Άνοιξε στο κοινό η κινέζικη συλλογή της Αλ. Τέλλογλου στην ιστορική κατοικία του ζεύγους

1032 Views
Άνοιξε στο κοινό η κινέζικη συλλογή της Αλ. Τέλλογλου στην ιστορική κατοικία του ζεύγους Άνοιξε στο κοινό η κινέζικη συλλογή της Αλ. Τέλλογλου στην ιστορική κατοικία του ζεύγους

 Xθες το βράδυ  άνοιξε για το κοινό η έκθεση της κινέζικης συλλογής του Τελλογλείου, μοναδική στη Θεσσαλονίκη, με κινέζικα κεραμικά και μικρά γλυπτά του 18ου, 19ου και αρχών του 20ού αιώνα. Στην ιστορική κατοικία του ζεύγους Τέλλογλου, έδωσε διάλεξη ο δρ. Γιώργης Μαγγίνης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη με θέμα «Κοιτώντας προς Ανατολή: Ασιατική τέχνη από τη συλλογή της Αλίκης Τέλλογλου».

«Ήμασταν τυχεροί που αξιωθήκαμε να ταξιδέψουμε πολύ, να δούμε στα διάφορα μέρη της γης τις διάφορες μορφές της Τέχνης και να ακούσουμε τις διάφορες φωνές της που μιλούσαν για την κάθε γωνιά ξεχωριστά και για κάθε χώρα και φυλή το ίδιο», έγραφε  η Αλίκη Τέλλογλου, μιλώντας για τα ταξίδια που έκανε το ’60 με τον σύζυγό της Νέστορα στην Άπω Ανατολή.

Μισό αιώνα αργότερα, η κινέζικη συλλογή της Αλίκης Τέλλογλου, τεκμήριο της αγάπης της για το εξωτικό, το όμορφο, το συναρπαστικό, συστήνεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων στην Οικία Τέλλογλου, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: αγαλμάτια, ειδώλια, ξυλόγλυπτους πίνακες, αγγεία από πορσελάνη, πηλό και λάκα, πίνακες από ζωγραφισμένο μετάξι, έπιπλα και άλλα αντικείμενα και μικροαντικείμενα.

«Αγοράστηκαν από τους συλλέκτες στα μακρινά τους ταξίδια τη δεκαετία του ’60, κυρίως για την αισθητική τους αξία και τη μαγεία που εκπέμπουν ως δείγματα ενός μακρινού πολιτισμού με βαθιές ρίζες στο παρελθόν», σημειώνει η η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά. «Στην επιλογή τους βάραινε κυρίως η ανταπόκρισή τους στο γούστο των συλλεκτών, ιδιαίτερα της Αλίκης, που θαύμαζε απεριόριστα τον κόσμο, τη φιλοσοφία, την τέχνη της Άπω Ανατολής. Για τον λόγο αυτό συμπεριλήφθηκαν και εκτίθενται κάποια από αυτά στην ανακαινισμένη πρόσφατα οικία των Τέλλογλου στην πλατεία Αριστοτέλους», προσθέτει.

Κεραμικά αλογάκια του Πάνου Βαλσαμάκη και άλλα μικρού μεγέθους έργα Ελλήνων δημιουργών πλαισιώνουν την έκθεση αναδεικνύοντας στοιχεία της αλληλεπίδρασης πολιτισμών.

Για το ερχόμενο διάστημα προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις (θεατρικά, διαλέξεις κλπ), που στόχο έχουν να αναδείξουν πτυχές του κινέζικου πολιτισμού.  Ήδη τους προηγούμενους μήνες έγινε ένας κύκλος μαθημάτων που στόχο είχε να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με βασικά ζητήματα της κινέζικης γλώσσας.

Η έκθεση στην Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος) θα είναι επισκέψιμη κάθε Τετάρτη 18.00 – 19.00 όλο τον Μάιο, παράλληλα με το πρόγραμμα των ξεναγήσεων στον χώρο.  Με την ευκαιρία της έκθεσης εκδόθηκε από το Τελλόγλειο συνοδευτικός κατάλογος, ο οποίος πωλείται 10 ευρώ.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Με τη σιωπή»: Μια σπουδαία παράσταση, αυτό που λέμε «καλό θέατρο». Τηλε-είδαμε & Σχολιάζουμε.
«Με τη σιωπή»: Μια σπουδαία παράσταση, αυτό που λέμε «καλό θέατρο». Τηλε-είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 3556 Views

 Μια παράσταση δεμένη, με συνοχή, με περιεχόμενο, μια παράσταση επιπέδου, που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Είναι αυτό που λέμε «καλό θέατρο»… Είδε η Άννια Κανακάρη και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή