Το τζιν παντελόνι έκθεση στο Τελλόγλειο

265 Views
Το τζιν παντελόνι έκθεση στο Τελλόγλειο Το τζιν παντελόνι έκθεση στο Τελλόγλειο

 Το τζιν παντελόνι έκθεση στο Τελλόγλειο

Το δημοφιλές τζιν παντελόνι αποδομείται και πρωταγωνιστεί… αλλιώς σε μία νέα, πρωτότυπη έκθεση που παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Deconstructing Jeans», που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016, στις 20.00, στο Τελλόγλειο.
 
Μέσα από τη θεωρία της Αποδόμησης, οι φοιτητές προσεγγίζουν το ένδυμα με καμβά το denim παντελόνι. Πειραματίζονται στην ανάπλαση ενός νέου ύφους μελετώντας το στιλ διάσημων σχεδιαστών μόδας. Τελικά επιδιώκουν μία νέα αισθητική προσέγγιση.
 
Τι κοινό έχει ο Balenciaga με τη Rei Kawakubo & o Dior με τον Martin Margiela; Μπορεί να αναγνωρίσει κανείς το στιλ τους μέσα από ένα αποδομημένο τζιν;
 
Το σώμα αμφισβητείται, όπως και τα δεδομένα όρια του ενδύματος. Η σχέση σώματος–ενδύματος χτίζεται από την αρχή με αφετηρία το τζιν παντελόνι. Η τέλεια εικόνα της πρότυπης ομορφιάς ανατρέπεται μέσα από ακαθόριστα σχήματα και τον κατακερματισμό του συνόλου.
 
Η έκθεση περιλαμβάνει 30 τζιν ξαναφτιαγμένα αλλιώς, δημιουργώντας ένα καινούριο αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα, καθώς και μια σειρά σχεδίων (sketchbooks) στα οποία περιγράφεται η διαδικασία της έμπνευσης και της δημιουργίας. 
 
Το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης (Clothing Design & Technology) ιδρύθηκε το 1999 και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα σ’ αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Ανήκει στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκεται στο Κιλκίς, περιοχή με δραστηριότητα στον τομέα Κλωστοϋφαντουργίας-Ένδυσης. Ο κλάδος αυτός παραμένει ζωτικός και σημαντικός για την Ελληνική Οικονομία και για το λόγο αυτό σημαντικοί εταίροι του τμήματος είναι ο ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος) & η ΕΟΓ (Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας).
 
Το τμήμα έχει περίπου 650 ενεργούς φοιτητές από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία. Έχει μεγάλη ζήτηση (150 εισακτέοι/έτος) ενώ για πολλούς αποτελεί 1η προτίμηση.
 
Συνεργάζεται με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για την διάδοση μίας νέας αισθητικής και κουλτούρας στη μόδα και το ένδυμα με γνώμονα την αειφορία και την τεχνολογική ανάπτυξη και παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και παρουσιάσεις μόδας, καθώς και σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις & βραβεία: Διεθνής Διαγωνισμός Γούνας REMIX, Μιλάνο 2005 (2ο διεθνές βραβείο), Διαγωνισμός Νέων Σχεδιαστών Fashion Forward, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 2008 (1ο & 2ο Βραβείο), Πανελλήνια 1α βραβεία για το σχεδιασμό γούνας FURFAIR ATHENS από τον  Σύνδεσμο  Ελλήνων Γουνοποιών  σε συνεργασία με τη NAFA (North American Fur Association) (Απρίλιος 2013, 2014 και 2015).
.
Διάρκεια έκθεσης: έως 10 Σεπτεμβρίου 2016
Επιμέλεια:
Για το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας:
Βενετία Κουτσού, ενδυματολόγος – σχεδιάστρια Μόδας, καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος 
Ελευθερία Στόικου, visual artist, εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος, καθηγήτρια αισθητικής αγωγής στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.
 
Για το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.:
Δρ Θέμις Βελένη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 18.00 – 21.00, Τετάρτη 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Χρώματα στον ορίζοντα» μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη για την φωτογραφία της αναγνώστριας Χ. Μαλιαχόβα.
«Χρώματα στον ορίζοντα» μια ιστορία του Σ. Παρχαρίδη για την φωτογραφία της αναγνώστριας Χ. Μαλιαχόβα.
με 0 Σχόλια 885 Views
«Για πες μας Χρωματά, τι χρώματα είδες σήμερα στην λίμνη;» «Τι θα μου δώκετε να φάγω για να σας πω;» «Τι θες;» ρωτούσαν τα παιδιά όλα μαζί…. Μια πρωτότυπη #ιστορία γραμμένη από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σταύρο Παρχαρίδη εμπνευσμένη από την #φωτογραφία της αναγνώστριας Χριστίνας Μαλιαχόβας για τις «ΕικόνεςΛέξεις» και την #Κουλτουρόσουπα.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή