Τα φανταστικά ά- λογα του Φίλιπ Τσιάρα. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

378 Views
Τα φανταστικά ά- λογα του Φίλιπ Τσιάρα. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. Τα φανταστικά ά- λογα του Φίλιπ Τσιάρα. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Τα φανταστικά ά- λογα του Φίλιπ Τσιάρα. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Αυτές τις μέρες μας προσφέρεται η δυνατότητα  να δούμε από κοντά μία σειρά έργων του εξαιρετικού καλλιτέχνη διεθνούς φήμης, Φίλιπ Τσιάρα. Τα έργα του εκτίθενται στην έκθεση Imaginary Horses στη γκαλερί Donopoulos IFA.
 
Η έκθεση του είναι εμπνευσμένη από το μοτίβο που αποτελεί τον πυρήνα της καλλιτεχνικής του έκφρασης εδώ και δεκαετίες, τα άλογα. Τα άλογα άλλωστε για τους Έλληνες που ανασύρουν μνήμες από την αρχαία μυθολογία αποτελούν ηρωικά πλάσματα. Ο Πήγασος - ο γιος της Μέδουσας και του Ποσειδώνα, ο Βουκεφάλας -  το άλογο του Μ. Αλεξάνδρου, ο Ιππόκαμπος -  το μυθικό άλογο-ψάρι που έσερνε το άρμα του Ποσειδώνα ,  ο Αρίωνας  - ο μυθικός ίππος που φημίζονταν ως ταχύτερος του ανέμου, ο  λευκός Μονόκερως, ο Ξάνθος και ο Βαλίος - τα δύο άλογα του Αχιλλέα που έσερναν το άρμα του στον Τρωικό πόλεμο και φυσικά ο Δούρειος Ίππος είναι κάποια από αυτά τα μυθικά όντα. Πέραν όμως της ελληνικής μυθολογίας, το άλογο θεωρούνταν σε πολλούς πολιτισμούς και εποχές ως κάτι πολύ σημαντικό προσδίδοντας του μάλιστα μαγικές ιδιότητες.  Ήδη από την προϊστορία συναντάμε τη μορφή του αλόγου στο σπήλαιο του Lascaux , στην κινέζικη μυθολογία, σε έργα του Νεοκλασικισμού, του Μοντερνισμού και της σύγχρονης τέχνης.
 
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου καλλιτέχνη : «Ο πολιτισμός έχει προοδεύσει σημαντικά από τρία φαινόμενα, το άλογο, το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο. Καθένα από αυτά έχει δημιουργήσει εκθετικές αλλαγές στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, μέσω της ικανότητας να διανύουν μεγάλες αποστάσεις δια ξηράς. Το άλογο είναι ίσως το σημαντικότερο από τα τρία, γιατί διαθέτει μακράν τη μεγαλύτερη ιστορική θητεία. Το άλογο έχει επιτρέψει στους ανθρώπους να διασχίσουν ηπείρους, να κατακτήσουν αυτοκρατορίες με ηγούμενο το Ιππικό, να σκάβουν την εύφορη γη και να βαστούν το βάρος της ανθρωπότητας από την εποχή της επινόησης του τροχού…. »
 
Ο Φίλιπ Τσιάρας έχει μια ιδιαίτερη γλώσσα και ταυτότητα, και αυτό το γεγονός είναι που τον έχει κάνει ξεχωριστό σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα ευρηματικός ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί τις μορφές του αλόγου στο κάθε του έργο ξεχωριστά. Είναι φανερή η προσπάθεια του να πετύχει την ελευθερία της έκφρασης του πάθους, του ενστίκτου  και  της φαντασίας, την απομάκρυνση από το κάθε τι λογικό(ά-λογο), στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τον χαρακτήρα του περήφανου και ευγενούς αυτού ζώου.  
 
Διάρκεια έκθεσης  06.03 – 05.04.2015
Ώρες λειτουργίας
Τρ-Πε-Πα: 11:00-14:00, 18:00-21:00, 
Τε: 11:00-14:00, Σα: 11:00-15:00
Donopoulos IFA, Αγίας Θεοδώρας 3, 54623 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 552633

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
με 9 Σχόλια 1483 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την συναρπαστική παράσταση της Ομάδας Νάμα «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» στο Θέατρο Αυλαία  Πέμπτη 19/5 ή Παρασκευή 20/5 στις 21:00

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή