (22 Νοεμβρίου 1791).

Πρόκειται για έντυπη διαταγή της τριμελούς επιτροπής που κυβερνούσε την Ελλάδα πριν την έλευση του Καποδίστρια, για την τέλεση σε όλη την επικράτεια μνημόσυνου του "υπέρ πίστεως και πατρίδος ενδόξως θυσιασθέντα" Γεωργίου Καραϊσκάκη, ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης  (24 Απριλίου 1827).
Dimoprasia_Katsonis
Ιδιαίερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα από τα πλέον σπάνια ταξιδιωτικά βιβλία, οι «Grandes vues pittoresques [...] de la Grèce et de la Sicile» του Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα Louis François Cassas, που τυπώθηκε στο Παρίσι το 1813. Ο Cassas πρωτοήρθε στην Αθήνα το 1784 και στις μεγάλων διαστάσεων χαλκογραφίες του έργου του, συγκαταλέγονται οι μόνες ολοκληρωμένες συνθέσεις που άφησε Γάλλος ταξιδιώτης από την Αθήνα του τέλους του 18ου αιώνα. Ειδικότερα, η αναδιπλούμενη πανοραμική άποψη της Αθήνας στην αρχή του τόμου, θεωρείται η πρώτη στην οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια να αποδοθεί με πιστότητα η πόλη. Το αντίτυπο της δημοπρασίας ανήκε στο διάσημο μαθηματικό και βιβλιόφιλο Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Η δεύτερη ημέρα της δημοπρασίας προσφέρει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να αποκτήσει, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμέςμ έργα μεγάλων Ελλήνων εικαστικών, όπως οι  Α. Ακριθάκη, Α. Αστεριάδης, Χ. Γκίκας, Δ. Διαμαντόπουλος, Μ. Θεοφυλακτόπουλος, Γ. Μόραλης, Μποστ, Γ. Τσαρούχης, Α. Φασιανός και Ν. Χριστόπουλος.

Dimoprasia_Fasianos


Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία καλούνται να να δηλώσουν συμμετοχή μέσω γραπτής ή τηλεφωνικής προσφοράς στο +30 210 3614897. Δείτε τον πλήρη κατάλογο της δημοπρασίας 
εδώ.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Οίκος Βέργος

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Χρώματα στον ορίζοντα» μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη για την φωτογραφία της αναγνώστριας Χ. Μαλιαχόβα.
«Χρώματα στον ορίζοντα» μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη για την φωτογραφία της αναγνώστριας Χ. Μαλιαχόβα.
με 0 Σχόλια 3136 Views
«Για πες μας Χρωματά, τι χρώματα είδες σήμερα στην λίμνη;» «Τι θα μου δώκετε να φάγω για να σας πω;» «Τι θες;» ρωτούσαν τα παιδιά όλα μαζί…. Μια πρωτότυπη #ιστορία γραμμένη από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σταύρο Παρχαρίδη εμπνευσμένη από την #φωτογραφία της αναγνώστριας Χριστίνας Μαλιαχόβας για τις «ΕικόνεςΛέξεις» και την #Κουλτουρόσουπα.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή