Όταν οι γονείς καταστρέφουν τα παιδιά τους. Με αφορμή το βιβλίο του Serge Tisseron «Οικογενειακά μυστικά». Διαβάσαμε + σχολιάζουμε.

455 Views
Όταν οι γονείς καταστρέφουν τα παιδιά τους. Με αφορμή το βιβλίο του Serge Tisseron «Οικογενειακά μυστικά». Διαβάσαμε + σχολιάζουμε. Όταν οι γονείς καταστρέφουν τα παιδιά τους. Με αφορμή το βιβλίο του Serge Tisseron «Οικογενειακά μυστικά». Διαβάσαμε + σχολιάζουμε.

Όταν οι γονείς καταστρέφουν τα παιδιά τους. Με αφορμή το βιβλίο του Serge Tisseron «Οικογενειακά μυστικά».

Διαβάσαμε + σχολιάζουμε.

   Πριν λίγες μέρες έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Οικογενειακά μυστικά» στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα. Τον συγγραφέα πλαισίωναν η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ανταίος Χρυσοστομίδης κι ο μεταφραστής της βραδιάς Σάββας Μιχαήλ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιγράφει πώς τα μυστικά που κρύβει μια οικογένεια επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση των μελών της καθώς και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
   Αλήθεια πόσες οικογένειες κρύβουν κάποιο μυστικό του παρελθόντος για το οποίο ντρέπονται να μιλούν; Σίγουρα αρκετές. Όλοι έχουμε έναν συγγενή που αποτελεί το μαύρο πρόβατο της οικογένειας. Που κανένας δε μιλά γι’ αυτόν. Που ακόμη και μια απλή αναφορά του ονόματός του δημιουργεί αναστάτωση. Στο βιβλίο αναφέρεται πως όταν ο πατέρας έχει ακατανόητη συμπεριφορά, η οποία οφείλεται σ’ ένα μυστικό, εμφανίζονται προβλήματα συμπεριφοράς και στο παιδί, είτε οι σχέσεις τους είναι καλές είτε όχι.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συγγραφέας, τα προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκαλέσει ένα οικογενειακό μυστικό αφορούν τρεις γενιές. Η τρίτη γενιά μάλιστα φαίνεται να έχει ν’ αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς τα προβλήματα αυτά κλιμακώνονται στο βαθμό ψυχώσεων κι εξαρτήσεων. Τι είναι όμως μυστικό; Μυστικό είναι ένα περιστατικό που συνέβη σε μια οικογένεια, το οποίο έχει χαράξει τις ζωές όλων με τον τραγικότερο τρόπο (αυτοκτονία, υιοθεσία, φυλακή κλπ). Μια αόρατη απειλή που συνεχώς πλανάται πάνω από τα κεφάλια όλων των μελών μια οικογένειας. Για πόσο καιρό όμως μπορεί να αντέξει κάποιος να ζει υπό το καθεστώς του φόβου και της ντροπής; Σε ποιο κομμάτι της καρδιάς του κρύβει το μυστικό; Και κυρίως πώς μπορεί να γλιτώσει από αυτό;
   Στο βιβλίο το κομμάτι εκείνο της ψυχής που «φιλοξενεί» τα μυστικά αναφέρεται ως κρύπτη. Ένα καταφύγιο κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ένα μέρος που το μυαλό αποφεύγει να επισκέπτεται γιατί δεν αντέχει τις πληγές. Γιατί ξέρει πως έτσι θα προκαλέσει τα όρια του. Όπως πολύ σωστά το έθεσε η κα Μάτσα η κρύπτη είναι το ψυχικό κενοτόπιο, ο χώρος δηλαδή που αδειάζεις την ψυχή σου. Για πόσο καιρό όμως μπορεί να υφίσταται η «κρύπτη»; Κάποια στιγμή πρέπει ο άνθρωπος να απαλλαχθεί από τη μέγγενη του μυστικού. Ο Tisseron βέβαια, τονίζει πως δεν αρκεί η απλή εξιστόρηση του γεγονότος. Αυτή δεν εξυπηρετεί πουθενά. Αντίθετα απαιτείται θεραπεία, αφού το μυστικό αποτελεί μια αρρώστια της ψυχής για το άτομο που το κουβαλά. Πρέπει λοιπόν το άτομο να παρακολουθείται από ειδικό προκειμένου αυτός να το βοηθήσει να ξεπεράσει τα τραύματα που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας του. Τα φαντάσματα του παρελθόντος θα πεθάνουν μια για πάντα.
   Ίσως το πιο σημαντικό αυτής της συζήτησης ήταν η διαπίστωση του Tisseron πως δεν πρέπει να κρύβουμε τίποτα από τα παιδιά. Ό,τι κι αν έχει συμβεί στο παρελθόν μιας οικογένειας το παιδί έχει δικαίωμα να το μάθει.
Στο τέλος της συζήτησης τέθηκαν και οι ερωτήσεις του κοινού.
 
«Οικογενειακά Μυστικά» του Serge Tisseron
Εκδόσεις Άγρα

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή