Οι σκιτσογράφοι της Καθημερινής συζητούν για το έργο τους στη Θεσσαλονίκη

1156 Views
Οι σκιτσογράφοι της Καθημερινής συζητούν για το έργο τους στη Θεσσαλονίκη Οι σκιτσογράφοι της Καθημερινής συζητούν για το έργο τους στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα Θεσσαλονίκη) το Δίκτυο Ναυαρίνο υποδέχεται τους σκιτσογράφους της εφημερίδας «Η Καθημερινή» κ.κ. Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Δημήτρη Χαντζόπουλο για μια δημόσια συζήτηση με θέμα «Σκιτσάροντας την επικαιρότητα στην εποχή των μνημονίων».
 
Λίγα λόγια για την εκδήλωση
Τα ατομικά δικαιώματα δοκιμάζονται αλλά και καταξιώνονται το περισσότερο όταν συγκρούονται, ανθίστανται και επικρατούν έναντι της πολιτικής εξουσίας. Για παράδειγμα, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης φτάνει στην κορύφωσή του όταν καθίσταται δικαίωμα κριτικής και ελέγχου της εκάστοτε κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, όσοι ασκούν την κριτική και τον έλεγχο αυτό δημόσια συμβάλλουν καθοριστικά στη σφυρηλάτηση μιας ελεύθερης πολιτείας δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι συχνά γίνονται στόχος της μήνιδος της κάθε επιρρεπούς σε αυθαιρεσίες εξουσίας.
 
Άλλωστε, δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός ότι η ιστορία της δημοκρατίας, από τα χρόνια της αρχαίας Αθήνας μέχρι σήμερα, είναι η ιστορία της πολιτικής σάτιρας. Η σύγχρονη Ελλάδα, από την ίδρυσή της το 1830, φιλοδόξησε να καταστεί κράτος «ευρωπαϊκό», δηλαδή δημοκρατικό. Έτσι, από τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου βίου της ανέπτυξε μια πλούσια παράδοση πολιτικής σάτιρας, μέρος της οποίας υπήρξε η πολιτική γελοιογραφία. Την παράδοσή αυτή επιχείρησαν αλλά δεν κατάφεραν να διαρρήξουν ούτε οι πολλές αυταρχικές περίοδοι διακυβέρνησης που γνώρισε η χώρα μας. Αντίθετα, επιβίωσε, ανανεώθηκε και αναζωογονήθηκε μεταπολιτευτικά, προσαρμοζόμενη στους μεταβαλλόμενους κώδικες επικοινωνίας σε διαρκή συνομιλία με την ελληνική κοινωνία.
 
Στην αρχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης το 2010 υπήρξαν αρκετοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό που πίστεψαν ότι η δημοκρατία δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει και ότι η κοινωνική πίεση θα την οδηγούσε σε ένα τέλος παρεμφερές με εκείνο της Βαϊμάρης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόσκαιρα ο εξτρεμισμός, η πόλωση, ο ανορθολογισμός και ο εκχυδαϊσμός της πολιτικής ζωής ενισχύθηκαν. Όμως, η θεσμική θωράκιση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας άντεξε. Και το έργο των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Δημήτρη Χαντζόπουλου καθημερινά το επιβεβαιώνει.
 
Το Δίκτυο Ναυαρίνο υποδέχεται τρεις ελεύθερους δημιουργούς που καθημερινά χαρίζουν γέλιο και προβληματισμό στους χιλιάδες αναγνώστες τους και στην πορεία επιβεβαιώνουν τα όρια της ελευθερίας όλων μας. Στη μοναδική αυτή συνάντηση, οι τρεις σκιτσογράφοι μιλούν για την πορεία και το έργο τους, τη σχέση τους με την πολιτική και τους πολιτικούς, τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές της δράσης τους αλλά και για την Ελλάδα της κρίσης και του μέλλοντος.
 
Βιογραφικά
Ηλίας Μακρής
Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο Βερολίνο και στο Braunschweig της Γερμανίας, από το 1974 έως το 1981. Αποφοίτησε με τη διάκριση του Meisterschueler από το εργαστήριο του καθηγητή Peter Voigt. Από το 1983 ασχολείται επαγγελματικά με την πολιτική γελοιογραφία. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Έθνος», «Το Βήμα» και από το 1988 είναι μόνιμος συνεργάτης της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Το 2008 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για την προσφορά του στη δημοσιογραφία. Έχουν εκδοθεί δέκα λευκώματα με γελοιογραφίες του.
 
Ανδρέας Πετρουλάκης
Γεννήθηκε το 1958 στα Χανιά. Eίναι αυτοδίδακτος γελοιογράφος. Ξεκίνησε από το «BHMA» το 1985 και στη συνέχεια υπήρξε για 15 χρόνια ο γελοιογράφος της «AYΓHΣ». Aπό το 2000 εργάζεται στην «KAΘHMEPINH» και τον «KOΣMO TOY EΠENΔYTH». Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί παράλληλα και με άλλες εφημερίδες (ΠPΩTH, EΘNOΣ, MEΣHMBPINH) και περιοδικά (ANTI, METPO, MEN, ΓAΛEPA). Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις.
 
Δημήτρης Χαντζόπουλος
Γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινούμενα σχέδια στο Emily Carr University of Art + Design στο Βανκούβερ του Καναδά. Εργάζεται ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και ζει στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Αί αγαπώσαι», «Αχ και να ’ξερες τι μου θύμισες», «Εις Άγραν Ρεθύμνου» και  «Στο Τούνελ», στις Εκδόσεις «Άγρα».
 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δίκτυο Ναυαρίνο στο τηλέφωνο 2310260322 και στο e-mail: info@navarinonetwork.org

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στα σινεμά η πολυβραβευμένη ταινία
Στα σινεμά η πολυβραβευμένη ταινία "Tár" του Τοντ Φιλντ με την συγκλονιστική ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ
με 0 Σχόλια 3279 Views

Η ταινία “Tár”  του Τοντ Φλιντ με την σπουδαία Κέιτ Μπλάνσετ θα προβάλλεται στους κινηματογράφους στις 9 Φεβρουαρίου από τη Tulip

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη