Ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στη Συρία μέσω της έκθεσης στη Βίλα Καπαντζή. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

208 Views
Ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στη Συρία μέσω της έκθεσης στη Βίλα Καπαντζή. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. Ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στη Συρία μέσω της έκθεσης στη Βίλα Καπαντζή. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στη Συρία μέσω της έκθεσης στη Βίλα Καπαντζή. Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Αυτές τις μέρες φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Βίλα Καπαντζή που αναδεικνύει κρυμμένες πτυχές του παρελθόντος της Συρίας.

Για άλλη μία φορά το εν λόγω Ίδρυμα προσφέρει στους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να πραγματοποιήσουν ένα «ταξίδι» στο πέρασμα του χρόνου. Τα εμπεριστατωμένα κείμενα, που σίγουρα απαίτησαν μεγάλη ενασχόληση από πλευράς της επιμελήτριας Μαριάννας Κορομηλά και οι φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου  από το οδοιπορικό του στη Συρία, καλύπτουν όσο πιο σφαιρικά γίνεται το θέμα της έκθεσης. Αρκεί να διαθέτει κανείς αρκετό χρόνο για να «περιηγηθεί» στη Συρία, που υπήρξε κοιτίδα μεγάλων πολιτισμών και που δυστυχώς  βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Μέσα από αυτή την  έκθεση ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί  τους δεσμούς  και τις επιρροές που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ ελληνικού και συριακού πολιτισμού από την εποχή του Χαλκού έως σήμερα.  Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις επιδράσεις που δέχθηκαν οι Σύριοι από τους Φράγκους, αλλά  και στα χίλια χρόνια  της ελληνιστικής, ελληνορωμαϊκής και βυζαντινής ιστορίας του τόπου (333 π. Χ. έως 636 μ. Χ.), με τη χρήση συνοδευτικών επεξηγηματικών κειμένων, σχεδιαγραμμάτων, χαρτών,  πλούσιου φωτογραφικού υλικού, κατόψεων κτιρίων, ναών, παλατιών (όπως το παλάτι των Ομαγιάδων ή το παλάτι  Αζέμ στη Χάμα), κάστρων (όπως αυτό της θρυλικής Ζηνοβίας, γυναίκας του αρχηγού των Σαρακηνών ή αυτό του Χαλεπιού ή τα βυζαντινά καστρομονάστηρα που άντεξαν στο χρόνο) και «νεκρών» τώρα πια πόλεων όπως της πόλης- ελαιοπαραγωγού Σερτζίλα.

Αφιερώνονται σε  ξεχωριστές ενότητες στο χώρο αυτό, «περιηγήσεις» στη  μεγάλη καραβανούπολη Παλμύρα (Ταντμόρ),  στην Αντιόχεια και το Χαλέπι, το οποίο μέχρι και σήμερα φιλοξενεί το μεγαλύτερο παζάρι της Μέσης Ανατολής, το  λεγόμενο Σουκ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα  στον   Συμεών τον Στυλίτη και την ιστορία του και τα ψηφιδωτά δάπεδα της Συρίας που συμπεριλαμβάνονται στα υψηλότερα δείγματα αυτού του είδους διακόσμησης, τόσο από εικονογραφική όσο και από καλλιτεχνική άποψη(όπως το εκπληκτικό ψηφιδωτό δάπεδο με τη συναυλία των έξι γυναικών που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα ή τα δαμασκηνά πλακάκια που διακοσμούν τον τάφο του Σαλαντίν στη Δαμασκό). Μέσα από αυτή την έκθεση μπορεί κάποιος να διακρίνει τις ιδιαίτερες δεξιότητες που διαθέτουν οι Σύριοι στην τέχνη του γυαλιού, που τους καθιστά εξαιρετικούς τεχνίτες. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει αντιληπτό και από τις κατασκευές των Νορία - των υδροτροχών, των οποίων η διάμετρος τους έφτανε στα 20 μέτρα(!).  

Αν και παρακολουθούμε από κοντά την τραγωδία που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή, την καταστροφή και τη λεηλασία σημαντικότατων μνημείων, η έκθεση είναι καθαρά πολιτιστική, δίχως αναφορές στα πρόσφατα γεγονότα.

Η εν λόγω έκθεση αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή, που αξίζει να επισκεφθείτε. Σας τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Παράλληλα με την έκθεση, τρέχουν παράλληλες εκδηλώσεις και διαλέξεις που μπορεί να σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον!

ΜΙΕΤ
Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη: 9.00-16.00 Τετάρτη & Πέμπτη: 14.00-21.00
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10.00-18.00
Δευτέρα: κλειστά
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό
Πληροφορίες
Τηλ. 2310 295 170-1 (καθημερινές 9.00 – 14.30)


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Νόστος Ρίζα μ’ και κλαδί μ’…» και προχειρότητα… Είδαμε και σχολιάζουμε.
«Νόστος Ρίζα μ’ και κλαδί μ’…» και προχειρότητα… Είδαμε και σχολιάζουμε.
με 3 Σχόλια 4642 Views

 Μετά από σχεδόν 4 μήνες ήρθε επιτέλους η ώρα να βιώσουμε τη μαγεία του ζωντανού θεάτρου, αλλά βρεθήκαμε μπροστά σε μια προχειροδουλειά που καλό θα είναι όλοι όσοι ασχολούνται με το ποντιακό θέατρο, να το πάρουν στα σοβαρά.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή