«Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» & «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία του Παρισιού». 2 εξαιρετικές εκθέσεις στο Τελλόγλειο. Απο την Μπουντουρέλη Ελένη

696 Views
«Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» & «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία  του Παρισιού». 2 εξαιρετικές εκθέσεις στο Τελλόγλειο. Απο την Μπουντουρέλη Ελένη «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» & «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία του Παρισιού». 2 εξαιρετικές εκθέσεις στο Τελλόγλειο. Απο την Μπουντουρέλη Ελένη

 «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» & «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία  του Παρισιού». 2 εξαιρετικές εκθέσεις στο Τελλόγλειο. Απο την Μπουντουρέλη Ελένη

Η έκθεση «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ‘21» προτείνει μια πρωτότυπη ανάγνωση δύο εμβληματικών έργων του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου που σχετίζονται με τον Ρομαντισμό και τον Φιλελληνισμό μέσα από τα έργα  «Σφαγές της Χίου» και την «Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», όπως αποδόθηκαν μέσα από τα μάτια Ελλήνων εικαστικών, όπως ο Σπύρος Βασιλείου και ο Ευάγγελος Ιωαννίδης.
 
Η δεύτερη έκθεση που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του ιδρύματος, αφορά σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά πανοράματα του 19ου αιώνα, που ανήκει στη συλλογή του Τελλογλείου και απεικονίζει μία από τις κρισιμότερες μάχες του Γαλλοπρωσικού Πολέμου (1871), συγκεκριμένα αυτήν για την υπεράσπιση του φρουρίου του Issy, πρωταγωνιστεί στην έκθεση  «Ο Φιλιποτό  δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία  του Παρισιού».
 
Τα έργα της συλλογής κρύβουν μια συναρπαστική ιστορία κλοπής και εύρεσης, καθώς και μια πολύχρονη έρευνα για την χρονολογική τοποθέτησή τους και ταυτοποίηση της αυθεντικότητάς τους.
 
Και με τις δυο εκθέσεις μεταφερόμαστε στο πεδίο της μάχης, μέσα από την επιβλητική ατμόσφαιρα των ζωγραφικών έργων που μας μεταδίδουν αβίαστα σχεδόν την αγωνία, τον φόβο και τον ηρωισμό των πρωταγωνιστών τους.
 
Δυο εκθέσεις που σας προ(σ)καλούν να ψάξετε λίγο περισσότερο για την ιστορία των μαχών, τις πολιτικές σκοπιμότητες, τον αγώνα για απελευθέρωση και τις μικρές ανείπωτες ιστορίες που περιβάλλουν πάντα τις μεγαλύτερες.
 
Οι δύο αυτές διοργανώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνικής και Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και σε συνεργασία με μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας και της Γαλλίας, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου.
 
Επισκεφτείτε το Τελλόγλειο, δείτε τις εκθέσεις, αναλογιστείτε λιγάκι την ιστορία, παρατηρείστε τα εξαιρετικά δείγματα ρομαντικής τεχνοτροπίας, βρείτε τις επιρροές του οριενταλισμού και εντοπίστε τις νοηματικές γέφυρες μεταξύ των δυο αυτών εκθέσεων.
 
Οι εκθέσεις «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 31 Ιανουαρίου 2017.
 
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη και Πέμπτη 9.00 – 14.00, Τετάρτη και Παρασκευή 9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

#Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, #Τελλόγλειο, #εκθέσεις, #εικαστικά, #τέχνη, #Ντελακρουά, #Φιλιποτό, #art, #EleniBountoureli,#ΕλένηΜπουντουρέλη,#τέχνη&βιβλίο, #tehni&vivlio

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
με 0 Σχόλια 2396 Views

Ήταν μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση, με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής, που μετονομάζει το θέατρο της οδού Χηλής, σε θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» και μία συναυλία, που ταξίδεψε το κοινό στον χρόνο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη