Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη»

881 Views
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη»

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  
«Το Τελλόγλειο προσφέρει υπηρεσίες εθνικές και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκές. Είναι η κοσμηματοθήκη των αρχών και αξιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αξίζει τον κόπο όχι μόνο να συμπαρασταθούμε στο έργο του, να αναδείξουμε το έργο του», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.
 
Στην έκθεση, που έγινε υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρωταγωνιστεί η Θεσσαλονίκη   με το χρώμα που της έδωσαν Γάλλοι και άλλοι ξένοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. 
 
Μιλώντας στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου, ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «η δραστηριότητα του Τελλογλείου είναι πάντα, όχι μόνο συμβολικά αλλά ουσιαστικά, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας».
 
Αναφερόμενος στην έκθεση παρατήρησε ότι περιλαμβάνει «σχέδια, χάρτες, ακουαρέλες από Αγγλογάλλους στρατιώτες – καλλιτέχνες που βρέθηκαν εξαιτίας του πολέμου εδώ και μπόρεσαν μέσα από την τέχνη τους να απεικονίσουν τη Θεσσαλονίκη σαν έναν τόπο ο οποίος βγάζει πολιτισμό, ειρήνη, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, κόσμημα της Ελλάδας, αλλά μια πόλη πολυεθνική εκ φύσεως που εκπέμπει όλες αυτές τις αξίες, ακτινοβολεί παντού».
 
Την τελετή άνοιξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Τελλογλείου, πρύτανης του Α.Π.Θ., Περικλής Μήτκας, ο οποίος επισήμανε ότι «το Τελλόγλειο αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους και δυναμικούς μουσειακούς οργανισμούς της χώρας». Αναφερόμενος στην έκθεση είπε ότι «αποτελεί προσπάθεια εξαιρετικά φιλόδοξη και σημαντική στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε,  ως μεγάλη διεθνής διοργάνωση με ιδιαίτερο σημασία για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι  «προβάλλει το αποτέλεσμα πολυετούς ερευνητικής προσπάθειας».
 
Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Philippe Ray αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια στην έκθεση, καθώς, όπως είπε καταγράφει «μία τραγική σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας, ελάχιστα γνωστή στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Είναι ουσιαστικής σημασίας, διότι δείχνει πώς μοιάζει η Ευρώπη όταν κυριαρχείται από τον εθνικισμό, τον αλυτρωτισμό και τις ηγεμονικές τάσεις». Όπως είπε ακόμη, «η έκθεση που παρουσιάζεται από το Τελλόγλειο διακρίνεται από τη μεγάλη αξία της προσέγγισης του θέματος από μια ανεξερεύνητη γωνία».
 
Στη σπανιότητα μίας τέτοιας παρουσίασης αναφέρθηκε και ο διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών Alexandre Farnoux. «Πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα, για την οποία κανείς μέχρι σήμερα δεν υπολόγισε το εύρος και τις επιδράσεις ,τόσο εδώ όσο και στη Γαλλία. Με την έκθεση αυτή σημειώνεται μία πολύ μεγάλη πρόοδος στη γνώση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, σε μία τόσο ιδιαίτερη ιστορική στιγμή», παρατήρησε.
 
Περιγράφοντας την έκθεση η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, που έχει τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης, τόνισε: «Είναι μια έκθεση που βγαίνει μέσα από τον πόλεμο, από νέους δημιουργούς –πολλοί από αυτούς πολύ προικισμένοι (Paul Jouve, Charles Martel, Delcluse, Amable, Rameau κ.ά.) που η μοίρα τους έφερε να δημιουργήσουν στην περιοχή μας θαυμάσια έργα, τα οποία επιστρέφουν σήμερα πίσω, στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν, σαν αποκάλυψη και προσκύνημα μαζί».
 
Για την έκθεση συνεργάστηκαν η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Εκθέματα δάνεισαν: από το Παρίσι το Musée de l’ Armée, το Μουσείο Pompidou και το Institut de France, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, το ΜΙΕΤ, το ΕΛΙΑ, η συλλογή Αρσέν και Ρουπέν Καλφαγιάν και άλλοι ιδιώτες συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδας.
 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: έως 10 Φεβρουαρίου 2019

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή