Ο αειθαλής Κώστας Τσόκλης με το έργο του στη Φλωρεντία

838 Views
Ο αειθαλής Κώστας Τσόκλης με το έργο του στη Φλωρεντία Ο αειθαλής Κώστας Τσόκλης με το έργο του στη Φλωρεντία

 


Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 θα γίνει στη Φλωρεντία της Ιταλίας μια τριπλή παρουσίαση του έργου και της σκέψης του Κώστα Τσόκλη. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί μια έκθεση ζωγραφικήςστην Γκαλερί “Il Ponte”, με έργα του από τη σειρά «Τίποτα»(εγκαίνια στις 18:00) και θα πραγματοποιηθεί μια ομιλία του με τίτλο «"Εν τέλει" πάλιο Λόγος είναι»,που αναφέρεται στην καινούργια του θέση υπέρ του «έργου – πρόθεση» και όχι του «έργου- αντικειμένου», στην εκκλησία της “Santa Verdiana”, στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Φλωρεντίας, στις 21:00 και θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο, η Performance του με τίτλο «Tsoclis, Εμείς».

Συντονισμός των εκδηλώσεων: Andrea Alibrandi
Ο Κώστας Τσόκλης γράφει για την έκθεση: «Αυτά τα έργα, θα ήθελα να είναι σαν όταν κάποιος σε χαιρετάει με εγκαρδιότητα σε μια κοσμική συνεύρεση, κι εσύ ενώ κάτι σου λέει το πρόσωπό του δεν μπορείς να θυμηθείς από που τον ξέρεις, πού και πότε τον συνάντησες, τον είδες. Κι αυτό σου δημιουργεί μια ανησυχία, μια ταραχή, μια ενοχή θα έλεγα. Θα ήθελα δηλαδή, να σου θυμίζουν κάτι που δεν μπορείς να προσδιορίσεις».

Διάρκεια παρουσίασης των έργων: 30 Μαΐου – 28 Ιουνίου 2019

Απόσπασμα από την ομιλία του:
«Μέσα στην τρικυμία των γεγονότων, καράβι σωτηρίας ανήμπορο τώρα πια η Τέχνη και ο καλλιτέχνης αυτοδίδακτος καπετάνιος,πότε ναυαγός διακεκριμένης και πότε απόκληρος μιας αυτάρκους επικαιρότητας. Ένας σκύλος που γαυγίζει ή ένα πουλί που κελαηδάει μέσα στην οχλοβοή, πιστεύοντας, ότι θα μπορούσε η φωνή του να καλύψει τη βαβούρα του κόσμου και να της δώσει ρυθμό και νόημα. Και όσο πιο πολύ συνειδητοποιεί την αδυναμία του ή απελπίζεται και σωπαίνει για πάντα (προς ικανοποίηση των άσπονδων φίλων του) ή εξακολουθεί να γαυγίζει ακόμα πιο δυνατά, να τραγουδάει γλυκύτερα, μέχρι να σκάσει.  Μόνη του πιθανή αμοιβή, οι φευγαλέοι σχολιασμοί των άλλων για την περίπτωση του. Σπάνια μια μαρτυρία ιστορική, όπως διακαώς ελπίζει. Κατά τα κέφια του ανοικτίρμονος Θεού».
«Tsoclis, Εμείς» - Performance

Ο Κώστας Τσόκλης γράφει για την Performance:
«Σίγουρα, μέσα στο πέλαγος της ζωής και του έργου μας κολυμπάνε και συχνά πνίγονται πολλά πρόσωπα. Και παραμένουμε Εμείς στην επιφάνεια, σαν δείγματα ζωντανά αυτής της ομαδικής προσπάθειας σωτηρίας, χάνοντας όμως, σιγά σιγά την αρχική μας μορφή και παίρνοντας τη γενική μορφή του ανθρώπου. Χωρίς φύλο, χωρίς ηλικία, χωρίς πατρίδα.

Μέσα στo πλαίσιo της “Ζωντανής μου Ζωγραφικής” που άρχισε το 1985 με το “Καμακωμένο Ψάρι” και συνεχίστηκε με μια σειρά ανάλογων έργων μέχρι τις πολυσύνθετες τεράστιες τραγωδίες, για να καταλήξει τελικώς στα “Δέκα σημεία όρασης” το καλοκαίρι του 2017 στην Πάφο, τώρα προτείνω τον εαυτό μου σαν ecran πάνω στο οποίο θα προβάλλονται συμβολικά κάποια πρόσωπα που (μεταξύ άλλων πολλών), συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί αυτός ο άνθρωπος, αυτό το έργο, που λέγεται Κώστας Τσόκλης. Και αυτό, όχι τόσο για να αποδοθεί δικαιοσύνη (που και αυτό θα το επιθυμούσα), αλλά για να δημιουργηθεί ένα ακόμα έργο τέχνης και να σπρώξω τη “Ζωντανή Ζωγραφική” ως τα έσχατα όρια της.

Με αυτό το έργο, δεν διατείνομαι ότι προτείνω ένα καινούργιο λεξιλόγιο, αλλά ότι με λέξεις γνωστές, γράφω ένα ακόμη ποίημα, την ομορφιά και τη διαχρονικότητα του οποίου, δεν μπορώ να προβλέψω».

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Κώστας Τσόκλης

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Η δίκη των 7 του Σικάγο»: Μια υπόθεση που επανέρχεται για να προβληματίσει. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
«Η δίκη των 7 του Σικάγο»: Μια υπόθεση που επανέρχεται για να προβληματίσει. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 437 Views

Μια ταινία η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο Σικάγο των Η.Π.Α.  Είδε και σχολιάζει η Ελένη Μαντίκου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή