ULRIKE MEINHOF: Η γυναίκα πίσω από την RAF με αφορμή το βιογραφικό βιβλίο της Jutta Dittfuhrt που διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

1932 Views
ULRIKE MEINHOF: Η γυναίκα πίσω από την RAF με αφορμή το βιογραφικό βιβλίο της Jutta Dittfuhrt που διαβάσαμε και σχολιάζουμε. ULRIKE MEINHOF: Η γυναίκα πίσω από την RAF με αφορμή το βιογραφικό βιβλίο της Jutta Dittfuhrt που διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

ULRIKE MEINHOF: Η γυναίκα πίσω από την RAF με αφορμή το βιογραφικό βιβλίο της Jutta Dittfuhrt που διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΝΤΩ ΧΑΝΤΖΗ

   Επηρεασμένη από την ταινία Der Baader Meinhof Komplex αποφάσισα να διευρύνω τις ανύπαρκτες γνώσεις μου πάνω στην τρομοκρατική οργάνωση της RAF. Ως γνωστόν τέσσερις ήταν οι πρωτεργάτες :ο Andreas Baader,η Gudrun Esslin,ο Horst Mahler κι η Ulrike Meinhof. (Οι δύο πρώτοι ήταν και ζευγάρι). Στην πορεία προστέθηκαν στην οργάνωση κι άλλοι πολλοί. Ψάχνοντας λοιπόν πληροφορίες γι’ αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους που επί μία δεκαετία αποτελούσαν τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο της Δυτικής Γερμανίας, που επικηρύχθηκαν και στο τέλος φυλακίστηκαν στα λευκά κελιά, βρήκα ότι η Μάινχοφ ήταν μια επιτυχημένη δημοσιογράφος με 2 κόρες. Αναρωτιόμουν λοιπόν πως μια γυναίκα παρά τη στρωμένη ζωή της γίνεται αντάρτισσα των πόλεων.
   Τις απαντήσεις μου τις έδωσε το βιβλίο «Ούλρικε Μάινχοφ-Η βιογραφία» της Jutta Ditfuhrt. Παρουσιάζει ενδελεχώς τη ζωή της Μάινχοφ πριν ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση. Γεννημένη στη Γερμανία λίγο πριν τον Πόλεμο (1934) η Μάινχοφ μεγάλωσε σ’ ένα συντηρητικό περιβάλλον. Ο πατέρας πεθαίνει το 1940 οπότε η Μάινχοφ δε θα μάθει για την ένταξή του στη ναζιστική παράταξη. Μετά το θάνατο του πατέρα της, η μητέρα της αποφασίζει να συνεχίσει τις σπουδές της και γράφεται στη Φιλοσοφική, όπου και γνωρίζει τη Ρενάτε Ρήμεκ. Συνάπτει σχέση μαζί της και ζουν όλοι μαζί- η Ρήμεκ, η κα Μάινχοφ κι οι 2 κόρες της. Όταν λίγα χρόνια αργότερα θα πεθάνει κι η μητέρα της Μάινχοφ, η Ρήμεκ θα αναλάβει την ανατροφή των δύο κοριτσιών. Με ναζιστικό παρελθόν, η Ρήμεκ αποτελεί δυνάστη για την έφηβη τότε Μάινχοφ. Δεν της επιτρέπει να βλέπει όποιον θέλει, λείπει συχνά για ταξίδια και γενικά αδιαφορεί για την Ούλρικε.
   Το 1955 η Ούλρικε αρχίζει τις σπουδές της, τις οποίες θα καταφέρει να τελειώσει με πολύ κόπο. Παράλληλα όμως αρχίζει να ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Λαμβάνει μέρος στον αγώνα κατά των πυρηνικών όπλων και λίγο αργότερα γράφεται στον Σοσιαλιστικό Σύνδεσμο Φοιτητών Γερμανίας (SDS). Κατόπιν αποχωρεί από το SDS καθώς πιστεύει πως δε μπορεί να εκφραστεί μέσα από αυτό και γράφεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Παράλληλα αρθρογραφεί και στο περιοδικό του κόμματος, όπου και γίνεται ευρέως γνωστή. Όλοι διαβάζουν το περιοδικό επειδή γράφει η Μάινχοφ. Στο περιοδικό εργάζεται κι ο Ράιλ, ο οποίος θα γίνει ο σύζυγός της (1961).
Το 1962 κι ενώ ήταν έγκυος στις δίδυμες κόρες της αναγκάζεται να εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω αφόρητων πονοκεφάλων. Οι γιατροί διέγνωσαν όγκο στον εγκέφαλο. (Στη νεκροψία οι γιατροί θα ισχυριστούν ότι ο εγκέφαλος της έχει υποστεί αλλοιώσεις εξ’ ου και αυτή η ¨παράλογη¨ συμπεριφορά). Το 1968 ήταν μια σημαδιακή χρονιά- η Μάινχοφ εγκατέλειψε τον άντρα της (αφού αυτός την απάτησε) κι η Δυτική Γερμανία «πλήττεται» από διαμαρτυρίες και ειρηνικές πορείες κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Η Μάινχοφ εμπλέκεται ενεργά σε αυτόν τον αγώνα για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και τη διακοπή του πολέμου. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 φεύγει από το Κομμουνιστικό Κόμμα και εντάσσεται στην εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Γνωρίζει ήδη τους Μπάαντερ κι Ένσλιν και μαζί οργανώνουν διάφορες δράσεις.
Όταν το 1969 ο Μπάαντερ φυλακίζεται για δεύτερη φορά, η Ένσλιν με τη Μάινχοφ οργανώνουν την απόδρασή του. Κατά τη διάρκεια ενός επισκεπτηρίου καταφέρνουν ν’ αποδράσουν με παράπλευρε όμως απώλειες- η τσάντα που θα ξεχάσει η Μάινχοφ καθώς και το όπλο που θα χρησιμοποιήσει ενάντια στον αστυνομικό που βρισκόταν εκεί θα αποτελέσουν το λόγο για να επικηρυχθούν κι οι τρεις τους από το δυτικό Γερμανικό κράτος. Αναγκάζονται λοιπόν να περάσουν στην παρανομία.
Από το 1969 (σύσταση της RAF=Φράξια Κόκκινος Στρατός) έως και το 1972 η οργάνωση RAF αποτελούσε τον Νο 1 «πονοκέφαλο» του δυτικού γερμανικού Κράτους.
Με ληστείες σε τράπεζες τα μέλη της ομάδας κατάφερναν να καλύπτουν τα έξοδά τους για όπλα. Η δράση της οργάνωσης άλλωστε ήταν δαπανηρή (βόμβες, εκρηκτικοί μηχανισμοί). Μια σειρά όμως λαθών ήταν μοιραία. Οι σύντροφοι της RAF συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Η δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης αρχίζει και τελειώνει με το θάνατο των μελών της μέσα στα λευκά κελιά.
   Η βιογραφία αυτή, κατά την άποψή μου, αποτελεί μια από τις πληρέστερες που έχουν γραφτεί ποτέ για το ιδρυτικό μέλος της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης της Γερμανίας. Η Ντίτφουρτ έχει ψάξει διεξοδικά για τη ζωή της Μάινχοφ (φαίνεται άλλωστε και από τις πηγές της). Προσπαθεί να βρει τι οδήγησε αυτή τη γυναίκα στο να γίνει αντάρτισσα των πόλεων γι’ αυτό και η περιγραφή της ζωής της Μάινχοφ αρχίζει από την ημέρα γέννησής της. Σκιαγραφείται εκτός από το οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο φαντάζει ακατάλληλο, και το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο εκείνης της εποχής, το οποίο ήταν ζοφερό. Η Γερμανία είχε βγει από έναν πόλεμο, που τη χώρισε τελικά στα δύο, γεγονός που οι πολίτες δε μπορούν να δεχτούν. Συμμετέχει στον πόλεμο του Βιετνάμ προκαλώντας έτσι την οργή των αριστερών παρατάξεων. Όλα αυτά τα γεγονότα ήταν αδύνατο να αφήσουν αδιάφορη την Μάινχοφ, η οποία δήλωνε ενεργό μέλος της κοινωνίας. Το αρνητικό βέβαια αυτού του βιβλίου είναι ίσως το γεγονός ότι η συγγραφέας ανήκει στο χώρο της Αριστεράς, οπότε σε ορισμένα σημεία όπου αναφέρεται στις δράσεις ενάντια του καπιταλισμού, συμφωνεί με αυτές.
«Ούλρικε Μάινχοφ-Η βιογραφία»- Γιούττα Ντίτφουρτ
Εκδόσεις Νάρκισσος

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
'Σασμός - Ψυχογραφώντας την Άννα',
'Σασμός - Ψυχογραφώντας την Άννα', "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 3402 Views

Η Άννα, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, δεν ξέρουν να είναι τίποτα άλλο πέρα από νοικοκυρές, σύζυγοι και μητέρες. Αν βγουν από τη ζώνη ασφαλείας που είναι το σπίτι τους, θα τα χάσουν. Θα τα χάσουν και θα χαθούν. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη