Σοφία Κορωνίδου: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα.

554 Views
Σοφία Κορωνίδου: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα. Σοφία Κορωνίδου: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα.

Σοφία Κορωνίδου: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα.

Η Σοφία Κορωνίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει μετάφραση στη σχολή της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης και στη σχολή Γραμματέων του Κολλεγίου Ανατόλια. Εργάστηκε ως γραμματέας για πολλά χρόνια. Το «Έρωτας από την πρώτη μάχη (2016), εκδόσεις Ωκεανός, είναι το πρώτο της βιβλίο.

1. Ποιο είναι το επάγγελμά σας; 
Υπήρξα γραμματέας για πολλά χρόνια και συνήθως αυτό το επάγγελμα ανέφερα όταν με ρωτούσαν. Τώρα πια δηλώνω συγγραφέας, όχι γιατί καταξιώθηκα ή κάτι τέτοιο, απλά γιατί η συγγραφή έχει γίνει τόσο ένα με την καθημερινότητα και την ψυχή μου, που νιώθω σαν να γεννήθηκα με την πένα (ή μάλλον το πληκτρολόγιο) στο χέρι.
κ
2. Πώς περνάτε τη μέρα σας; 
Το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μου αφιερώνεται στην μικρή μου πιτσιρίκα και τη φροντίδα της. Προσπαθώ όμως να μην περνάει μέρα που να μη γράψω κάτι.  Άλλα πράγματα που κάνω καθημερινά είναι να περνάω χρόνο στο διαδίκτυο- διαβάζοντας άρθρα, μιλώντας με φίλους και μαθαίνοντας έτσι τα νέα του έξω κόσμου- να βλέπω τις αγαπημένες μου σειρές (όποτε προλαβαίνω) και να διαβάζω, φυσικά, λογοτεχνία όσο περισσότερο μπορώ.  

3. Δυο λόγια για ένα σας μυθιστόρημα. 
Το μυθιστόρημα μου «Έρωτας από την πρώτη μάχη» είναι το πρώτο μυθιστόρημα μου που έχει εκδοθεί ως σήμερα. Η ιστορία μου εξελίσσεται στο Βερολίνο και είναι μια ιστορία παθιασμένου έρωτα ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους, δοσμένη με όσο περισσότερο ρεαλισμό και χιούμορ γινόταν να δοθεί σε μια ρομαντική ιστορία αγάπης.  Η βασική ηρωίδα μου και αφηγήτρια της ιστορίας, η Μυρτώ, είναι  «το  κορίτσι της διπλανής πόρτας», έξυπνη και αφελής, γκαφατζού και γοητευτική, πεισματάρα και τρυφερή, και καταφέρνει να κερδίσει με την αυθεντικότητα και το πάθος της την καρδιά του πολύ ελκυστικού και ώριμου Γκερτ.  Το μονοπάτι της αγάπης τους όμως αποδεικνύεται δύσβατο και τα εμπόδια είναι πολλά. Οπότε μένει να δούμε, εάν στο τέλος θα κατορθώσουν να φτάσουν στο τέρμα του πιασμένοι χέρι-χέρι ή ο καθένας θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο.  

4. Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα... 
Γράφω ήδη ένα μυθιστόρημα τελείως διαφορετικό από το πρώτο μου, αλλά όχι μόνη μου.  Συνεργάζομαι με μία συνάδελφο και το θέμα του είναι περισσότερο κοινωνικό και ανθρώπινο, παρά ερωτικό.  Διορθώνω επίσης κάποια τελευταία δουλειά μου που έχει φτάσει στο τέλος της και πάντα έχω σκέψεις για νέα μυθιστορήματα αλλά προς το παρόν ασχολούμαι μόνον με αυτά τα δύο.
κ
5. Αισθάνεσθε συγγραφέας; 
Μέχρι πριν από λίγους μήνες θα σας απαντούσα πως όχι. Μετατρέποντας όμως την συγγραφή σε καθημερινή ασχολία και απαραίτητη, ζωογόνο συνήθεια, μπορώ πια να πω πως, ναι αισθάνομαι συγγραφέας.
κ
6. Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε; 
Αρχικά μια τσιμπιά απογοήτευσης.  Όταν όμως το ξανασκέφτομαι πιο λογικά, επιλέγω να εκμεταλλευτώ την κριτική αυτή αλλάζοντας οπτική γωνία και ενδεχομένως βελτιώνοντας κάποια συγγραφικά ελαττώματα που βλέπω και εγώ πια ότι πρέπει να διορθωθούν.
κ
7. “Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας; 
Πάντοτε.  Είναι σαν παλιοί καλοί φίλοι που μπορεί να μην τους συναντώ πια αλλά είναι πάντα στην καρδιά και τις αναμνήσεις μου.
κ
8. Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια. 
Κάποτε έβλεπα τούρκικα σήριαλ.  Και μου άρεσαν κιόλας.
κ
9. Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης; 
Έχουν.  Σε πρώτη ανάγνωση είναι διασκεδαστικές ιστορίες που συμβαίνουν σε όλους μας.  Σε μια δεύτερη ανάγνωση ίσως προσέξεις την κριτική μου για τα στερεότυπα των σχέσεων και των συμπεριφορών των δύο φύλων καθώς και τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων μου.   Παραδείγματος χάριν, στο «Έρωτας από την πρώτη μάχη», η  λέξη «μάχη» δεν αφορά μόνο τις διαφωνίες και κόντρες του ζευγαριού αλλά και την πάλη που γινόταν μέσα τους ανάμεσα σε αυτά που υπαγόρευε η λογική και σε αυτά που υπαγόρευε το συναίσθημα τους.

10. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες; 
Όχι. Γράφω ελεύθερα  χωρίς περιορισμούς και φόβους και χωρίς να προσπαθώ να προβλέψω τι θα άρεσε ή όχι στους αναγνώστες.  Αν το κείμενο μου ευχαριστήσει εμένα, όταν το διαβάσω στο τέλος σαν εκνευριστικά απαιτητική αναγνώστρια, τότε έχω πετύχει το στόχο μου και θα το αγαπήσει και ο κόσμος.

11. Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2017 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό; 

Η πείρα και το αναγνωστικό του ένστικτο θα τον βοηθήσει πολύ, αν είναι βετεράνος αναγνώστης, αλλιώς οι απόψεις των φίλων του θα τον οδηγήσουν στην σωστή επιλογή.  Δυστυχώς, από τα μέσα ενημέρωσης δεν προωθούνται πάντα τα πιο ενδιαφέροντα και πιο άξια να διαβαστούν έργα.  Από την άλλη τίθεται και το θέμα της προσωπικής άποψης και του προσωπικού γούστου.  Δεν μπορεί να υπάρξει ένας απόλυτος ορισμός για το τι είναι λογοτεχνικό και το τι δεν είναι.  

12. Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους; 
Εκείνους που αφοσιώνονται στη συγγραφή και καταφέρνουν να μην ασκούν άλλο επάγγελμα.  Εκείνους που το αναγνωστικό κοινό τους αγαπάει τόσο που περιμένει με αγωνία την έκδοση της επόμενης δουλειάς τους.  Και κυρίως, εκείνους που με τα γραφτά τους έχουν ανοίξει το μυαλό  και την καρδιά, έστω και ενός, αναγνώστη.

13. Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους; 
Βεβαίως.  Αρκεί να μην αποτελεί πρότυπο λόγω της αναγνωρισιμότητας και της επιτυχίας του στις πωλήσεις, αλλά για το αντίκτυπο που έχει το έργο του στην πνευματική και ψυχική τους καλλιέργεια.

14. Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα. 
Κάνε το σωστό, ακόμα κι όταν δε σε βλέπει κανείς.

15. Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει. 
Όλα θα πάνε καλά.  
(Κάποια θα πάνε και κάποια όχι.  Αλλά δεν έχει σημασία.)

16. Πόσα βιβλία τον μήνα διαβάζετε; 
Παλαιότερα τουλάχιστον τέσσερα.  Πλέον ένα με δύο λόγω περιορισμένου χρόνου και λιγότερης ενέργειας.

17. Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς; 
«Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου.  Ίσως από τα καλύτερα που έχω διαβάσει ποτέ.
κ
18. Εκδότες στην Ελλάδα του 2017
Ουδέν σχόλιο.
κ
-Βρείτε τη συγγραφέα στο Facebook: ΕΔΩ 
-OΛΕΣ οι συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα με μια ματιά ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα δωρεάν βιβλίων - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να υποβάλλεις αίτηση.
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα δωρεάν βιβλίων - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να υποβάλλεις αίτηση.
με 0 Σχόλια 1702 Views

 Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων του ΟΑΕΔ. Ημερομηνίες για την υποβολή αιτήσεων, ποιοι είναι δικαιούχοι.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή