Έκρηξη χρωμάτων και συναισθημάτων στην έκθεση της Σμαρώς Τζενανίδου Κεσσοπούλου στο Garson Brasserie.

158 Views
Έκρηξη χρωμάτων και συναισθημάτων στην έκθεση της Σμαρώς Τζενανίδου Κεσσοπούλου στο Garson Brasserie. Έκρηξη χρωμάτων και συναισθημάτων στην έκθεση της Σμαρώς Τζενανίδου Κεσσοπούλου στο Garson Brasserie.

 Έκρηξη χρωμάτων και συναισθημάτων στην έκθεση της Σμαρώς Τζενανίδου Κεσσοπούλου στο Garson Brasserie.
Γράφει η συντάκτρια μας ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.
   Όσοι βρεθούν αυτές τις μέρες στο Garson Brasserie μπορούν να δουν μία ιδιαίτερη δουλειά που τη διακρίνει η έκρηξη χρωμάτων. Πρόκειται για τη δουλειά της Σμαρώς Τζενανίδου Κεσσοπούλου, η οποία στον κάθε πίνακα της προσπαθεί να αποτυπώσει μνήμες από την παιδική της ηλικία. Οι μνήμες σύμφωνα με τα λεγόμενα της ξυπνούν όταν ενηλικιώνεται κάποιος.
    Μέσα στους πίνακες της επικρατεί η αρμονία των όγκων, των χρωμάτων και των ντοκουμέντων της παιδικής της ηλικίας που έχει ενσωματώσει στην επιφάνεια του καμβά με την μικτή τεχνική που χρησιμοποιεί. Ντοκουμέντα όπως αποκόμματα από εφημερίδες, παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, εισιτήρια από θεατρικές παραστάσεις ή από παλιά σινεμά της πόλης που παρακολούθησε. Εικόνες δηλαδή που και σε προσωπικό επίπεδο, αυτό της καλλιτέχνιδος, αλλά και σε γενικό συλλογικό επίπεδο ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος.  Άλλωστε, τα πρόσωπα της οικογένειας της καλλιτέχνιδος ταυτίζονται με τα  οικογενειακά πρόσωπα του επισκέπτη της έκθεσης, οι παραστάσεις, οι ταινίες, οι εικόνες από την πόλη που μεγάλωσε είναι στοιχεία που καθορίζουν τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά, διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και την μετέπειτα πορεία του.
 
   Τα χρώματα έχουν αποτυπωθεί με τέτοιο τρόπο που θυμίζουν νεφελώματα τα οποία με αυτό τον τρόπο  «σκεπάζουν» τις μνήμες της καλλιτέχνιδος και σε προέκταση τις μνήμες του θεατή. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί σε αυτά τα νεφελώματα δεν είναι τυχαία. Προσπαθεί με αυτά να αποδώσει τα συναισθήματα που ξυπνούν όταν ανακαλεί στη μνήμη της αγαπημένα πρόσωπα ή εικόνες από την πόλη στην οποία έζησε κατά τη διάρκεια της παιδικής και ανέμελης ζωής της. Χρώματα άλλοτε θερμά και  άλλοτε ψυχρά δημιουργούν συναισθήματα νοσταλγίας , έντασης, χαράς πιθανόν και θλίψης. Στόχος της σίγουρα, είναι ο κάθε θεατής να ταυτιστεί με αυτά τα έργα και να ανακαλέσει στη μνήμη του ανθρώπους και καταστάσεις του παρελθόντος που τον έχουν στιγματίσει.
   Ο χώρος επίσης που επέλεξε για να προβάλλει το σύνολο αυτών των έργων είναι εξίσου μελετημένος. Ήθελε να έχουν πρόσβαση άτομα από το ευρύ κοινό που είναι είτε εξοικειωμένα είτε μη, με αυτού του είδους την  τέχνη. Επίσης, η ατμόσφαιρα που επικρατεί σε αυτό το χώρο είναι χαλαρή κάτι που ενισχύει το ενδιαφέρον του κόσμου για αυτούς τους πίνακες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλάζει και ο φωτισμός κάτι που προσδίδει ένα μυστηριακό χαρακτήρα στα έργα αυτά. Μπορείτε λοιπόν, αν έχετε  χρόνο να συνδυάσετε την έξοδο σας με την παρατήρηση αυτών των έργων που ομορφαίνουν τον χώρο αυτό.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΑΠΟ 10/3-10/4/2014
GARÇONBrasserie
Λ. Νίκης & Αγίας Σοφίας 2

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα έκαψαν έκταση ίση με τη Σαλαμίνα
Οι φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα έκαψαν έκταση ίση με τη Σαλαμίνα
με 0 Σχόλια 309 Views

 Έκταση πρασίνου ίση με τη Σαλαμίνα κάηκε φέτος στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία  που προέρχονται από το Κέντρο δορυφορικής παρακολούθησης φυσικών καταστροφών Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή