Διαβάσαμε «Το σημάδι του Κάιν» της Ελένης Κεκροπούλου και σχολιάζουμε.

2656 Views
Διαβάσαμε «Το σημάδι του Κάιν» της Ελένης Κεκροπούλου και σχολιάζουμε. Διαβάσαμε «Το σημάδι του Κάιν» της Ελένης Κεκροπούλου και σχολιάζουμε.

 

 
Ένα καλό μυθιστόρημα χαρακτηρίζεται από τα εξής βασικά στοιχεία: πλοκή, ήρωες, λεξιλόγιο, αξιόλογη έκταση. Ειδικά, ένα καλό vintage μυθιστόρημα έχει και μια δόση ιστορίας, αφού είναι εποχής. Για σένα που είσαι λάτρης του καλού vintage μυθιστορήματος, για σένα που συντονίζεσαι κάθε βράδυ για να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση, για σένα που θέλεις έντονη πλοκή, αλλά κα για σένα που θέλεις απλά να διαβάσεις κάτι άρτιο, αυτό είναι το βιβλίο σου!
 
Η Υπόθεση:  
Τρίκαλα, 1881. Σε μια Ελλάδα που αλλάζει, ανακτά εδάφη και προσπαθεί να ορθοποδήσει. Η Ειρήνη και η μητέρα της, με καταγωγή από τη Σμύρνη, θα μείνουν μόνες στον κόσμο. Ο πατέρας και σύζυγος άφησε περιουσία ένα εργοστάσιο, στο οποίο θα αναλάβει να βοηθήσει ο μεγάλος γιος των μεγαλοτσιφλικάδων Κωνσταντινίδηδων. Η μικρή Ειρήνη, με τις νεωτεριστικές της ιδέες, επιθυμεί να σπουδάσει και να γνωρίσει τον κόσμο. Τελικά, θα υποκύψει στο προξενιό και θα παντρευτεί τον Αχιλλέα Κωνσταντινίδη, παρότι αλληλογραφεί με τον μικρό του αδερφό, τον Χριστόφορο, που σπουδάζει γιατρός στην Αθήνα. Σε μια πολιτικά ταραγμένη εποχή, θα γνωρίσει κόσμο και θα αποκτήσει πολιτικές ιδέες. Θα επιστρέψει στα Τρίκαλα, θα θελήσει να χαλάσει τον αρραβώνα του αδερφού του και στη συνέχεια το γάμο του. Επιστρέφοντας στην Αθήνα θα ακολουθήσει τον Δηληγιάννη, θα εναντιωθεί ιδεολογικά στην πολιτική του Τρικούπη και θα γίνει αυτόπτης μάρτυρας σε γεγονότα που θα διαδραματιστούν. Στο μεταξύ, ο γάμος και η εγκυμοσύνη της Ειρήνης δοκιμάζονται άσχημα, ωστόσο η αγάπη θα πρυτανεύσει. Τα πράγματα στη χώρα, όμως είναι δύσκολα. Θα δοθούν μάχες, θα ανοίξουν μέτωπα: η Ανατολική Ρωμυλία, ο αποκλεισμός του Πειραιά, η επάνοδος του Τρικούπη στην εξουσία από το βασιλιά. Τα αδέρφια θα ακολουθήσουν αντίθετους ιδεολογικά δρόμους και θα διαλυθούν. Ποιος θα τους σώσει; Τι θα απογίνει η Θεσσαλία και τι θα συμβεί την Ελλάδα;
 .
.
Ρίξε μια ματιά!
Πρόκειται για μια πολύ καλή ιστορία, η οποία απαρτίζεται από τέσσερα μέρη. Η πλοκή εξελίσσεται και προχωρά γραμμικά. Η ιστορία μπερδεύεται εξαιρετικά με το μύθο και οι ήρωες αποτελούν καθαρούς χαρακτήρες. Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας αντικατοπτρίζεται σωστά μέσα στις κινήσεις τους, όπως ξετυλίγονται οι χαρακτήρες σταδιακά. Διαφαίνονται οι επαναστατικές πολιτικές ιδέες, η φιλοσοφία των νέων που στο δρόμο για την κατάκτηση της επιστήμης συναντούν γνώσεις – εμπειρίες, η ανάγκη του ανθρώπου για να σώσει αξίες, όπως την αγάπη και την εστία του. Το λεξιλόγιο είναι προσεγμένο, όπως και η έκδοση. Αξιοσημείωτη είναι η βιβλιογραφία στο πίσω μέρος του βιβλίου. Μπορεί να διαβαστεί ακόμη και από εφήβους.
 
Άστο καλύτερα… 
Αν έχεις ανάγκη από άλλους είδους αναγνώσματα και δεν ενδιαφέρεσαι για το είδος.
 
Βαθμολογία:
3,9/5

Ελένη Κεκροπούλου, Το σημάδι του Κάιν, εκδόσεις Ωκεανός, Αθήνα 2015, σσ. 864.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
με 0 Σχόλια 2792 Views

Πρόκειται άραγε για αδιάφορη, τυπική χαιρετούρα κλεισίματος; Ποιοι λόγοι επιβάλλουν «πρωτόκολλο ιεραρχίας» στην υπόκλιση; Κατά πόσο δικαιούται κάποιος να το παραβιάζει «τιμής ένεκεν»; Από τη στήλη «Στον παλμό των φουαγιέ» της Πίτσας Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή