Εγκαίνια έκθεσης «Απομόνωση» του Δημήτρη Ταντανόζη στο Γενί Τζαμί.

992 Views
Εγκαίνια έκθεσης «Απομόνωση» του Δημήτρη Ταντανόζη στο Γενί Τζαμί. Εγκαίνια έκθεσης «Απομόνωση» του Δημήτρη Ταντανόζη στο Γενί Τζαμί.Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, ώρα 20:00, στο Γενί Tζαμί, την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ταντανόζη, μια εικαστική εγκατάσταση, με τίτλο απομόνωση.

Στο απόσπασμα από το κείμενο του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη Η εικαστική διαχείριση ως κοινοτοπία στην εργασία του Δημήτρη Ταντανόζη, διαβάζουμε: «…στην εργασία κυριαρχεί η επανάληψη και όταν υπάρχει παραλλαγή, η επανάληψη της παραλλαγής κ.ο.κ. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο καλλιτέχνης εννοεί ότι το πράγμα είναι το ίδιο – είναι εκείνο το πράγμα ή εκείνο το πράγμα- αλλά πάντοτε είναιεκείνο το πράγμα. Το ονομάζει, ο ίδιος λόγος (το ίδιο κείμενο) στις έξι όψεις ενός κύβου…» και «…Στις ιστορίες τουΤαντανόζη εμπλέκεται και μία Λούλα σε εννέα παραλλαγές. 
Η Λούλα είναι ένα πρόσωπο χωρίς ταυτότητα, χωρίς ιδιότητες και δεν χαρακτηρίζεται από τίποτα: παρέχει υπηρεσίες, πουλάει λουλούδια σε σκυλάδικα και δολοφονείται. Οι εννέα εκδοχές είναι πάντοτε της ίδιας Λούλας, ώστε πολλαπλασιαζόμενη στις εκδοχές της, να μην μπορεί να ταυτοποιηθεί ούτε από την ιστορία της. Η εργασία του Ταντανόζη μου
θυμίζει, ως τρόπος σκέψης, τον αυστριακό φιλόσοφο Robert Musil (1880-1942): O Άνθρωπος χωρίς Ιδιότητες (L’ Homme sans Qualités). Το ιδανικό για τον Ταντανόζη θα ήταν το γεγονός που παραμένει απαρατήρητο. Αυτό θα είναι το έργο.»*

Την έκθεση, σε όλη τη διάρκειά της, θα συνοδεύει ηχητικό περιβάλλον, με συνθέσεις εμπνευσμένες από ποίηση του Δημήτρη Ταντανόζη, που καταγράφεται στα έργα και απαγγέλλεται από τον ίδιο, αποτέλεσμα της σύμπραξης των μουσικών: Αντώνη Ανισέγγου, Γρηγόρη Ταντανόζη, Δέσποινας Ταντανόζη, Θοδωρή Πατσαλίδη, Ιορδάνη Αθανασιάδη, Κατερίνας Ταντανόζη, Λευτέρη Αγγουριδάκη, Μαρίνας Ταντανόζη, Νίκου Μπάρδη και Παύλου Γεωργιάδη.

Στη διάρκεια των εγκαινίων ο μουσικός Νίκος Μπάρδης, θα παρουσιάζει συνθέσεις του, με τρομπέτα, κιθάρες και ηλεκτρονικά μέσα και θα αυτοσχεδιάσει, συνοδευόμενος από τους μουσικούς, Θοδωρή Πατσαλίδη, βιολί, και Λευτέρη Αγγουριδάκη, κρουστά και ντουντούκ.

Ο Δημήτρης Ταντανόζης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1965. Σπούδασε παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε ως πρωτεύουσας αριστούχος το 1994. Έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς. Εργάζεται στη Δημόσια Εκπαίδευση από το 1988.

Διάρκεια: 9 Απριλίου έως 9 Μαΐου 2019
Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-16.00, Σάββατο 11.00-15.00

Οργάνωση
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ | Αρχαιολογικού Μουσείου 30 | E-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

*Από το κείμενο για την έκθεση του Εμμανουήλ Μαυρομάτη, Ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της AICA–Ελλάς (Εταιρεία Ελλήνων ΚριτικώνΤέχνης)

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Νοσταλγική επιστροφή στα 80s…με «Ολική έκλειψη καρδιάς»!
Νοσταλγική επιστροφή στα 80s…με «Ολική έκλειψη καρδιάς»!
με 0 Σχόλια 446 Views

Σε μια εποχή χωρίς κινητά και εφαρμογές, με τρομερή μουσική και ιδιαίτερη μόδα, με γεγονότα συγκλονιστικά που άλλαξαν τον κόσμο, με πυξίδα μόνο την καρδιά! Έτσι μας ταξιδεύει η Μαρία Παναγοπούλου με το νέο της βιβλίο… Διάβασε η Μαρία Διαμαντοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή