Αυτός είναι ο πίνακας του Τσαρούχη που σόκαρε και απαγόρευσε η Αστυνομία

1250 Views
Αυτός είναι ο πίνακας του Τσαρούχη που σόκαρε και απαγόρευσε η Αστυνομία Αυτός είναι ο πίνακας του Τσαρούχη που σόκαρε και απαγόρευσε η Αστυνομία

 


 
Η ζωή κύκλους κάνει. Θυμάστε την έφοδο της αστυνομίας στην κινηματογραφική προβολή του «Τζόκερ» στις αρχές του περασμένου χειμώνα; Ήταν λίγους μήνες μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.

Δεκαετίες πριν, το 1952, είχε συντελεστεί και πάλι πολιτική αλλαγή. Το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς ο Αλέξανδρος Παπάγος με τη βοήθεια του πλειοψηφικού.. εκλογικού συστήματος γινόταν «κοινοβουλευτικός δικτάτορας». Με 247 βουλευτές στους 300, άφησε μόλις 51 για την αξιωματική αντιπολίτευση που αποτελούσε ο συνασπισμός της ΕΠΕΚ και του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

Σχεδόν ένα μήνα μετά τις εκλογές, στο Ζάππειο γινόταν μια έκθεση της «ντριμ τιμ» της ελληνικής ζωγραφικής. Ήταν έργα της κίνησης «Αρμός», ζωγράφων με διαφορετική νοοτροπία, αλλά ένα όραμα, να αλλάξουν την εικόνα της Τέχνης τους.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιάννης Τσαρούχης. Τα θέματά του περίπου γνωστά. Δεν μπορούσαν να λείψουν τα… ναυτάκια. Ένα από αυτά προκάλεσε την μήνιν της Αστυνομίας. Ήταν το έργο με αριθμό 262 και τίτλο «Σύνθεσις».


Παρασκευή πρωί 19/12 εμφανίζεται στο Ζάππειο ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Αναζητά τον Τσαρούχη, αλλά βρίσκει στον ομότεχνό του Νικολάου από τον οποίο ζητά να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο έργο επειδή δημιουργεί προβλήματα. Ο Νικολάου πειθαρχεί στην παράκληση – εντολή και πάει στην αποθήκη το έργο.

Ξεσπά σάλος στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Το συγκεκριμένο έργο έχει εκτεθεί στο εξωτερικό χωρίς προβλήματα. Ο ίδιος ο Τσαρούχης δηλώσει ότι το εμπνεύστηκε από ένα αέτωμα του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Λονδίνο και παριστάνει τον θεό Κηφισό.

Την επομένη το έργο αποκαθίσταται, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού δεν κρύβει την δυσφορία του για την ενέργεια του Αστυνομικού Διευθυντή. Όπως και στην περίπτωση του «Τζόκερ» κανείς δεν έμαθε τι πραγματικά έγινε.

Στην εφημερίδα «Απογευματινή» που είχε εκδοθεί εκείνη την εποχή εντοπίσαμε δύο ρεπορτάζ του Βάσου Τσιμπιδάρου για την περίπτωση μαζί με δηλώσεις του ίδιου του Τσαρούχη. Έχουν ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον έχει και ο πίνακας για τον οποίο έγινε τόσος ντόρος και πήγε να τινάξει μια έκθεση – σταθμό για την εποχή της στον αέρα…


Το ρεπορτάζ της «Απογευματινής» της 22ας Δεκεμβρίου 1952


Τo επίμαχο έργο του Τσαρούχη που σόκαρε τον Αστυνομικό Διευθυντή Αθηνών

Το ρεπορτάζ για την αποκατάσταση του έργου του Τσαρούχη στην έκθεση του Ζαπείου
 
Πηγή: pasatempo
 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Γιάννης Τσαρούχης

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

1 Comments

  1. <strong>Παυλος</strong>
    Παυλος
    Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον το άρθρο, ατυχή και άκαιρα τα πολιτικά σχόλια, που στο φινάλε το αδικούν κιόλας. Πρώτον γιατί το θέμα είναι ο πίνακας του Τσαρούχη και εντελώς συνειρμικά και αναίτια πετιέται ο ... Τζόκερ. Δευτερον γιατί εκ του ασφαλούς κρίνετε μια εποχη 70 χρόνια πίσω με τα δεδομένα τα σημερινά - σύνηθες λάθος κατά την ανάγνωση της Ιστορίας. Θα αρκούσε λοιπόν η παράθεση των γεγονότων χωρίς ειρωνικά σχόλια. Επειτα κιόλας πολιτιστικός-καλλιτεχνικος είναι ο χαρακτήρας της σελίδας, όχι κομματικός με σαφείς προσανατολισμούς. (Από ένα μη δεξιό, φιλότεχνο φιλόλογο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κότσιρας, Μποφίλιου, Ξυδάκης & Trio Mousikanti δωρεάν στο Παρά Θιν΄Αλός 2020
Κότσιρας, Μποφίλιου, Ξυδάκης & Trio Mousikanti δωρεάν στο Παρά Θιν΄Αλός 2020
με 0 Σχόλια 2462 Views

4 επιλεγμένες μουσικές εκδηλώσεις οι οποίες  χαρακτηρίζονται από την ποιότητα της καλλιτεχνικής δουλειάς των δημιουργών τους, περιλαμβάνονται  στο φετινό πρόγραμμα του «Παρά θιν αλός» που συμπληρώνει αισίως τρεις δεκαετίες ζωής.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή