Ο Θεοτοκόπουλος και οι «Χάρτινες Εικόνες» του Αγίου Όρους στη Casa Bianca.

378 Views
Ο Θεοτοκόπουλος και οι «Χάρτινες Εικόνες» του Αγίου Όρους στη Casa Bianca. Ο Θεοτοκόπουλος και οι «Χάρτινες Εικόνες» του Αγίου Όρους στη Casa Bianca.

Ο Θεοτοκόπουλος και οι «Χάρτινες Εικόνες» του Αγίου Όρους στη Casa Bianca.

04/10/2014 | 10:00 - 15/11/2014 | 18:00

Μια ευτυχής και σπάνια συμπαράθεση παρουσιάζεται στην Casa Bianca στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων: στο επίκεντρο βρίσκεται η μοναδική εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), που φυλάσσεται στο Πνευματικό Αρτοφόριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμούπολης Σύρου.

Η σημαντικότατη εικόνα του μεγάλου καλλιτέχνη πλαισιώνεται από τις «Χάρτινες Εικόνες» του 18ου-19ου αιώνα, που προέρχονται από την Πινακοθήκη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Πρόκειται για χαρακτικά, κυρίως χαλκογραφίες, που τυπώθηκαν στον Άθω, αποτύπωναν απόψεις μονών και αναπαραστάσεις εικόνων και κειμηλίων και τις έφεραν οι προσκυνητές μαζί τους ως λατρευτικά αναμνηστικά.

Πρόσφυγες προσκυνητές από τα Ψαρά μετέφεραν και την ύψιστης εθνικής και θρησκευτικής αξίας εικόνα του El Greco, όταν φεύγοντας από τα καταστραμμένα Ψαρά εγκαταστάθηκαν στην Ερμούπολη, όπου έχτισαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον οποίο και αφιέρωσαν το πρώιμο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος τιμάται φέτος τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ισπανία, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του (Χάνδακας 1541 - Τολέδο 7 Απριλίου 1614). Η εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου», σπάνιο δείγμα των πρώιμων έργων του, φιλοτεχνήθηκε όσο αυτός βρισκόταν ακόμη στην Κρήτη, γύρω στο 1562-156. Πρόκειται για σημαντικότατη εικόνα, γιατί αφ’ ενός μεν διαφαίνονται οι βυζαντινές καταβολές του, αλλά και οι δυτικότροπες επιρροές που διαμόρφωσαν αργότερα την καλλιτεχνική του ταυτότητα.

Η εικόνα ανακαλύφθηκε τυχαία το 1983 στη Σύρο, όπου φυλασσόταν στο πνευματικό Αρτοφόριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, «των Ψαριανών», περίπου από το 1850. Φέτος ταξίδεψε μέχρι το Τολέδο της Ισπανίας, για να παρουσιαστεί στην έκθεση «Ο Έλληνας του Τολέδου» που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Foundation El Greco 2014».

Διάρκεια έκθεσης: 4 Οκτωβρίου – 15 Νοεμβρίου

Εγκαίνια: 9 Οκτωβρίου, 20:00

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10:00 – 18:00, (Δευτέρα: κλειστά)

Συνεργασία: Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων, Τμήμα Πινακοθήκης & Εικαστικών Δραστηριοτήτων


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκην. Δημήτρη Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο.
«Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκην. Δημήτρη Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο.
με 0 Σχόλια 876 Views

 Ο πόθος για εξουσία, ο φόβος, ο φόνος, η οσμή του αίματος, οι δαίμονες και τα σκοτάδια των δύο φύλων κι από την άλλη η μαύρη κωμωδία του έργου που λέγεται «ζωή» συναντιούνται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή