Ταξιδεύοντας στα αστέρια του ουρανού… η έκθεση του Παύλου Βασιλειάδη στην Casa Bianca. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

587 Views
Ταξιδεύοντας στα αστέρια του ουρανού… η έκθεση του Παύλου Βασιλειάδη στην Casa Bianca. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. Ταξιδεύοντας στα αστέρια του ουρανού… η έκθεση του Παύλου Βασιλειάδη στην Casa Bianca. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Ταξιδεύοντας στα αστέρια του ουρανού… η έκθεση του Παύλου Βασιλειάδη στην Casa Bianca. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

   Στον αύλειο χώρο της CasaBianca φιλοξενείται η έκθεση των έργων του Παύλου Βασιλειάδη. Αν και η ιδιότητα του δεν είναι αυτή του εικαστικού, αλλά του ψυχιάτρου, τα έργα του είναι ιδιαίτερα και πρωτότυπα. Πρόκειται για τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη που είναι γνωστός σχεδόν σε όλους τους Θεσσαλονικείς, καθώς το Φεγγάρι του κοσμεί την Νέα Παραλία στο ύψος του Macedonia Palace.
   Τα έργα του Βασιλειάδη, εγκαταστάσεις και κατασκευές, αλληλεπιδρούν με τον θεατή και το φυσικό περιβάλλον που τα περικλείει. Οι «Ουρανοί» του, που είναι κυρίως επιζωγραφισμένες σφαίρες έχουν πάρα πολλές αναφορές στη μυθολογία και στους αστερισμούς. Είναι εντυπωσιακό το πόσο προσεκτικά αποδίδονται οι λεπτομέρειες των αστερισμών βασιζόμενες πιστά στις μυθολογικές αναφορές.   Στα έργα αυτά διακρίνεται  η προσπάθεια του καλλιτέχνη να «ενώσει» τον ουρανό και τη θάλασσα. Το βαθύ μπλε ηλεκτρίκ χρώμα συμβολίζει τη θάλασσα πάνω στην οποία αντανακλώνται οι αστερισμοί του ουρανού.  Ακόμα και αυτά τα έργα που απεικονίζουν με μπλε χρώμα τους αστερισμούς και είναι τοποθετημένα πάνω σε βέργες αλληλεπιδρούν με το γύρω φυσικό περιβάλλον. Όταν έχει αεράκι οι αστερισμοί κουνιούνται πέρα δώθε δημιουργώντας συνειρμικά στο θεατή την κίνηση των κυμάτων της θάλασσας.
    Τα έργα του είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα παρατηρεί κανείς κυρίως τη νύχτα. Είναι μία προσπάθεια του καλλιτέχνη να συμβολίσει τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε αυτό τον καρό στη χώρα μας, χωρίς όμως αυτό να είναι και ο βασικότερος στόχος της έκθεσής του. Αυτό που τον ενδιαφέρει πιο πολύ είναι η αλληλεπίδραση του θεατή με τα έργα αυτά και η επικοινωνία τους με το φυσικό περιβάλλον που τα περικλείει. Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό  το βράδυ, αλλά δυστυχώς δεν παρέχεται η δυνατότητα στους θεατές να δουν τα έργα του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η μόνη περίπτωση που επιτράπηκε η πρόσβαση στη βίλλα Bianca κατά τις νυχτερινές ώρες ήταν στο πλαίσιο της βραδιάς Πανσελήνου που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το χώρο αυτό(στις 10 Αυγούστου).
   Πιστεύουμε πως θα άξιζε να διοργανωθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να τα παρατηρήσει από κοντά. Όπως και να ‘χει όμως αν βρεθείτε έξω από την CasaBianca το βράδυ δείτε τα έστω από μακριά. Αξίζει.
   Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει ως τις 10 Σεπτεμβρίου και οι επισκέπτες του προαύλιου χώρου της CasaBianca έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν παράλληλα και την έκθεση έργων των «απόντων» καλλιτεχνών από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τις 12 Αυγούστου έως και τις 31 Αυγούστου 2014 και φιλοξενείται εντός του κτιρίου.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 – 15:00
Casa Bianca
Βασ. Όλγας 180 - Θ. Σοφούλη
2310425531 / 2310427555 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Το καρέ του έρωτα» του Κώστα Πρετεντέρη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Το καρέ του έρωτα» του Κώστα Πρετεντέρη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 452 Views

 Στην ατμόσφαιρα και την εποχή της ξένοιαστης και πολύχρωμης δεκαετίας του '70 μας μεταφέρει η φετινή καλοκαιρινή παράσταση “Το καρέ του έρωτα”,  που ανεβάζει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή